Nu aan de slag met aardgasvrije wijken

De gemeenten hebben een nieuwe taak gekregen om als regisseur alle huizen en bedrijfsgebouwen voor 2050 aardgasvrij te maken. D66 wil een combinatie van een wijkgerichte en doelgroepgerichte aanpak voor energiebesparing en de transitie van aardgas naar andere vormen van energie. Met aandacht voor de individuele inwoner zijn vaak collectieve maatregelen nodig. Om deze nieuwe taak uit te voeren zal de gemeente hiervoor een robuuste organisatie moeten opbouwen.

Samen aanpakken

Gun bewoners de ruimte en tijd! Ga in gesprek en los problemen in een wijk op. Een mogelijkheid om in gesprek te gaan is de “wijkbegroting”. D66 wil borgen dat iedereen mee kan doen, bij voorkeur door “inleg” van energierekening. Werk samen met het lokale bedrijfsleven om woningen van het het gas af te krijgen. Kijk goed waar en welke collectieve aanpak mogelijk is. Vervanging van de cv-ketel is voor oudere huizen de laatste stap. Doel is CO2-reductie, dit realiseer je primair door goed te isoleren. Maar kijk zowel naar verwarmen als koelen en breng deze in balans. Maak inwoners ervan bewust dat airco’s extra energiekosten meebrengen.

  • Borgen dat iedereen mee kan doen met het aardgasvrij maken van de woning

Niet doorschuiven

In de huidige plannen wil de gemeente met een kleine 10% van de woningen voor 2030 aan de slag om deze beter te isoleren en het liefst aardgasvrij te maken. Landelijk wordt geadviseerd om in de komende 8 jaar ongeveer 20% van de huizen aardgas vrij te maken en 80% in de twintig jaar daarna. D66 wil geen halve ambities en niet doorschuiven naar de toekomst en is voor een versnelling met het doel om ook hier de 20% in 2030 te halen.

Voor nieuwe wijken, zoals Kobus in Aalten, met goed geïsoleerde en geventileerde woningen moet worden ingezet op direct van het gas gaan.

  • Stop met doorschuiven naar de toekomst: in 2030 20% van de woningen aardgasvrij

Sociale huurwoningen

Maak niet alleen prestatieafspraken met wooncorporaties over gemiddelde energielabels, maar ook over het versneld aanpakken van woningen met rode labels (E, F, en G). Het verduurzamen van deze kleine groep oude woningen kan aansprekende en innovatieve voorbeelden opleveren, waar veel lokale kennis kan worden opgedaan en gedeeld. Ook geeft dit het signaal dat het aanpakken van extreem onzuinige woningen urgentie heeft. Streef er naar om dit voor 2030 gerealiseerd te hebben.

  • Wooncorporatie moeten versneld huizen met rode E, F en G labels aanpakken