Kansenongelijk onderwijs? – Raadspraat column 30 mei 2018

Ik kijk terug op geweldig onderwijs. Met als klapper op de vuurpijl de misschien wel belangrijkste periode uit mijn leven : de basisschool. In mijn geval juf Eline en meester Koekoek op basisschool “de Ark” in Geldrop. Juf Eline bezat een engelengeduld en leerde me lezen en schrijven. Meester Koekoek kon op zijn onnavolgbare wijze geschiedenis geven en vertelde prachtige verhalen. Onder andere over Dorestad.

Inmiddels zijn onze eigen kinderen in de basisschoolleeftijd en realiseer ik me nu pas hoe belangrijk die periode in je leven is. Je ontdekt je talent. Je leert wat je belangrijk of leuk vindt en wat niet. Je krijgt -als het goed is- alle kansen aangereikt. Daar gaat het om: kansen.

Op onze basisscholen werken enorm gedreven en geweldige mensen. Tijdens de gemeenteraadscampagne die net achter ons ligt, heb ik alle basisscholen in Langbroek, Cothen en Wijk bij Duurstede bezocht: geweldig! Conclusie: basisschoolleraar is wellicht het meest onderschatte beroep. Waardering is er lang niet altijd. Ga er maar aan staan: een klas vol. Iedere dag.

Ik maak me zorgen over de kansen die alle kinderen krijgen. Als we vinden dat ieder mens gelijkwaardig is, dan moeten we juist in het basisonderwijs investeren in leerkrachten, kinderen en gebouwen. D66 wil daar extra in investeren.

Nog maar kort geleden las ik dat er extra geld wordt verdeeld om achterstanden in het onderwijs te bestrijden, op zich een goede zaak. Maar die herverdeling aan de hand van nieuwe criteria betekent dat gemeente Wijk bij Duurstede ruim 30 duizend euro inlevert. Het is nog onduidelijk welke gevolgen dit voor het gemeentelijk beleid heeft. Maar ik baal en ik maak me zorgen. Ik heb daarom aan het college gevraagd wat dat voor ons beleid en onze kinderen die het lastig hebben op school (en hun leraren!) betekent.

Precies dit soort vragen, houden mij bezig. Ik mijmer en denk aan juf Eline en Meester Koekoek. Eindeloos geduld, tomeloze inzet met mij. Kan ik hun geduld en inzet waarmaken en “terug betalen” als raadslid, door te investeren in goed onderwijs?

Bart van Asperdt, raadslid D66 Wijk bij Duurstede

Wijks Nieuws ’t Groentje is in 2017 begonnen met een column “Raadspraat”. Elke week wordt deze geschreven door een raadslid, waarbij de politieke partijen elkaar afwisselen. Hierbij de column van 30 mei 2018, geschreven door D66 raadslid Bart van Asperdt.