Partijdige kieswijzer: D66 en ChristenUnie
D66 en ChristenUnie kunnen vaak goed met elkaar optrekken. Als het gaat over migratie en het klimaat bijvoorbeeld. Toch verschillen onze wereldbeelden, waarover je meer leest in deze partijdige kieswijzer.
De verschillen
D66 is natuurlijk dé onderwijspartij, maar ook CU heeft aandacht voor onderwijs met eigen accenten. De gemeente gaat natuurlijk vooral over de schoolgebouwen.
D66:
Duurzame schoolgebouwen. Schoolgebouwen moeten zo snel mogelijk energieneutraal worden. Kansen worden gepakt op natuurlijke momenten, zoals bij groot onderhoud. De slechtste scholen moeten met voorrang worden aangepakt.
Moderne ventilatiesystemen in onze schoolgebouwen. Dit met name daar waar fijnstof een probleem is, zoals langs de N203. Het binnenklimaat van de scholen moet voldoen aan de laatste WHO-normen.
Veilig leefklimaat in en rondom onze schoolgebouwen. Dit vergt meer dan alleen aanpassingen aan de gebouwen zelf, ook de schoolpleinen moeten groen en veilig zijn. D66 vraagt aandacht voor achtergronden van en begrip voor leerlingen met probleemgedrag.
CU:
De ChristenUnie is voor de vrijheid van onderwijs. Ouders moeten, vanuit hun verantwoordelijkheid voor de opvoeding van hun kinderen, kunnen kiezen voor een school die aansluit bij de eigen waarden, identiteit en idealen. De gemeente moet de diversiteit van scholen op levensbeschouwelijke en onderwijskundige gronden respecteren.
Reiskosten naar school mogen geen belemmering voor ouders zijn om voor hun kind een school
te kiezen die past bij hun identiteit. De gemeente draagt hier zorg voor.
De gemeente komt samen met de schoolbesturen tot een gemeentelijke financiële tegemoetkoming in de reiskosten van onderwijzend personeel.
Het klimaat en de energietransitie zijn een belangrijk speerpunt van zowel D66 als CU
D66:
De energietransitie gaat over de stadsgrenzen heen en D66 is voorstander van een actieve participatie in de Regionale Energiestrategie (RES) en het Cluster Energiestrategie voor
de Zaanse industrie (CES). Dit gaat over duurzame opwek van energie (zon en wind), en gebruik van waterstof in de industrie.
Een belangrijk onderdeel van de energietransitie is de opslag van energie en het ontwikkelen van Smart Grids. Hiermee kan piekbelasting worden opgevangen en het elektriciteitsnet worden ontlast. D66 wil hierop de komende periode flinke stappen maken.
Er moet een Deltaplan Isolatie komen om snel energie te besparen.
CU:
Wij hebben de taak om zorgvuldig om te gaan met de schepping. Vervuiling van de lucht, verspilling van materialen en uitputting van hulpbronnen vormen een grote bedreiging voor de leefbaarheid, veiligheid en gezondheid.
Voor verschillende delen van Zaanstad zijn er plannen voor het aanleggen van een warmtenet. Ons standpunt hierover is dat we met de uitvoering hiervan moeten wachten tot er zekerheid is over de voedingsbron. Wij hopen op positieve resultaten van de onderzoeken naar aardwarmte, maar zolang hierover nog geen zekerheid is, is een (hybride) warmtepomp een verstandiger alternatief.
De lokale industrie en bedrijven worden uitgedaagd om met elkaar een energiebesparingsconvenant te sluiten. Door samen te werken, brengen bedrijven elkaar tot ideeën en zetten ze extra stappen om energie-efficiënt te worden.
Wonen is ook een van de heel belangrijke opgaven voor Zaanstad, gezien de grote woningnood. CU heeft hier ook aandacht voor.
D66:
Gezonde groei: In Zaanstad wordt de komende jaren flink gebouwd om het woningtekort in te lopen. D66 onderkent de noodzaak van snelle woningbouw én houdt daarbij oog voor een gezonde groei in onze stad met aandacht voor een gezonde en groene omgeving. Daarnaast wil D66 evenwicht tussen de groei van de Zaanse werkgelegenheid en de groei van het aantal inwoners. Zaanstad moet geen ‘slaapstad’ met forensen worden. Liever verleidt D66 om werk te krijgen in Zaanstad, bijvoorbeeld door het aantrekken van onderwijs of rijksdiensten.
We moeten vooral bouwen naar behoefte. D66 wil de nieuwe woningen binnenstedelijk bouwen.
CU:
De nieuwe voorwaarden om in aanmerking te komen voor een huurwoning vanwege ‘urgentie’ worden regelmatig tegen het licht gehouden zodat de schaarse woningen ook echt toekomen aan wie dit het meest nodig heeft. Gezinnen met kinderen krijgen hierbij voorrang.
De ChristenUnie wil leegstand bestrijden en de transformatie van leegstaande kantoorgebouwen
en fabriekspanden naar woningen krachtig bevorderen. Maatregelen om leegstand te verminderen worden gezocht en zo mogelijk ook toegepast. Leegstaand gemeentevastgoed wordt zoveel mogelijk (tijdelijk) en tegen een gunstige prijs beschikbaar gesteld.
Zaanstad is één van de oudste industriegebieden in de wereld en Zaanstad heeft een unieke inrichting als gecombineerde woon- en werkstad, met de industrie in nauw contact met onze woonwijken. Dat heeft voordelen maar ook nadelen.
D66:
D66 vindt een industrie-agenda noodzakelijk voor de overgang in Zaanstad naar een circulaire economie die volledig gebruik maakt van duurzame energie.
D66 streeft naar een maximale deelname aan de economie in Zaanstad: voldoende werkgelegenheid en voldoende bedrijvigheid met plek voor iedereen. Ook voor Zaankanters
met een beperking is deelname belangrijk en dat vraagt om extra inspanning van de gemeente en werkgevers.
D66 heeft vertrouwen in de vindingrijkheid van ondernemers en streeft naar een gunstig vestigingsklimaat voor alle ondernemers, inclusief ZZP’ers en MKB-ondernemingen.
CU:
De gemeente zet in op ontmoetingsmomenten tussen werkgevers en werkzoekenden. Dit kan
fysiek, maar ook digitaal via videochat of YouTube bestaan hiervoor kansen.
De gemeente neemt, in samenwerking met bedrijfsleven, verantwoordelijkheid voor voldoende participatiebanen. Liefst op meerjarige basis.
De gemeente beloont degene die de bijstand kan verlaten om aan het werk te gaan en na 1 jaar nog steeds werkzaam is met 1000 euro. De gemeente houdt in het eerste jaar na het verlaten van de bijstand ook contact met de ex-bijstandsgerechtigde en zorgt voor de nodige begeleiding
Als liberale partij heeft D66 vrijheid en gelijkheid hoog in het vaandel staan, bij de CU liggen de accenten uiteraard iets anders
D66:
De overheid is er voor haar inwoners en niet andersom. Er wordt de laatste jaren veel geklaagd over het gebrek aan vertrouwen van Nederlanders in de politiek. Eén van de belangrijke oorzaken van deze kloof is juist het gebrek aan vertrouwen van de overheid in haar inwoners. De ramp van de toeslagenaffaire laat zien waar dit doorgeslagen wantrouwen tegen de inwoners van ons land toe kan leiden. Inwoners moeten meer invloed hebben op het beleid van de overheid dan één keer in de vier jaar in het stemhokje.
D66 vindt dat alle Zaankanters de kans moeten kunnen krijgen het leven te leiden dat ze willen leiden. Dit geldt ook voor mensen met een fysieke, psychische of sociale handicap, laaggeletterden en mensen die in armoede verkeren. Helaas worden zij in de praktijk nog te vaak geconfronteerd met obstakels.
D66 is voorstander van vrije sluitingstijden voor de horeca. Ook dit is vrijheid.
CU:
Een sterk, stabiel en liefdevol gezin vormt een veilige basis voor kinderen om gelukkig op te groeien en zich te ontwikkelen tot wie ze willen zijn.
Mensen zijn te waardevol om in drugs, drank, gokken of prostitutie zichzelf, hun vrijheid en waardigheid kwijt te raken. De ChristenUnie wil de aanwezigheid van coffeeshops en het gebruik van drugs en alcoholmisbruik actief tegengaan en streng optreden bij overlast.
D66 en CU hebben allebei veel aandacht voor deze thema’s, er zijn overeenkomsten maar ook verschillen.
D66:
De gefragmenteerde aanpak in de jeugdzorg is niet in het belang van cliënten en is bovendien funest voor het welzijn van de werknemers. D66 vindt het belangrijk dat de regie wordt teruggegeven aan zorgprofessionals. Dit is zowel voor de zorgverlener als de cliënt belangrijk. Verder moet worden ingezet op het verbeteren van de samenwerking tussen aanbieders in de regio, integraal werken en preventie.
Slim omgaan met digitalisering in de zorg is van groot belang. Er wordt in de zorg steeds vaker digitaal gewerkt en hoewel dit vaak snel en efficiënt is, vraagt het ook om een veilige en betrouwbare digitale huishouding.
Sport is meer dan een vrijetijdsbesteding: het vergroot onze gezondheid, zorgt voor diversiteit en inclusiviteit, verhoogt de sociale cohesie en participatie en we leren erdoor om samen te werken. Sport verbroedert. Sportverenigingen kunnen en moeten een actieve rol spelen in een inclusieve samenleving zonder vooroordelen over bijvoorbeeld seksuele geaardheid, etnische achtergrond of beperking.
CU:
We blijven werken aan een integraal ouderenbeleid en de ChristenUnie wil weer een wethouder speciaal voor dit ouderenbeleid.
Wijkteams kunnen meer halen uit samenwerking met vrijwilligersorganisaties, maatschappelijke organisaties en kerken/religieuze organisaties in hun wijk. Sommige van deze organisaties werken wijkoverstijgend, anderen richten zich op (een deel van) de wijk.
In elke wijk komt een buurtsportcoach om de verbinding tussen sport, onderwijs en zorg te bevorderen.
Cultuur is voor D66 heel belangrijk, bij de CU komt het ook aan de orde.
D66:
Cultuur mag nooit een sluitpost worden in de gemeentebegroting, want cultuur levert een essentiële bijdrage aan de leefbaarheid en de verbinding in de stad.
Zaanstad moet slim investeren en zich richten op versterking van het culturele landschap, met oog voor de wensen van de inwoners. Cultuur vindt niet alleen plaats in het centrum van Zaandam, maar in de hele gemeente. Ook in Zaanstad-Noord zet D66 zich in voor een bruisend cultureel centrum voor jong en oud.
D66 ziet voor de cultuursector een belangrijke taak weggelegd voor het verbeteren van het welbevinden van met name de Zaanse jongeren, die het ook zwaar hebben gehad tijdens de coronacrisis. Door intensief samen te werken met het onderwijs, de sociale
wijkteams, de buurthuizen en het sportbedrijf, kan de cultuursector bijdragen aan de ontplooiing van jongeren.
CU:
De gemeente heeft een eigen stadsarcheoloog.
Unieke Zaanse verhalen en kennis worden gedeeld in de vorm van een experience, zoals een escape room in de binnenstad van Zaandam.
Het stadsarchief krijgt voldoende middelen om veel bezoekers te trekken.
D66 vindt een veilige stad erg belangrijk, CU heeft daar zeer eigen ideeën over.
D66:
Veiligheid is een breed begrip, het gaat over verkeersveiligheid, veiligheid op straat en het voorkomen van ondermijning en criminaliteit. D66 ziet regulering van softdrugs als goed
middel om drugscriminaliteit tegen te gaan.
Soms zijn vrijheidsbeperkende maatregelen nodig om de veiligheid in Zaanstad te vergroten, bijvoorbeeld het plaatsen van camera’s of preventief fouilleren. D66 hanteert als uitgangspunt dat de maatregelen tijdelijk zijn en dat de effectiviteit en impact ervan goed worden gevolgd.
Zaanstad moet maximaal inzetten op preventie en dit betekent goede samenwerking tussen verschillende organisaties en de gemeente. Een preventieve aanpak vraagt om begrip voor het mogelijk ontstaan van problemen en om anticipatie hierop.
CU:
Zaanstad werkt niet mee aan legale wietteelt binnen de gemeentegrenzen. Wiet is en blijft een verboden middel. Door het wietgebruik tegelijkertijd wel te gedogen geeft de overheid helaas een dubbele boodschap af.
Veiligheid voor onze jeugd, door hen te beschermen tegen drugs- en alcoholgebruik door voorlichting en sluiten van coffeeshops.
Geen medewerking aan de vestiging van nieuwe seksclubs in Zaanstad.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Meedoen met D66
Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil