Route66 en ouderschap

Waarom heb je je aangemeld voor Route66?

Soma: Na 4,5 jaar in mijn expat-bubbel in Parijs geleefd te hebben, voelde ik bij terugkomst een sterke behoefte om meer maatschappelijk betrokken te zijn en actief bij te dragen aan een betere toekomst voor mijn kindje. Route66 leek mij een mooie kans om mijn horizon te verbreden, een kijkje te nemen in de keuken bij de politiek en meer te leren over allerlei maatschappelijk relevante onderwerpen. Wat mijn bijdrage precies wordt weet ik nog niet, maar het leer- & oriëntatieproces is in ieder geval van start!

Niels: De afgelopen jaren heb ik steeds meer interesse in de politiek gekregen. Waarom wordt er bepaald beleid gemaakt? Hoe komt dit beleid tot stand? Dit zijn vragen die ik mijzelf stelde, omdat ik als medewerker bij defensie steeds meer geconfronteerd werd met beleid wat in mijn ogen niet het meest geschikt is. De politiek lijkt mij de juiste plek om veranderingen te weeg te brengen, maar is de politiek wel iets voor mij? Ik heb mij aangemeld voor Route66 om op deze vraag een antwoord te kunnen vinden.

Wat is je indruk van het programma tot nu toe?

Soma: Superpositief! Je leert enorm veel nieuws over allerlei maatschappelijke kwesties en krijgt hiermee de kans je eigen interesses te verkennen. De gezellige groep routers is zeer enthousiast, gemotiveerd, geëngageerd en divers qua expertises. Hierdoor heb je de perfecte cocktail voor hele leuke en interessante gesprekken en nieuwe vriendschappen.

Niels: Het programma van Route66 bepalen wij zelf. Dat maakt dat er eigenlijk geen dagen bij zitten waar ik minder zin in heb, wij hebben immers zelf besloten wat wij gaan doen. Los van de routezaterdagen worden echter nog andere zaken georganiseerd die bijdragen aan de ontwikkeling van de groep of binding met de partij. Zo organiseren wij een vaardighedenweekend, waar wij van elkaar kunnen leren en staan wij natuurlijk op de partij congressen. 

In hoeverre komt dat overeen met je verwachtingen?

Soma: Het is veel beter dan mijn verwachtingen! Ik krijg er ontzettend veel energie van en kijk enorm uit naar de rest van het programma. Het kost wel iets meer tijd dan ik had verwacht, dus dat is af en toe puzzelen/ keuzes maken (ook een goede les 😉 ), maar het is het allemaal waard!

Niels: Ik zit nu in mijn tweede jaar en het programma voldoet niet helemaal aan mijn verwachtingen, maar dat is in dit geval niet negatief. Ik had verwacht dat het programma meer politiek zou zijn. Waarbij ik meer een indruk zou krijgen in hoe ons democratische systeem werkt en hoe daarin de politiek bedreven wordt en beleid wordt gemaakt. Echter, is het programma veel meer een verdiepingsprogramma in uiteenlopende thema’s. De onderwerpen van de verschillende Routezaterdagen bepalen wij zelf en zijn erg interessant om een breder beeld te krijgen van wat er allemaal speelt in Nederland. Het feit dat je dit met leeftijdsgenoten en grotendeels gelijkgestemden kan doen, maakt het nog leuker.

Hoe is het om als jonge ouder deel te nemen aan het programma?

Soma: Ik heb gemerkt dat vrije tijd niet meer zo vanzelf sprekend is wanneer je een kindje krijgt. Elke keer als ik met Route (of überhaupt iets anders) bezig ben moet iemand anders (Partner, Opa & Oma, opvang, etc.) voor mijn kind zorgen. Dus met die keuzes ga ik extra bewust om, zo heb ik bijvoorbeeld de buitenlandreis overgeslagen, en dat is helemaal ok. Het is wat extra puzzelen en passen maar ik voel me ontzettend gesteund hierin door mijn partner & familie. Plus, alle lieve routers hebben hier ook veel begrip voor, dus dat werkt goed. Wat mij betreft hoef je als vrouw, persoon met baarmoeder, niet je ambities en dromen te parkeren voor je kinderwens. Je zwangerschap en later kindje is/wordt een deel van je leven en de ondernemingen/avonturen horen daar ook gewoon bij!

Niels: Ik merk dat ik het lastig vind om mij helemaal Route66 te storten. Na de route zaterdagen kan je optioneel blijven voor eten of een borrel en ik kies er eigenlijk altijd voor om naar huis te gaan. Dit heeft ook te maken met het feit dat ik niet in de randstad woon, waar de routezaterdagen vaak wel plaatsvinden. De meeste optionele bijeenkomsten ben ik niet bij omdat ik dan gewoon liever tijd besteed aan het gezin. Dit heeft ook te maken met het feit dat ik voor mijn werk wel eens voor langere periodes weg ben, waardoor aandacht voor thuis nog belangrijker is. Uiteindelijk is dit voor iedereen verschillend. Het is maar net wat je als persoon belangrijk vind. Ik vind mijn gezin het belangrijkste ook omdat ik voor werk al vaak weg ben. Echter, vind ik het ook belangrijk om afspraken na te komen. Wat ik al zei dit resulteert dus in het feit dat ik de optionele dingen vaak aan mij voorbij laat gaan. 

Heb je nog tips voor mensen die zich graag willen aanmelden?

Soma: Bij twijfel kun je gerust contact opnemen met het bestuur of een paar van de huidige routers om meer te horen over hun ervaringen en het programma zelf. Dit kan je helpen bij de beeldvorming. Twijfel je na dit alles nog steeds? Dan gewoon doen 😉

Niels
: Zorg dat je goed weet wat het programma inhoud en wat er van je verwacht wordt. Ik stapte het programma met verkeerde verwachtingen in, wat in mijn geval goed uitpakte, maar dat had ook anders kunnen zijn. Verder zou ik het bij twijfel gewoon doen. Route66 is echt een uniek programma waarbij je je op zo’n laagdrempelige manier in zoveel verschillende onderwerpen kan verdiepen.