Tijdelijk wonen Tussen de Rails.

Afgelopen raadsvergadering ging de Utrechtse raad in gesprek over Tussen de Rails, een tijdelijk wonen project in Lunetten. D66 is heel blij dat er binnen dit project veel woningen komen voor jongeren. Raadslid Achraf Aït Daoua: “De woningnood is hoog, maar tegelijk heeft D66 ook zorgen over de leefbaarheid van deze buurt en over tijdelijk wonen in het algemeen.” 

Tussen de Rails 

Zoals de naam doet vermoeden, bevindt de locatie van dit tijdelijk woonproject tussen twee spoorlijnen in, dus goede bereikbaarheid is een uitdaging. In dit gebied staan veel sociale huurwoningen gepland, zonder (sociale) voorzieningen in de buurt. Dat maakt het extra belangrijk dat de geplande locaties voor bedrijvigheid en cultuur in de wijk wel een invulling krijgen. Dat lijkt nu onder druk te staan. Aït Daoua: “Dit terwijl veel bewoners wel belang hebben bij een levendige wijk omdat ze zich soms in een kwetsbare positie bevinden.” Om hier extra aandacht voor te vragen diende D66 een motie in die het college opriep zich extra in te zetten voor deze culturele invulling in het gebied. De motie werd door een meerderheid van de raad aangenomen.

Andere raadspartijen riepen daarnaast op om nog meer tijdelijke woningen te plaatsen dan er nu gepland staan. Woningbouwcorporaties hebben eerder aangegeven het niet verstandig te vinden om nog meer sociale huurwoningen toe te voegen vanwege de leefbaarheid en een goede mix in de wijk. Wél zagen zij kansen voor het toevoegen van meer midden huurwoningen. D66 sluit zich daarbij aan en heeft hier ook een motie voor ingediend. Helaas haalde deze geen meerderheid. Maar we blijven ons hard inzetten voor het realiseren van meer midden huurwoningen zolang de vraag nog zo hoog is!

Na zuur komt zoet

De Utrechtse gemeenteraad heeft al meermaals debatten gevoerd over tijdelijk wonen. In 2022 kondigde het college aan 2.500 tijdelijke woningen te willen bouwen in twee en een half jaar tijd. Wethouder de vries gaf aan dat woningzoekende nog even moesten wachten, maar dat ‘na het zuur het zoet zou komen’. Al in 2023 moest dat aantal met 1000 woningen naar beneden worden bijgesteld.  

Raadslid Berdien Van der Wilt: “We zien de noodzaak voor meer woningen, maar D66 heeft sinds het begin wel kritische kanttekeningen bij de haalbaarheid van tijdelijk wonen. We zien dat het lastig is om goede locaties te vinden en dat de gemeente steeds meer financieel risico moet nemen om projecten van de grond te krijgen. Projecten die wel door kunnen gaan lopen vertraging op en voor woningen die worden opgeleverd, werden recent nog fors hogere huren gevraagd. Hierover stelde ik met meerdere partijen schriftelijke vragen. Ondertussen zitten woningzoekenden nog steeds te wachten op ‘het zoet’ ”. 

Liever permanent

Van der Wilt: “De wachtlijst voor sociale huurwoning in Utrecht is inmiddels 12 jaar. Maar tijdelijke containerstudio’s verhuren voor 867 euro per maand, lijkt me niet een realistische of goede oplossing. D66 zet daarom liever in op sneller permanente woningen bouwen en daar hebben we al meerdere voorstellen op gedaan.”

Zo moeten er minder eisen worden gesteld bij nieuwe bouwprojecten, want die kunnen ervoor zorgen dat bouwplannen in het water vallen. Dankzij de motie van D66 om iets kleinere studentenkamers te bouwen kunnen er op twee verschillende locaties meer onzelfstandige studentenwoningen gebouwd worden en daardoor is de huur ook nog eens goedkoper.