Klapper – Raadspraat column 18 december 2019

De Goedheiligman was amper naar Spanje vertrokken of het was weer raak. Een bijna jaarlijks terugkerende “traditie” bij basisschool “de Horn. Het kozijn werd opgeblazen met vuurwerk. Dader onbekend. Basisschooldirecteur Jan Heijman begint er bijna aan te wennen. Maar sommige ‘tradities’ zoals vernielingen kun je missen als kiespijn.

Volgens binnenlands bestuur is overall nu 50% van de Nederlanders voorstander van een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren. Het lijkt er – in kleine stappen- ook steeds meer op dat de regels strenger worden en dat de koers naar een vuurwerkverbod is ingezet. Dat vindt de andere 45% dan weer jammer. Wat vindt u?

In gemeente Wijk bij Duurstede is een ruime raadsmeerderheid van GroenLinks, CDA, PCG, WijkNu en SP die vindt dat het goed is dat het college de vuurwerkregeling voortzet. En hopen dat dit een gedragsverandering in gang zet. Belonen zal beter werken dan straffen. De vuurwerkbonus gaat naar jongeren met positief gedrag.

Wij zijn niet tegen (stimuleren van) gedragsverandering. En we zijn ook niet tegen het belonen van goed gedrag. Je vraagt je alleen af: waar is de rol van de ouders? Waar houdt de rol van de overheid op? Er gaan inmiddels stemmen op om via de overheid vuurwerkshows te organiseren en dat er dus belastinggeld naar vuurwerkshows moet. Waar ligt de grens?

Basisschoolschooldirecteur Heijman heeft zijn buik er meer van vol en pleit inmiddels voor een verbod op consumentenvuurwerk. Fractievoorzitter Bart van Asperdt van D66 twijfelt sterk aan de vuurwerkaanpak van belonen en ziet schade aan publiek en privaat bezit toenemen. Het lijkt er ook op alsof de schades eerder in de maand december worden gerapporteerd en toenemen. Onderbelicht blijft de opvoedende rol van de ouders: waar zijn die? Goed gedrag wordt beloond, maar hoe worden daders bestraft? Ook dat blijft onderbelicht. Jan Heijman veegt de schade op. Regelt herstel. De rekening daarvan komt bij de belastingbetaler terecht, rechtvaardig?

Bart van Asperdt is fractievoorzitter van D66
Jan Heijman is basisschooldirecteur van basisschool “de Horn” in Wijk bij Duurstede.

Wijks Nieuws ’t Groentje is in 2017 begonnen met een column “Raadspraat”. Elke week wordt deze geschreven door een raadslid, waarbij de politieke partijen elkaar afwisselen. Hierbij de column van 18 december 2019, geschreven door D66 raadslid Bart van Asperdt.