RouteZaterdag september ’24: Ondermijning en criminaliteit

Op zaterdag 7 september reisden de Routers af naar Tilburg om zich te verdiepen in criminele ondermijning, een fenomeen dat steeds verdergaande effecten heeft op de samenleving. Het doel was om gedurende de dag een beter beeld te creëren van de complexiteit van ondermijning en de bestrijding ervan.

Beeld: RZcommissie

Start met Edward

De dag werd geopend door criminoloog Edward van der Torre, die zijn ervaringen met ondermijning en georganiseerde misdaad deelde. Hij legde uit wat ondermijning precies inhoudt en hoe je het kan zien. Met zijn ervaring in het veld gaf hij een verhelderende toelichting op de zichtbare gevolgen van ondermijning in de samenleving en gaf hij een inkijkje in de werkwijze en achtergrond van criminelen die zich hiermee bezighouden.

Inzet van het RIEC

Vervolgens gaf Tibor Fijnaut, verbonden aan het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC), inzicht in de regionale impact van georganiseerde criminaliteit en de aanpak ervan. Het RIEC speelt een cruciale rol in het verzamelen en delen van informatie tussen overheidsinstanties, zoals politie, gemeenten en het Openbaar Ministerie, om ondermijning effectief te bestrijden. Fijnaut gaf een beeld van de omvang van de uitdagingen die spelen op regionaal niveau. Jan-Piet de Vries, ook van het RIEC, ging dieper in op het wettelijk kader waarmee ondermijning wordt aangepakt, met een speciale nadruk op de Opiumwet en de Wet Bibob. Hij legde uit hoe deze wet gemeenten helpt bij het aanpakken van (drugs)criminaliteit en welke stappen moeten worden genomen bij vermoedens van criminele activiteiten.

Beeld: RZcommissie

Debatoefening en eigen inzet

Tijdens deze routezaterdag werd ook duidelijk dat de verantwoordelijkheid voor het tegengaan van ondermijning niet alleen bij de overheid ligt, maar ook bij individuen in hun dagelijkse omgeving en op de werkvloer. In een interactieve sessie werd de groep uitgenodigd om de opgedane kennis te vertalen naar concrete acties. Een belangrijk onderdeel hiervan was een weerbaarheidstraining, verzorgd door de heer Timmermans. Hij benadrukte hoe eenieder kan bijdragen aan een weerbare samenleving en een weerbare overheid. De dag werd afgesloten met een Lagerhuisdebat waarin de deelnemers met elkaar in discussie gingen over effectieve oplossingen om ondermijnende criminaliteit te bestrijden.

We sloten de dag met elkaar af bij LOC Brewery, een gezellige bierbrouwerij met heerlijk eten!

Beeld: RZcommissie