Actuele update na de raadsvergadering van 5 juni

Bijdrage Jaap Breur:
Een mooie visie op het openbaarvervoer (de ‘ov hubs’)
Tijdens de afgelopen raadsvergadering van 5 juni hebben wij de visie op ov-hubs vastgesteld. Het is een mooie visie waar focus ligt op de kwaliteit van ov-hubs. Hubs zijn onderverdeeld in 3 typen: 1- mini hubs: de halten waar het ov stopt zoals bushaltes 2- lokale hubs: bushaltes waar meerdere buslijnen samenkomen zoals bij Lexmond 3- regionale hubs: grote knooppunten zoals de busstations Lekbrug Vianen en busstation Meerkerk.
Als D66 fractie konden wij akkoord gaan met deze visie waarbij we wel een motie hebben ingediend om de woningbouwplannen van de Beukenlaan niet zo expliciet op te nemen. Dit in lijn met ons amendement bij de gebiedsvisie Vianen uit de raadsvergadering van mei 2024. Het goede van deze visie is dat we nu een goed eigen beeld hebben vastgesteld wat wij willen bij met name de regionale hubs. De ontwikkeling hiervan is namelijk een taak van de provincie. Door een eigen visie te hebben kunnen we een sterkere positie innemen bij onderhandelingen over de ontwikkeling met de provincie. Dit om de inrichting van de hubs te krijgen zoals wij als gemeente wensen. Een mooie eerste stap dus voor de verbetering van de kwaliteit van het openbaar vervoer in Vijfheerenlanden.

Bijdrage Pascalle van Hemert:
Dorpswoonvisie Schoonrewoerd
De dorpswoonvisie van Schoonrewoerd is vastgesteld, en D66 is enthousiast over het resultaat. Jongste inwoners hebben meegewerkt aan deze visie via participatie op de basisschool, wat zorgt voor een sterke betrokkenheid van de nieuwe generatie. De visie biedt ruimte voor beweging, spel en een groene omgeving door het planten van bomen. Ook is er aandacht voor verkeersveiligheid en worden specifieke problemen zoals een pakketpunt en parkeersituatie aangepakt. Bovendien is er ruimte voor nieuwe woningbouw, wat het dorp een impuls zal geven. Tijdens de bespreking is er gedebatteerd over een locatie voor een mogelijke sociale ontmoetingsplaats. Een initiatiefnemer heeft zijn plannen aangepast van 12 appartementen en een dorpskamer naar alleen 12 appartementen. We zijn blij om te horen dat de wethouder onderzoek doet naar een nieuwe locatie voor een sociale ontmoetingsplaats, ondersteund door een raadsbrede motie.

Dorpswoonvisie Hagestein
Voor Hagestein heeft de gemeente ook een dorpswoonvisie opgesteld. D66 vindt deze visie echter tekortschieten en mist een integrale benadering voor het dorp. Wij voelen dat de inwoners van Hagestein tekort worden gedaan door de huidige visie, en daarom hebben we tegen gestemd. Ondanks onze pogingen om de raad te overtuigen van de noodzaak voor doorontwikkeling en verbetering, kregen we alleen steun van de VVD en de ChristenUnie. Daarnaast wijkt de wethouder af van de eerder vastgestelde kaders voor betaalbare woningbouw. Waar 67% betaalbaar bouwen was afgesproken, wordt dit nu verlaagd naar 50%. Wij zijn teleurgesteld dat de wethouder niet durft vast te houden aan deze ambitieuze doelstelling. We zullen de ontwikkelingen in Hagestein nauwlettend volgen en blijven streven naar een levendiger, groener en verkeersveiliger dorp.

Bijdrage Wil Heestermans:
Bij de bijeenkomst op 22 mei van de commissie Welzijn Onderwijs en Sport stond de spreidingswet op de agenda.
Het door het nieuwe kabinet aangekondigde afschaffen van de spreidingswet is voor de commissie geen aanleiding geweest om dit, vooruitlopend op de definitieve beslissing hierover, ook te doen.
Alle partijen zijn eens over het feit dat de uitvoering van de spreidingswet gewoon door moet gaan. D66 vindt dat de Gemeente Vijfheerenlanden de verantwoordelijkheid moet nemen om zijn deel van de opvang op zich te nemen.

Over het hoe is er geen eensgezindheid.
D66 heeft in zijn bijdrage aangedrongen op creativiteit en maatwerk voor wat betreft de opvanglocaties. Inventariseer in de Gemeente Vijfheerenlanden welke locaties er geschikt of geschikt te maken zijn voor dit doel om vervolgens te spreiden en niet andersom. Hiermee voorkom je dat er geschikte locaties voor opvang van asielzoekers over het hoofd gezien worden. De boodschap van D66 aan het college was: “Maak het jezelf niet te moeilijk door allerlei beperkende kaders te formuleren”. D66 kiest voor een duurzame oplossing, door de suggestie te doen om opvanglocaties in nieuwbouwprojecten op te nemen. Ook heeft D66 gepleit voor een gedegen participatie strategie, “neem de buurt mee in de uitwerking van de plannen”, zodat bewoners ook betrokken worden bij de uitwerking. De communicatie met betrekking tot dit onderwerp moet wat ons betreft open zijn en op basis van feiten.