Asiel en statushouders
Voorzitter
Voor ons liggen twee belangrijke stukken: jaarrekening 2024 en voorjaarsnota 2025. D66 bedankt het college en de ambtelijke organisatie voor het vele werk dat zij hierin hebben gestoken. Deze algemene beschouwingen gebruiken wij om onze visie voor Zeewolde te delen: een gemeente die toekomstgericht durft te denken, waar iedereen mee kan doen, en waar bestuur transparant en zorgvuldig is.
Warm welkom voor vluchtelingen en statushouders
Onze gemeente vangt vluchtelingen en asielzoekers op. Het is goed dat het college zegt te werken aan een structurele organisatie die zorgt dat asielopvang in Zeewolde goed georganiseerd kan worden en blijven. De druk op onze gemeente zal eerder toenemen dan afnemen. Maar voor D66 staat voorop dat wij klaar moeten staan. Mensen die vluchten voor oorlog en geweld verdienen een veilig heenkomen. Daarom onderstrepen wij hier nogmaals het belang van humane opvang.
Wereldwijd zijn helaas meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht. De meeste opvang van vluchtelingen gebeurt in de regio. Slechts een klein deel van de vluchtelingen komt uiteindelijk naar Europa en naar Nederland. We hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om mensen op de vlucht te beschermen, vooral waar het gaat om kinderen in oorlogsgebieden.
De gemeenteraad heeft in april unaniem ingestemd met een verlenging voor onbepaalde tijd van de bestuursovereenkomst met het COA over het AZC aan de Bosruiterweg. Daarmee blijft het AZC ook na november 2025 open. D66 is hier blij mee. Waar
D66 niet blij mee is, is dat veel statushouders — asielzoekers met een verblijfsvergunning — noodgedwongen langer verblijven in het AZC, omdat er onvoldoende woningen beschikbaar zijn.
De Stentor kopt op 1 juli jl. het volgende:
“Tempo huisvesten statushouders in Zeewolde naar laagste niveau sinds zeker eind 2022”
Volgens De Stentor hebben in totaal negen statushouders in de eerste helft van dit jaar onderdak gekregen in Zeewolde. Dat is een punt van zorg.
In collegeprogramma is opgenomen dat de gemeente Zeewolde zich zal houden aan de wettelijke plicht om statushouders te huisvesten. Status hiervan staat echter op ‘rood’. Het college wil er niet aan beginnen, en komt met smoesjes. D66 roept het college op om bliksemsnel hier een oplossing voor te vinden. Want oplossingen zijn er altijd, mits je goed zoekt.
De vraag is nu heeft het college de deadline van 1 juli gehaald? Want dan moest men van de provincie met een ‘PvA opvang statushouders’ komen. Ik heb vanochtend begrepen dat de stukken op de niet-openbare-besluitenlijst van de collegevergadering staan. A: Waarom en B: wanneer worden die openbaar gemaakt. Als raadslid verricht ik mijn werk in het openbaar en ik kan mijn controlerende taak niet uitvoeren als stukken niet openbaar zijn en/of als ik er niet in het openbaar over kan spreken. Btw: het college had toegezegd de raad de stukken door te zenden. Die belofte is niet nagekomen.
Laat het duidelijk zijn: wat D66 betreft zorgen we in Zeewolde voor opvang aan mensen die vluchten voor oorlog en geweld, ook in de toekomst. Daar blijven we ons aan vasthouden. Ontzettend
belangrijk.