Capaciteit drugstesten wordt uitgebreid

Na een initiatief van D66 gaat Utrecht nu de FTIR aanschaffen, een apparaat dat direct een testuitslag geeft waardoor mensen sneller en gemakkelijk kunnen laten testen of de drugs veilig is.

Lange wachttijden

In Utrecht moet je soms lang wachten op een plekje als je drugs wil laten testen en vervolgens moet je ook nog even geduld hebben voordat je de labuitslag krijgt. Vooral in de zomer. Mensen ervaren dan extra drempels waardoor ze hun drugs niet laten testen. Die test momenten worden vaak ook benut om contact te leggen met deze doelgroep en om ze hulp te bieden, mochten ze daar behoefte aan hebben.

Geen drempels

Na een initiatief van D66 gaat Utrecht nu de FTIR aanschaffen. Dat is een apparaat dat direct een testuitslag geeft voor Amfetamine, MDMA, Ketamine, GHB en op termijn ook cocaïne en 3-MMC. Het apparaat maakt het aantrekkelijker voor mensen om hun drugs te laten testen, simpelweg omdat er soms geen wachttijd is. Dit verlaagt de drempel om drugs te laten testen voor mensen die niet lang kunnen of willen wachten op een testuitslag.

FTIR

D66 Raadslid Nadia Stylianou: “Je kunt van drugsgebruik vinden wat je wilt, maar drugsgebruik gebeurt. En als het dan mensen dan toch blijven gebruiken, heb ik liever dat ze dat veilig kunnen doen.”

De FTIR komt bij Jellinek te staan. Zij werken al langer met dit apparaat omdat de Gemeente Amersfoort er ook één heeft. Het kan dus daardoor in Utrecht ook makkelijk in gebruik genomen worden. Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad steunde het voorstel.