Opvang vluchtelingen 

Wassenaar vangt al jaren vluchtelingen op in Duinrell, eerst alleen tijdens de wintermaanden en sinds enige tijd het hele jaar, waardoor het de formele status van asielzoekerscentrum (azc) heeft. Wassenaar heeft de afgelopen jaren laten zien dat opvang en samenleven goed mogelijk is, met grote maatschappelijke betrokkenheid en minimale verstoring van de openbare orde.

Het op basis van ‘een gevoel’ problematiseren van de opvang van vluchtelingen doet geen recht aan de feiten. De recente negatieve aandacht in de media en vanuit verschillende politieke partijen staat ook in schril contrast met de eerdere positieve geluiden in gesprekken met de politie, maatschappelijke instellingen en de vele vrijwilligers uit Wassenaar die dagelijks betrokken zijn bij het azc. Ook het artikel ‘Hoe Wassenaar onverwacht uitgroeide tot voorbeeld voor asielopvang in EW Magazine van 22 juli 2024 schetst een heel ander en positief beeld.

Beeld: P. Kolff

In 2023 werden er in heel Wassenaar in totaal 614 meldingen van overlast geregistreerd, en in 2024 stond de teller tot en met augustus op 413 meldingen. Hier staat tegenover dat er 31 meldingen zijn geweest waar azc bewoners bij betrokken waren. Toch lijkt er een vergrootglas te liggen op deze groep. Dit zorgt voor een vertekend beeld van de werkelijke omvang van de overlast. 

Daar waar er sprake is van overlast en ernstige delicten moet er uiteraard worden opgetreden en meer begeleiding worden ingezet. Maar we hebben in Wassenaar niks aan het opjutten van de lokale bevolking en het tot zondebok verklaren van de vluchtelingen. In plaats daarvan zou ik liever willen samenwerken met iedereen aan een goede toekomst voor ons dorp en met hulp van die vele vrijwilligers die ons dorp rijk is werken aan oplossingen voor álle bewoners van Wassenaar. 

Rogier Krabbendam