Impact

Heeft gemeentelijk beleid impact? Nou en of. Neem het leerlingenvervoer. Dit gaat over kwetsbare kinderen, en hun ouders of verzorgers. Tijdens de raadsvergadering vertelden veel ouders over hun situatie. Zoals de moeder van een zoon met een autismespectrumstoornis (ASS) en een zoon met ADHD. Dit heeft een enorme impact op het gezin, 24 uur per dag. “We staan 24 uur per dag, 7 dagen per week aan,” vertelde ze. Dat is impact.

Het gezin heeft een manier gevonden om hiermee om te gaan, hoewel dat niet gemakkelijk is. Vader, moeder en hun werkgevers hebben hun levens zo ingericht dat de zonen goed kunnen opgroeien.
En dan stopt ineens het leerlingvervoer…..

Op verzoek van de raad kijkt de gemeente opnieuw naar het leerlingenvervoer, maar dit verloopt niet vlekkeloos. Bovendien is er, na een nieuwe aanbesteding waarbij fouten zijn gemaakt, nog geen oplossing voor het vervoer tussen eind augustus en december. Er zijn snel oplossingen nodig. Zowel voor die periode als structureel. Het leven van deze gezinnen staat op zijn kop, en dat baart mij als raadslid en ouder grote zorgen.

De gemeente werkt hard aan een oplossing. Mogelijk kan een onderaannemer een deel van het vervoer overnemen. Of wellicht worden er touringcars ingezet. Scholen worden geïnformeerd. Uiterlijk twee weken voor de start van het nieuwe schooljaar weten ouders waar ze aan toe zijn.

D66 heeft aangedrongen op betere communicatie en coulance. Ouders, die in stress verkeren, kregen te horen dat ze hun aanvraag – met tal van recente bewijsstukken – vóór 12 juli opnieuw moesten indienen, anders zou deze niet in behandeling worden genomen. Op ons verzoek heeft het college nu toegezegd dat aanvragen ook ná 12 juli worden behandeld: “een aanvraag is een aanvraag, die laat je toch niet liggen”, aldus het college en D66 is blij met deze toezegging.  Dit is toch wel het minste wat we kunnen doen. Het draait hier om maatwerk, communicatie en herstel.

Beleid heeft impact. Op kinderen. En op hun ouders, verzorgers en leerkrachten. D66 pleit voor duidelijke communicatie en een acceptabele oplossing.