Europese verkiezingen

Op donderdag 6 juni zal er in Nederland gestemd worden op kandidaten voor het Europees Parlement. Hieronder het verkiezingsprogramma en enkele handige tips en suggesties.

D66 verkiezingsprogramma’s – Nieuwe energie voor Europa

Het volledig uitgeschreven verkiezingsprogramma ‘Nieuwe energie voor Europa’ is uiteraard beschikbaar.

Maar in goede traditie hebben wij deze in een scala aan versies uitgebracht;

Een verkorte versie van het verkiezingsprogramma. (12 pagina’s in plaats van 99 – een koopje!)

Een verkiezingsprogramma in begrijpelijke taal. (Ja, we weten dat we het soms te moeilijk maken. Excuses; dit willen wij eigenlijk…)

Een video met het verkiezingsprogramma in NGT – Nederlandse Gebarentaal.

En een Engelse versie – and yes; an English version of our manifesto (in only 11 pages – a good bargain for our English speakers)

Europese verkiezingen

Kort geleden hebben we nog kort stilgestaan bij de dag van Europa en daarmee bij het belang van Europese samenwerking (zie: Europa in Aalsmeer.).

Het is voor iedereen duidelijk en bekend hoe D66 tegenover Europese samenwerking staat. Voor hen die van buiten deze aarde op bezoek zijn: D66 is hartstochtelijk voorstander!

Dit komt niet alleen voort vanuit een humanistisch besef dat wij allen uiteindelijk een grote familie vormen. En dat het voor de hand ligt om, vooral met de familie om de hoek, lief en leed, voor- en tegenspoed te delen. En natuurlijk; gezamenlijk problemen op te lossen.

Maar voor hen die een ander besef hebben; Europese samenwerking heeft gezorgd voor meer dan 70 jaar vrede. De langste tijd in mensenheugenis. Een vrede tussen verschillende talen, landen en culturen. Dat is zelfs op wereldschaal een uniek gegeven.

Niet dat zaken altijd nog beter georganiseerd kunnen worden. En we weten dat er wat dat betreft nog een hoop gebeuren moet.

Ook al omdat vrede aantrekkelijk is; er staan nog steeds een hoop landen voor de deur van de EU om op een of andere manier toe te treden of samen te werken. En dus moeten we aan de gang blijven om de samenwerking steeds beter vorm te geven.

In Nederland stemmen we op donderdag 6 juni 2024. In Europa zijn er ook op dit gebied verschillende smaken en voorkeuren. Er zijn dus per land verschillende verkiezingsdagen tussen donderdag 6 juni en zondag 9 juni.

Een eerste gedetailleerde uitslag van de verkiezingen zal zijn op dinsdag 11 juni. Een eerste (redelijk duidelijke) uitslag per partij voor Nederland zal op zondagavond 10 juni na 23:00 bekend worden gemaakt. De officiele uitslag is op woensdag 19 juni 10:00 uur.

D66

Zoals gesteld; D66 is voor Europa!

Onder de titel ‘Sterk Europa voor Nederland‘ is er op de pagina van D66 meer informatie te vinden over de campagne van D66 voor deze verkiezingen. Hier is ook de link te vinden naar de samenvatting van het verkiezingsprogramma van D66 voor deze verkiezingen.

De lijsttrekker voor deze verkiezingen is Gerben-Jan Gerbrandy. De nummers 2, 3 en 4 zijn respectievelijk Raquel Garcia Hermida – van der Walle, Brigitte van den Berg en Ellen Mok.

De volledige lijst van D66 is hier te bekijken. De laatste peilingen geven D66 2 zetels, vandaar dat we hier optimistisch gesteld de eerste vier namen geven.

Marion heeft kort geleden met Raquel Garcia een leuk podcastinterview opgenomen. Een leuke tip en misschien aanleiding om de overige podcasts die we hebben opgenomen ook te beluisteren.

Verdere informatie

Het is uiteraard niet aan ons om alle andere partijen te bedienen op onze pagina’s. Voor meer algemene informatie over deze Europese verkiezingen verwijzen we graag naar de pagina van de Europese Unie zelf. Hier zijn alle bijzonderheden te vinden in alle talen van de Europese Unie.

Voor Nederland is de Kiesraad altijd een goed helpstuk dat zich bezig houdt met alle Nederlandse verkiezingen. En dus ook met deze Europese verkiezingen. En natuurlijk voldoet de Nederlandse overheid ook aan hun informatieplicht.

Wij hebben vernomen dat er ook andere Nederlandse partijen aan deze Europese verkiezingen deelnemen. We vermoeden dat deze ergens op het internet te vinden zijn.