Partijdige kieswijzer: D66 en GroenLinks
Net als D66 is GroenLinks een groene partij. Nadat D66-oprichter Hans van Mierlo het klimaatprobleem in Nederland als eerste agendeerde, hebben we dit thema samen vasthoudend op de kaart gezet. Toch zijn er ook verschillen, die lees je in de partijdige kieswijzer.
De verschillen
Het lerarentekort blijft voor D66 een actueel thema. Het is van belang om leraren naar onze stad te trekken. Om dit mogelijk te maken kunnen leraren die ver bij Zaanstad vandaan wonen voorrang krijgen op een Zaanse (huur)woning. D66 wil ook inzetten op het enthousiasmeren van de jeugd en zij-instromers voor een baan als leraar.
GroenLinks wil nauwe afstemming met partners om het lerarentekort aan te pakken. Door middel van een lerarenagenda stimuleren we instroom van leraren en het behoud van het huidige personeel.
D66 blijft voorstander van afvalscheiding aan de bron, omdat dit goedkoper is en de kwaliteit van de gerecyclede grondstoffen dan hoger is. Waar nodig moet Zaanstad in sommige wijken en buurten maatwerk blijven leveren. D66 is vooralsnog geen voorstander van gedifferentieerde tarieven, omdat dit illegale dumpingen in de hand kan werken.
Volgens GroenLinks gaan we veel minder afval weggooien. Huishoudens die minder restafval aanbieden betalen een lagere afvalstoffenheffing.
D66 vindt dat Zaanstad moet bouwen naar behoefte. Belangrijk is een evenwichtige spreiding van alle segmenten over de gehele gemeente. Momenteel is het aandeel sociale huurwoningen 45%. Zaanstad heeft al jaren het beleid dat gemiddeld 30% van de woningen in nieuwe ontwikkelingen gebouwd worden als sociale huurwoning. D66 onderschrijft dit uitgangspunt.
GroenLinks wil dat alle nieuwbouw bestaat uit een percentage sociale huurwoningen van tenminste 40% en woningen in het middensegment (koop en huur) ook uit een percentage van 40%.
D66 heeft vertrouwen in de vindingrijkheid van ondernemers en streeft naar een gunstig vestigingsklimaat voor alle ondernemers, inclusief ZZP’ers en MKB-ondernemingen. Een gunstig vestigings- en ondernemersklimaat hangt met veel beleidsterreinen samen: een
aantrekkelijk en veilig winkelgebied, goed opgeleide inwoners, een goede gemeentelijke organisatie, een breed aanbod aan cultuur, een schone, mooie en groene omgeving en een stad met toeristische aantrekkingskracht.
GroenLinks wil kijken op welke locaties in Zaanstad de mogelijkheid is om flexwerk plekken te creëren die potentie heeft om zowel lokaal economie te stimuleren, een ontmoetingsplek te zijn voor creatieve geesten, maar waar ook thuiswerkers gebruik van kunnen maken. Eveneens de mogelijkheid te vergaderen en elkaar te ontmoeten.
Volgens D66 weten mensen met een beperking zelf als geen ander wat ervoor nodig is om tot een inclusieve gemeente te komen. Ervaringsdeskundigen moeten vroegtijdig bij besluitvorming betrokken worden. Zij moeten voor dit werk betaald worden, zij zijn immers deskundigen.
GroenLinks wil ervaringsdeskundigen inzetten als ambassadeurs voor laaggeletterdheid.
D66 vindt het belangrijk te investeren in brede en specialistische kennis in de lokale wijkteams. Zo kan eerder goed onderscheid worden gemaakt tussen complexe en niet-complexe zorg en kan er beter triage worden doorlopen, waardoor kinderen en gezinnen sneller bij de juiste zorgverlener terechtkomen. Ook kan het wijkteam zo een goede afweging maken tussen psychiatrie of andere sociale zorg, waardoor de juiste (zwaarte van) financiering wordt aangevraagd, jongeren bij de juiste instantie terechtkunnen en de wachtlijsten van de GGZ afnemen. Hierdoor komt tegelijkertijd de zwaarste zorg eerder beschikbaar voor de gezinnen die dit het hardste nodig hebben.
GroenLinks is van mening dat de sociale wijkteams meer gebruik moeten maken van vrijwilligers in hun wijk. Dat mes snijdt aan twee kanten: goed voor de ontwikkeling van de vrijwilligers en het kan de wijkteams ontlasten.
D66 is niet automatisch voorstander van extra asfalt, maar de komende jaren zullen naar verwachting ongeveer 5.500 nieuwe woningen gebouwd worden in het noorden van onze stad. Voor de leefbaarheid in Zaanstad-Noord moet het doorgaande verkeer uit de woonkernen geweerd worden. Zoals ook in het ZMP beschreven is D66 voorstander van het afwaarderen naar 2 rijstroken van de N203 (Provincialeweg) en de N246. Het aanleggen van de verbinding A8/A9 is dan noodzakelijk.
GroenLinks is een tegenstander van de aanleg snelweg A8/A9. Meer asfalt zorgt voor meer autoverkeer op de weg. We zien ook de problemen voor Krommenie en Assendelft. Het verkeer loopt vast en daar ondervinden veel inwoners hinder van. Ook levert het gevaarlijke situaties op. De Zaanse reservering van 14 miljoen euro voor een snelweg moet worden geïnvesteerd in schone vormen van vervoer, goed openbaar vervoer, het tegengaan van sluipverkeer door Assendelft en de ondertunneling van de provinciale weg bij Krommenie.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Meedoen met D66
Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil