Tweede Kamer verkiezingen november 2023

Op woensdag 22 november 2023 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Het is nog niet duidelijk of er dit keer ruimte wordt gemaakt om meerdere dagen te kunnen kiezen.

Aanleiding

Wat D66 betreft was het een zeer ondoordachte en onverantwoordelijke keuze van de VVD om het kabinet te laten vallen. Want het is duidelijk dat het de VVD is geweest met haar opstelling dat als enige verantwoordelijk is geweest voor de breuk.

Weliswaar waren er van het begin af aan uiteenlopende standpunten tussen de coalitiepartners over diverse onderwerpen. Maar dat is nu eenmaal een gegeven in coalitieland Nederland. Iedere partij heeft wat moeten inleveren en heeft wat kunnen binnenhalen in de onderhandelingen na de vorige verkiezingen. En ongeacht de latere ‘framing’ is dat een eerlijke uitkomst geweest naar de verhoudingen na de toenmalige verkiezingen.

En het is opmerkelijk dat een partij die in het verleden altijd wees naar coalitieafspraken om andere partijen gedurende een zittingsperiode ‘klem te zetten’ waar zij bij de coalitieonderhandeling de sterkste partij waren geweest, er dit keer uit wezelen als hun schoentjes te nauw worden. Een veeg uit de pan is tegen die achtergrond op zijn plaats!

Maar het is een gegeven dat we opnieuw naar de stembus gaan. En laten we dus terugkeren naar een positieve blik richting toekomst. Er blijft immers genoeg aan te pakken de komende jaren en de mogelijkheden zijn legio om daar iets moois van te maken. Wat dat betreft is er niets veranderd.

Verkiezingen 2023

Op de website van de Kiesraad zijn alle relevante onderwerpen en documenten te vinden die in het algemeen over de komende verkiezingen en verkiezingen in het algemeen gaan.

Hier is te lezen dat alle partijen op maandag 9 oktober hun kieslijsten moeten hebben ingeleverd. Kort daarvoor zullen alle partijen daarom hun kandidaten hebben bekendgemaakt.

De uitslag van de verkiezingen is meestal de volgende dag bekend via de media. Officieel wordt de uitslag echter pas donderdag 30 november bekend gemaakt.
De ‘nieuwe’ Tweede Kamer neemt zitting op woensdag 6 december.

Coalitieonderhandelingen

De coalitieonderhandelingen voor de samenstelling van een nieuw kabinet beginnen meestal (informeel) zodra de eerste uitslagen bekend zijn. Meestal starten ze in alle openheid zodra de verkiezingsuitslag officieel bekend is gemaakt, na 30 november dus.

We hebben de vorige keer gezien dat onderhandelingen erg lang kunnen duren, maar voor hetzelfde geld is het een kwestie van een paar maanden.

Een paar weken is bijna nooit mogelijk – politieke processen nemen tijd. Wanneer partijen er (te) snel uit zouden zijn zou dat ook kunnen leiden tot achterdocht; kennelijk waren die partijen het er voor de verkiezingen al over eens…

D66

Alle informatie over de komende verkiezingen vanuit D66 perspectief zijn te volgen via de website van D66.

Uiteraard zullen we via de website van D66 Aalsmeer de komende tijd ook het een-en-ander blijven publiceren over dit onderwerp. De gemeentepolitiek draait echter door alsof er niets aan de hand is. Voor de meest actuele informatie over de landelijke verkiezingen dus beter richting de landelijke site. Uiteraard zijn we altijd beschikbaar voor wat betreft alle vragen over deze verkiezingen – stuur een mailtje of pleeg een belletje en we staan je graag te woord.

verkiezingsprogramma TK23

Het is de bedoeling dat het eerste conceptverkiezingsprogramma gepubliceerd word op zaterdag 23 september. Op het eerstvolgende D66 congres op 21 oktober kunnen de nodige amendementen op dat concept worden ingediend om tot een definitieve verkiezingstekst te komen. Publicatie van het definitieve verkiezingsprogramma zal in de week van 23 oktober plaatsvinden nadat alle amendementen in de tekst zijn verwerkt.

kandidatenlijst

Van woensdag 13 september tot woensdag 20 september (17:00 uur) kan er door de D66 leden digitaal gestemd worden op de kandidaten voor de verkiezingslijst. Kort daarna zal deze definitieve lijst via de mail, de website en de landelijke media bekend worden gemaakt.