Even voorstellen: Marianne de Widt

Marianne de Widt is lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen. Wil je meer over haar weten? Lees dan hier haar interview!

Beeld: Marianne de Widt

Wie ben je en wat doe je bij D66?

Ik ben nu Statenlid, dat is sinds de vorige verkiezingen voor de Provinciale Staten in 2019. En ik ben lijsttrekker voor de verkiezingen in maart. Bij de afdeling Utrecht doe ik al een tijd mee met de werkgroep Democratie.

Ik woon dit jaar 40 jaar in de stad Utrecht. Ik ben getrouwd met Hans. Als ik vrije tijd heb, ben ik het liefst buiten: in mijn tuin, of ergens wandelen of fietsen, vlakbij of iets verderop in Europa. Ik houd van lekker eten en van wijn.

Hoe ben je ooit betrokken geraakt bij D66?

Ik stem al zo lang als ik me kan herinneren op D66. Dat past altijd al het beste bij hoe ik tegen de wereld aan kijk. Naast mijn werk als ambtenaar was het niet heel vanzelfsprekend om politiek kleur te bekennen. Dus pas toen ik zelf politiek actief werd in de Provinciale Staten ben ik daar veel actiever in geworden.

Wat vind je zo leuk aan D66?

Als ik D66-ers spreek, zijn het altijd maatschappelijk betrokken en actieve mensen. Mensen die iets willen verbeteren aan de wereld, vanuit een optimistische grondhouding. Daar houd ik van!
En als ik zie wat we in Nederland kunnen bereiken door ons te durven uitspreken en de rug recht te houden, ook als het lastig is, dat is heel erg fijn om aan mee te kunnen doen.

Waar moeten we ons deze campagne op gaan focussen?

Dat is makkelijk! Net als bij elke campagne: zo veel mogelijk stemmen halen! En als je naar de inhoud kijkt, dan gaat het om wonen, duurzame energie, duurzame mobiliteit, natuur en water – allemaal ruimtelijke thema’s waar de provincie voor aan de lat staat. De basis van deze campagne is “stop stilstand – stem vooruit”. We hebben er in Nederland niks aan om te blijven hangen in vaagheid, oneerlijke verhalen of dingen z’n beloop laten. Echte keuzes zijn belangrijk voor de toekomst.

Heb je een tip voor mensen die actief willen worden bij D66?

Kom gewoon een keer langs bij een borrel of kom naar een bijeenkomst over een onderwerp dat je aanspreekt. Het is een vereniging, en je kunt aan van alles meedoen. De drempel is super-laag en als je die eenmaal over bent, dan ontdek je hoeveel mogelijkheden er zijn om iets te doen. Je kunt je ideeën kwijt, je ontmoet leuke mensen, je kunt de handen uit de mouwen steken bij allerlei activiteiten. Als je een echte vergadertijger bent, dan kun je ook gaan voor een rol in bestuur of politiek.