Samenwerken
Ik zou mijn bijdrage willen beginnen met een quote van een bekende schrijver uit de 19de eeuw. Deze quote luidt als volgt: “Time flies over us, but leaves its shadow behind”. Wat deze schrijver bedoelt te zeggen is dat de tijd weliswaar voorbij vliegt, maar wat je achterlaat dat blijft. En dat de tijd voorbij vliegt dat weten we allemaal en het lijkt steeds sneller te vliegen naarmate je als mens ouder begint te worden. Wij als raad maar dat geldt ook voor onze wethouders en burgemeester willen allemaal iets bijdragen aan de maatschappij, anders hadden we niet gekozen voor politiek. Dat is gelijk ook onze gemene deler. We willen iets van maatschappelijke betekenis doen dat blijft, iets wat de samenleving ten goede komt. En ja, zoveel mensen zoveel wensen. Zoveel raadsleden zoveel meningen. Zoveel partijen zoveel standpunten. De kunst is dan om paar stappen terug te doen, naar die gemene deler: “bijdragen aan betere samenleving”. Als dat je startpunt is, dan geloof ik erin dat je er samen uit kan komen.
Een belangrijk onderdeel van democratie is dat ook wordt geluisterd naar minderheden, kleinere groepen of kleinere partijen. Die doen er ook toe. Die hebben binnen het democratische stelsel namelijk ook rechten. En dan gaat het voor mij met name om niet alleen maar luisteren zoals het gewoonlijk gaat, maar er ook echt iets mee doen. Één ding wat de geschiedenis ons in ieder geval heeft geleerd is dat de wil van de meerderheid niet altijd leidt tot de juiste keuzes. Wat mij betreft zoeken we de samenwerking met elkaar op. En dat kan. Vooral als gaat om grote zaken die op ons afkomen, die enorme impact kunnen hebben op ons dorp.
Ik noem er 1: de eventuele komst van een grote kazerne. Juridisch gezien wordt ons verteld dat we als gemeente er niet veel over te zeggen hebben. Trekken we samen op, dan denk ik wel degelijk dat we invloed kunnen uitoefenen. Al is het maar een klein beetje.
Waar de inwoners van Zeewolde en de agrariërs waar het om gaat in ieder geval, niet mee worden geholpen is door solo te handelen en brieven te delen met de politici in Den Haag zonder elkaar daarbij te betrekken of over te informeren. Daarmee is wat mij betreft eerder door de coalitiepartijen een verkeerd signaal afgegeven richting Den Haag. Zonde en een gemiste kans. Gaan we dit soort belangrijke onderwerpen proberen te claimen, als ieder partij voor zich? Of zoeken we de samenwerking op? Wat D66 betreft de laatste.
Met het afleggen van de belofte of de eed is op 30 maart 2022 de raadsperiode 2022-2026 officieel van start gegaan. De wethouders zijn vervolgens op 27 juni 2022 geïnstalleerd. De tijd is voorbij gevlogen. Wat hebben wij tot nu bereikt en gedaan? Best wat. Maar aan de andere kant ook niet veel. Kijkend naar de raadsvergaderingen van afgelopen maanden, dan was het vooral administratief stempelwerk. In de wandelgangen hoor ik vaak dat het gewoon zo werkt. De eerste twee jaren is vooral opstarten voor het college. Ik hoop dat het niet zo werkt. Na het zomerreces moeten we echt aan de slag.