De inwoner ontwikkelt mee
D66 wil met de gemeente een betere manier bedenken hoe burgers te betrekken bij ontwikkelingen, experimenteren met nieuwe vormen van participatie, en twee grote burgerfora organiseren.
Er zijn veel ideeën voor het bouwen van nieuwe woningen. Zowel grote als kleine plannen. Hierbij moeten soms lastige afwegingen worden gemaakt tussen belangen van woningzoekenden, nieuwe bewoners, ontwikkelaars en de belangen van huidige bewoners. Voor D66 staat het als een paal boven water: deze afwegingen maak je samen. Niet door burgers te vragen om over bepaalde plannen mee te denken, maar door deze plannen vanaf het begin met inwoners – als gelijkwaardige partners – te ontwikkelen.
Een goed bestuur betekent voor D66 verder dat de gemeente zich dienend richting de inwoners opstelt, de inwoner vertrouwt en dat het college alle ruimte geeft aan de controlerende functie van de gemeenteraad.
De afgelopen jaren heeft D66 vol ingezet op participatie met ontelbare gesprekken met inwoners. Jazeker, participatie kan altijd beter, en daarom gaan we met die inzet door.
D66 wil met de gemeente een betere manier bedenken hoe burgers te betrekken bij ontwikkelingen, experimenteren met nieuwe vormen van participatie, en twee grote burgerfora organiseren.
Het is duidelijk dat de gemeente inwoners op een andere manier moet betrekken bij belangrijke ontwikkelingen.
De komende tijd willen we onder professionele begeleiding terugkijken, evalueren, en leren van participatietrajecten uit het verleden. D66 wil samen met de gemeente een nieuwe praktijk voor
ontwikkelingen opstellen. Een praktijk waarbij:
Voor deze nieuwe manier van ontwikkeling denkt D66 al aan een aantal nieuwe vormen om de inwoner bij de gemeente te betrekken:
Voorschoten staat voor grote en urgente uitdagingen, zoals de enorme woningopgave en de klimaattransitie.
Vaak helpt het om bij zulke zaken buiten de gebaande paden naar oplossingen te zoeken.
D66 wil daarom twee grote pilots doen met een burgerforum, waarbij een representatieve groep gelote inwoners bedenkt hoe we hier als stad het best mee om kunnen gaan. De inwoners krijgen een vergoeding voor hun tijd, worden professioneel begeleid door Stadslab en hebben de mogelijkheid om experts te raadplegen en om onderzoeken uit te laten voeren
Een gemeente moet voor haar burgers klaarstaan. D66 wil dat de gemeente in haar dienstverlening uitgaat van het vertrouwen in de inwoners. De gemeente moet verder investeren in goede en toegankelijke dienstverlening, waarbij het veilig en verantwoordelijk met nieuwe technologie omgaat.
D66 wil dat de gemeente inwoners niet onnodig in de weg zit met regels, boetes en formaliteiten. Een gemeente die uitgaat van vertrouwen, krijgt ook het vertrouwen van inwoners
Als gevolg van corona is dienstverlening grotendeels gedigitaliseerd, waardoor het voor veel mensen eenvoudiger is geworden om bijvoorbeeld een nieuw paspoort aan te vragen. Dienstverlening van de gemeente kan nog veel eenvoudiger en sneller worden. D66 zet in op digitale dienstverlening waar het kan, en fysiek voor wie dat wil.
Digitale technieken zijn cruciaal voor het functioneren van de gemeente. Daarom dienen ze met de grootst mogelijke zorg gebruikt, onderhouden en beveiligd te worden.
De afgelopen tijd hebben we landelijke vaker dan ons lief is, kunnen zien wat er gebeurt als macht misbruikt wordt, als besluiten automatisch genomen worden (kindertoeslagaffaire) of als de menselijke maat verdwijnt (boodschappenaffaire). Wij vinden een gezonde bestuurscultuur belangrijk en blijven ons daarvoor inzetten
De inwoner moet kunnen zien waar het gemeentebestuur mee bezig is. D66 wil de transparantie van het bestuur digitaal verhogen.
In Nederland heeft iedereen het recht om zichtbaar zichzelf te zijn. We zijn een divers en tolerant land. Wat je geslacht, geaardheid, levensbeschouwing of huidskleur ook is: niemand heeft het recht de ander op basis van deze kenmerken te beperken. Vrijheid is een universeel recht