Sociale Zaken en Welzijn

Dit vinden wij

De slogan ‘We laten iedereen vrij, maar niemand vallen’ past ook bij D66 in Voorst. Wij vinden initiatieven die ontstaan in buurten, dorpskernen e.d. al jaren heel belangrijk en hebben er ook voor gezorgd dat er meer ondersteuning voor was de afgelopen jaren. Dat mensen zelf de regie over hun leven houden vinden wij heel belangrijk. We weten dat er steeds meer oudere mensen komen, die natuurlijkerwijs ook meer zorg nodig hebben. We vinden dat mensen zoveel mogelijk thuis moeten kunnen blijven wonen als zij dat willen.

Als mensen echt hulp nodig hebben, dan zorgen we daarvoor en voor hen. Of het nu gaat om extra aandacht, zorg of inkomen. En we weten ook dat er inwoners zijn die het financieel moeilijk hebben, zeker na de covid-crisis. Voor hen willen we dat de gemeente er is. Niet alleen met een wettelijk uit te voeren taak, maar ook met aandacht, interesse en inzet.

De gemeenten (en ook Voorst) krijgen daarvoor geen toereikend budget van de rijksoverheid. En daarom moeten we bekijken hoe we de zorg samen kunnen organiseren. Samen met familie, buren, én samen met zorginstellingen.

Wij vinden dat de gemeente dat al heel goed doet. Onder de naam ‘Voorst onder de loep’ hebben heel veel professionals en burgers samen bedacht wat er beter kan en hoe we juist kunnen voorkomen dat mensen in de problemen komen. Die aanbevelingen moeten we opvolgen. Ook weer samen.

De coronatijd heeft ons bovendien laten zien hoe belangrijk kleinschaligheid is als de grote wereld ineens op slot gaat. De ‘scherpe randjes’ van een individuele samenleving zijn nog duidelijker zichtbaar geworden: in de lockdownperiodes was de eenzaamheid vaak voelbaar, maar ook de kracht van het zorg dragen voor elkaar.

Om de samenhang in de Voorster samenleving te verstevigen zal de gemeente kleinschalige wijk- of buurtgerichte initiatieven moeten ondersteunen. Zoals een zogenoemde inloopfaciliteit per wijk, waar mensen gemakkelijk samen kunnen kaarten, knutselen, met elkaar kunnen praten en waar ze ook gemakkelijk terecht kunnen als ze hulp nodig hebben.

Er zal veel inzet komen op het realiseren van een verantwoorde overgang van zo lang mogelijk thuis wonen naar 24-uurs voorzieningen voor mensen die dat niet meer kunnen. De aansluiting tussen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Wet Langdurige Zorg (WLZ) zal samen met de zorgverzekeraars moeten worden ondersteund met het uitgangspunt van een menswaardig verloop van ouder worden.

Dit willen wij

  • De gemeente moet kleinschalige wijk- of buurtinitiatieven ondersteunen. Dit kunnen kleinschalige evenementen zijn en/of (sport)faciliteiten.
  • In elke kern moeten inloopfaciliteiten komen of blijven waar mensen makkelijk terecht kunnen voor aanspraak en hulp. Daar moet niet op worden bezuinigd. In de nieuwe wijk Twello Noord en in de rest van Twello moeten nog twee nieuwe inloopfaciliteiten worden opgezet, en het initiatief Klein Twello moet blijven.
  • Het nieuw opgezette beleid rond schuldhulpverlening moet worden doorgezet zodat schulden al in het begin worden onderkend en meteen aangepakt.
  • 24-uursvoorzieningen ook in de kernen