Verborgen keuzes

Deze week verschijnt deze column van ons raadslid Erik van Buiten.
Hij benoemt een belangrijk thema voor uw eigen leefomgeving waar in de campagne nauwelijks aandacht voor was.

Keuzes

In de politiek draait alles om keuzes maken. Je bent ergens vóór, of je bent ergens tegen. Daarna doe je je best om kiezers duidelijk te maken welke keuzes je maakt. En als kiezer bepaalt u of politici goede keuzes maken.

Ik probeer als raadslid keuzes te maken vanuit het belang voor onze gemeenschap. Tegelijk zie ik dat veel kiezers stemmen vanuit hun eigen belang: ‘wat betekent dit voor mij, voor mijn portemonnee, mijn baan?’ Die kiezers worden in de huidige campagne goed bediend. De beloftes zijn hartverwarmend. ‘Ik sta naast je. Ik begrijp je. Ik ben er voor je.’ Maar is dat écht zo? Waar blijkt dat dan uit?

Babbeltafels

Dit artikel verschijnt in de week van de Tweede Kamerverkiezingen. Lijsttrekkers zijn niet van de buis te slaan. We zien in media interviews met de diepgang van een platbodem. ‘Vertel eens over uw honden? U bent voor Ajax?’ Aan de babbeltafels in Hilversum praten media-miljonairs zoals Jort Kelder, Johan Derksen, Beau, Frits Wester met lijsttrekkers over de dingen waar deze miljonairs zich druk over maken. Het gaat dus niet over sociale woningbouw of thuiszorg.

In dat sfeertje is ook geen aandacht voor de situatie van gemeenten in Nederland. Daar wordt straks namelijk 3 miljard per jaar op bezuinigd. Dat is geen gezellig onderwerp om op TV te bespreken. Ziet u het voor zich? Frans Timmermans die bij Op1 aan Jort Kelder uitlegt hoe de bekostiging van gemeenten via het Gemeentefonds werkt en waarom de PvdA samen met de VVD in Rutte-2 de financiering van gemeenten uitholde, onder de noemer ‘opschalingskorting’?

Gemeenten

De gemeente Utrechtse Heuvelrug mag vanaf 2026 een begrotingstekort verwachten van ruim 6,5 miljoen euro, structureel. Het komt ieder jaar terug. En dat raakt ons allemaal, arm of rijk. De toekomst van de bibliotheek komt ter discussie, of het onderhoud van wegen en fietspaden, zwembaden dicht, verouderde schoolgebouwen, fors hogere OZB. Het gaat ons allemaal raken.

Weet u eigenlijk welke plannen Omzigt, Wilders of Yesilgoz met gemeenten hebben? In het verkiezingsprogramma van D66 is opgenomen dat er 3 miljard bij moet voor gemeenten. Het is netjes doorgerekend door het onafhankelijke Centraal Planbureau (CPB). Helaas zijn er weinig andere partijen die dit thema serieus nemen. Ik weet de uitslagen nu nog niet, maar peilingen voorspellen  dat de meeste stemmen deze week gaan naar partijen die helemaal niets doen voor uw gemeente.

Politiek draait om keuzes. Als samenleving dragen wij straks met elkaar de gevolgen van keuzes die Haagse politici maken. Of juist niet maken. Ook in de Utrechtse Heuvelrug gaan we dat voelen.
 
Erik van Buiten, raadslid D66

Beeld: Erik van Buiten