Uitgangspunten
Het is duidelijk dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de mens. In de (college)periode 2022-2026 hebben we de kans en de verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren om de verdere opwarming van de aarde en daarmee alle ingrijpende gevolgen zoals droogte, overstromingen en branden te beperken. Voor
gemeenten ligt hier ook een taak.
- We geloven in innovatie en creëren dan ook de ruimte om met nieuwe ideeën bij te dragen aan de oplossing.
- De kosten voor de verduurzaming van Voorschoten moeten evenredig worden verdeeld. Kansengelijkheid staat daarbij voorop. Huurders hebben minder invloed op de duurzaamheid van hun huurwoning, terwijl ze wel de energierekening betalen. Inwoners met lage inkomens hebben bijvoorbeeld niet de financiële ruimte om energiezuinige apparatuur te kopen en betalen daardoor een hogere rekening. D66 wil graag kijken naar mogelijkheden om voor mensen met een laag inkomen onder gunstige voorwaarden geld voor energiezuinige investeringen als lening te kunnen aanbieden.
- De gemeente helpt inwoners bij het inzichtelijk maken hoe groot de voetafdruk van een bepaalde activiteit is. Op die manier kan iedereen de eigen meest geschikte verduurzaming acties plannen. Daarbij zetten we verder in op hulp van de energie-ambassadeurs, wijkinitiatieven en een besparingshelpdesk, om de acties uit te voeren.
- Grote uitdagingen kunnen we alleen samen aangaan. Daarom richten we een klankbordgroep op met
- inwoners die de kennis en kunde hebben om te adviseren over de beste praktijken voor
- verduurzaming. Samen weten we meer, en daar moeten we gebruik van maken. Daarom wordt er ook
- meer ingezet op burgermetingen, waarbij iedereen zelf vergaarde data over het lokale milieu veilig,
- gemakkelijk en effectief kan delen met de gemeente en deze data ook openbaar kan worden gemaakt