D66-topkandidaat Europa naar Veenendaal voor ‘vrijheidsmiddag’

In de middag van 4 mei komt D66-politica Raquel García Hermida-Van der Walle naar Veenendaal om te spreken over vrede en veiligheid. García Hermida-Van der Walle staat op de tweede plek namens D66 voor de Europese verkiezingen op 6 juni. Met de oorlog in Oekraïne wil de politica aandacht vragen voor het belang van de Europese samenwerking voor de vrede en de vrijheid die het Veenendaal brengt.

Beeld: D66

Vrede in Veenendaal

Volgens García Hermida-Van der Walle is het belangrijk om juist in Veenendaal over vrede en veiligheid te spreken. “In 1940 lag Veenendaal vlakbij de Grebbelinie. Nu lijkt het vanzelfsprekend dat we in vrede leven. Maar dat is het niet. Op minder dan een dag rijden vechten mensen voor hun leven tegen een buitenlandse bezetter.” Daarmee verwijst ze naar de Russische invasie van Oekraïne. “Nederland, onder de leiding van Defensieminister Kajsa Ollongren, blijft Oekraïne steunen met onder meer financiële middelen en materiaal. En onze soldaten werken nu al samen met andere krijgsmachten, zoals in de Baltische staten, voor onze Europese veiligheid. Deze oorlog raakt ons allemaal.”

EU samenwerking

De Europese samenwerking houdt niet alleen de dreiging van Rusland tegen, maar is ook de ‘banenmotor’ van de lokale economie, vindt de D66-politica. “Kijk naar de Food Valley, Veenendaal helpt mee om de meest innovatieve regio van Europa te worden en te blijven. Dat kan niet zonder Europese arbeidskrachten, Europese kennis en Europese investeringen. Het helpt ons aan duizenden goede banen die ook niet zomaar weer verdwijnen.” 

Dodenherdenking

Op de avond na de komst van García Hermida-Van der Walle vindt de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Robin Palma van D66 Veenendaal laat weten het juist belangrijk te vinden om op die dag te spreken over vrede, veiligheid en de stabiliteit die het Veenendaal brengt. “Na de Tweede Wereldoorlog begon de Europese samenwerking om oorlog van het Europese continent te verbannen. Daardoor leven we hier in een welvarend en vrij land.” Palma maakt zich daarom zorgen over partijen die uit de Europese Unie willen of de Unie van binnen uit willen hollen. “Onze veiligheid staat ook nu onder druk. We moeten stilstaan bij wie voor onze veiligheid gevochten heeft en ons uitspreken voor wie ons nu veilig houdt.”