Guus Beenhakker

Beeld: Eyeopenersphotography

Wethouder

  • 35 jaar
  • Beesel
  • Dorst

Graag zou ik Oosterhout duurzamer en toekomstbestendiger maken waarbij inwoners een betere participatiepositie krijgen. Waarbij we inzetten op een leefbare gemeente met een bruisende binnenstad, goede economie, aandacht voor ontspanning, een sociaalliberale koers varen en een gezond leefklimaat hebben.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Bosgebied Dorst
Galvanitas

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Een knusse, bruisende “kleine” provinciestad zijn
Economisch sterk zijn in de stedelijke regio Breda-Tilburg
Buitengebieden inzetten voor een gezond leefklimaat

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Betere verbinding creëren tussen overheid en samenleving
  • Natuurinclusieve groene leefomgeving maken
  • Inzetten op geluk en gezondheid van mensen

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is voor mijn echt sociaalliberaal. Ik vind de liberale gedachte belangrijk, maar wel met een sociale blik. De overheid is er voor de mensen. Dat betekent dat we initiatief van mensen in principe moeten toejuichen, maar er ook moeten zijn als iemand even een zetje nodig heeft. D66 heeft oog voor toekomstproblemen, maar is ook bereid daar haar schouders onder te zetten.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Simone de Beauvoir – Tous les hommes sont mortels
Het is lastig kiezen, maar ik denk toch deze. Omdat hier de kern van het leven wordt geraakt, contradicties op een fragiele en tedere manier worden blootgelegd.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Cultuurnacht Oosterhout
Dit was de laatste voordat de coronaregels weer werden aangescherpt. Ik ben erheen gegaan omdat het echt een avondje vol mooie en gevarieerde verrassingen is. 

Sinds 2019 zit ik in de gemeenteraad en in het kader van ‘twee jaar zaaien en daarna oogsten’ ga ik er de komende periode voor om Oosterhout groener te maken, mensen eerder te betrekken bij planvorming en bewoners meer regie te geven over hun eigen wijk of buurt.

Wie weet er het best wat er goed is voor een wijk of buurt? Iemand in een groot gebouw op het Slotjesveld of de mensen die er wonen…? Juist. Graag daag ik mensen uit om samen met de gemeente meer te doen voor de eigen buurt. Daarbij is het belangrijk dat mensen al bij de tekentafel betrokken worden bij het maken van plannen in de buurt. Dat noemen we met een mooi woord ‘beginspraak’.

Afgelopen jaren heb ik me vaker hard gemaakt voor de komst van een stadsecoloog, om ecologie een betere positie te geven in beleid, beter hierover te communiceren en inwoners makkelijk te kunnen helpen bij ecologievraagstukken. Dit wordt ook de komende periode een belangrijk thema voor een leefbare gemeente die klaar is voor de toekomst.

Maar er is natuurlijk ook een menselijke kant. We willen graag dat inwoners een fijn en gelukkig leven hebben. Het geluk van mensen wordt een van onze speerpunten. Onder meer een wethouder van geluk moet ervoor zorgen dat de geluksfactor wordt meegewogen bij het maken van keuzes.

Ik woon in het buitengebied van Dorst, samen met mijn vrouw en dochter. Van huis uit ben ik journalist, met een specialisatie in onderwijs en digitale vaardigheden. Binnen deze gemeente ben ik eerder voorzitter geweest van IVN Mark & Donge en ik heb mede aan de wieg gestaan van het Bewonersplatform Dorst. Samen met mijn vrouw heb ik sinds 2017 een recreatiebedrijf in Dorst, aangevuld met een aantal boederijdieren. Mijn journalistieke nieuwsgierigheid, ondernemersgeest en netwerk wil ik dolgraag inzetten om de gemeente Oosterhout verder te brengen!