Ochtend: Op de melkveehouderij
De dag begon bij Melkveehouderij Amber Laan in Warder. Tijdens de inloop van 09:30 tot 10:00 kwamen de eerste Routers samen. Het ochtendprogramma begon met een gesprek met Amber Laan, een jonge melkveehoudster die samen met haar vader een bedrijf runt in het Natura 2000-gebied Polder Zeevang. Amber gaf inzicht in de uitdagingen waar jonge boeren in deze tijd mee te maken krijgen. Zo noemde zij de invloed van Natura 2000-wetgeving, de klimaatuitdagingen en de vraagstukken rondom mestafvoer. Vooral de financiële druk maakt het moeilijk voor jonge boeren om een toekomst in de sector te zien. Amber stelde dat voor jonge boeren de mogelijkheid om van de landbouw te leven – met bijvoorbeeld de helft van de huidige veestapel – aantrekkelijker moet worden gemaakt.
Een ander interessant punt was de discussie over agrarisch natuurbeheer. Amber benadrukte dat er meer geld beschikbaar zou moeten komen voor dit soort initiatieven, zodat boeren worden gestimuleerd om natuurvriendelijker te werken. Ze wees echter ook op het spanningsveld tussen de theoretische beleidskaders en de praktische realiteit op het erf.
Na het gesprek met Amber volgde een korte discussie met Laura Bromet, Tweede Kamerlid voor GroenLinks en woordvoerder op het gebied van landbouw. Zij stelde dat de huidige problemen rondom mestproductie voortkomen uit een te grote veestapel en pleitte voor een vermindering van het aantal dieren. Bromet wees ook op de noodzaak om de voedselproductie in Nederland te herzien, waarbij meer grond gebruikt zou moeten worden voor het verbouwen van voedsel voor mensen in plaats van veevoer. De ochtend werd afgesloten met een rondleiding over het erf van Amber, waar de Routers een kijkje konden nemen in het dagelijks werk op de melkveehouderij.