Evaluatie bevestigt: Tour de France groot succes.

De Tour de France in Utrecht is een groot succes geweest. Zowel maatschappelijk, organisatorisch als economisch wordt het evenement zeer goed gewaardeerd. D66-raadslid Jony Ferket: “Utrecht heeft zichzelf in elk opzicht fantastisch op de kaart gezet, hier plukken we nog jaren de vruchten van!”

Stadspromotie

Het evenement heeft een economische impact opgeleverd van 25,3 miljoen euro. Daarnaast is er ook nog eens 35 miljoen euro aan mediawaarde gerealiseerd, bijvoorbeeld door nationale en internationale verslaggeving. Jony Ferket: “De Tour de France is het grootste sportevenement ter wereld. Je kon in heel Europa en ver daarbuiten geen krant openslaan, tv aanzetten of nieuwsapp openen zonder Utrecht tegen te komen. Fantastische stadspromotie, daar kan je niet genoeg van hebben.”

Begroting

De eindrapportage van het evenement laat een uiteindelijk tekort zien van 386.000 euro op een totale begroting van 15,4 miljoen. Dit tekort wordt onder meer veroorzaakt door de extra hittemaatregelen die het college genomen heeft om de gezondheid van de bezoekers te garanderen. Dat waren onvoorziene omstandigheden. Ook vielen de inkomsten uit parkeren lager uit dan verwacht. Jony Ferket: “Het is natuurlijk eigenlijk geweldig dat bij het grootste fietsevenement ter wereld iedereen de auto thuis laat staan. Dat het een tekort op de begroting oplevert is minder leuk, maar ik vind dit alleszins acceptabel.”