Zorg, maatschappelijke ondersteuning en integratie
Wij willen een samenleving waarin iedereen de ruimte krijgt om zijn eigen beslissingen te nemen en iedereen zich op zijn eigen manier kan ontwikkelen. Mensen hebben soms zorg of extra ondersteuning nodig vanwege een beperking, ouderdom of psychische problemen of omdat zij mantelzorg verlenen. We kiezen voor goede zorg en ondersteuning voor iedereen.
Door de coronacrisis beseffen we meer dan ooit: goede, toegankelijke en betaalbare zorg is letterlijk van levensbelang. Zorg is voor een flink deel de verantwoordelijkheid van het Rijk. Toch kunnen wij ook als
gemeente hier iets aan toevoegen. D66 doet dit door vooral te concentreren op de wijken. Daar maken wij het verschil.
Samen werken aan betere zorg
- De gemeente gaat actief in gesprek met huisartsen, om gezamenlijk een agenda op te stellen en hen te betrekken bij het wijkgericht werken. Hierbij is de digitalisering van de eerstelijnszorg een speerpunt.
- Mensen kunnen in ons dorp met vragen terecht bij één welzijnsorganisatie, waar meerdere activiteiten en voorzieningen worden aangeboden. Financiële afwegingen, zoals de hoogte van de eigen bijdrage of gemeentelijke tekorten in het ene of het andere potje, mogen geen beperking vormen in de toegankelijkheid van noodzakelijke zorg en ondersteuning. We ontschotten de zorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
- De gemeente zet zich met regiogemeenten en zorgaanbieders in voor het schrappen en gelijktrekken en zoveel mogelijk beperken van administratie- en declaratieregels, zodat zorgaanbieders zich kunnen concentreren op het verlenen van zorg.
- D66 wil dat werken in de jeugdzorg aantrekkelijker wordt en dat medewerkers meer waardering krijgen.
- Voorschoten Voor Elkaar vervult een belangrijke rol in de toegang tot en verlening van maatschappelijke ondersteuning. Daarmee heeft de gemeente de afgelopen jaren een belangrijke stap gezet die leidt tot betere en beter vindbare hulp voor mensen die dat nodig hebben. D66 wil de positie van Voorschoten Voor Elkaar als brede welzijnsorganisatie verder versterken.
- Samen met andere gemeenten in de Leidse regio versterken we de kennis en ervaring van Wmoconsulenten op het gebied van de toepassing van eHealth in woningen, zoals beeldbellen en Domotica.
- D66 vindt dat er goede ondersteuning moet zijn voor iedereen die dat nodig heeft. Waar mensen dat niet zelf of binnen hun eigen netwerk kunnen organiseren, hebben we als gemeente de grote verantwoordelijkheid om daarbij ondersteuning te bieden. Gelijktijdig kan het niet zo zijn dat de gemeente – en daarmee de belastingbetaler – opdraait voor kosten van huishoudelijke hulp bij mensen die dat ook zelf kunnen betalen. De keuze om met mensen een keukentafelgesprek te voeren over draagkracht vindt D66 daarom rechtvaardig.
Een welkom voor nieuwkomers
- D66 wil dat nieuwkomers met een verblijfsstatus alle kans krijgen om goed in onze samenleving te integreren. D66 wil daarom – naast taalonderwijs – maatschappelijke initiatieven zoals speeddates, een buddynetwerk met vrijwilligers en andere sociale activiteiten ondersteunen.
Langdurige zorg midden in de samenleving
- Mantelzorgers moeten voldoende ondersteuning krijgen. Door vrijwilligers te betrekken wordt respijtzorg voor mantelzorgers vaker mogelijk. De gemeente zet zich actief in om de mogelijkheden die hiervoor zijn, bekend te maken bij mantelzorgers.
- Onze gemeente wordt dementievriendelijk, zodat inwoners met (beginnende) dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk thuis kunnen blijven en kunnen meedoen in de samenleving. We ondersteunen vanuit de gemeente initiatieven zoals het Alzheimercafé.
- D66 wil dat de gemeente plekken aanwijst waar levensloopbestendig wonen centraal staat. Samen met zorg- en welzijnswerk en woningcorporaties kijken we wat nodig is om daar gezond en veilig oud te worden.
- D66 wil dat eenzaamheid wordt bestreden. Er moeten meer plekken en activiteiten komen waar mensen van alle generaties elkaar kunnen ontmoeten.
- Geaardheid, geslacht, afkomst, geloof of leeftijd mogen nooit een belemmering vormen om volwaardig en zelfstandig mee te doen in onze samenleving. D66 wil dat er zorginstellingen komen met het Roze Loper-keurmerk, zodat LHBTIQ+’ers ook op latere leeftijd zichzelf kunnen zijn.