Routezaterdag april ’25: Bezoek aan Brussel

Europe’s calling! Niet zomaar een Routezaterdag, in april trokken we met de hele groep voor een meerdaags bezoek naar Brussel, om meer te leren over de Europese driehoek, lobby en netwerken.

Beeld: Routers

De Europese Driehoek

Nadat een deel van de groep donderdagavond al warm onthaald was door een delegatie van D66 België/Luxemburg en een deel zich ‘s ochtends vroeg op het station gemeld had, richtten we ons op dag één van het officiële deel van het programma op de drie Europese instituties. Als eerste bezochten we het Europees Parlement, waar we spraken met D66 Europarlementariër Brigitte van den Berg, en met David Lodder communicatiemedewerker van het Europees Parlement. We werden meegenomen in de drukke werkweek van een Europarlementariër en de verschillende dossiers waaraan Van den Berg verbonden is. Vervolgens liepen we door naar de plenaire vergaderzaal, waar we spraken met Laurens de Meyer, beleidsmedewerker van Volt. Hij kon ons meer vertellen over het werk van een beleidsmedewerker én over de manier waarop Volt in de EU werkt. Na de lunch liepen we naar de Permanente Vertegenwoordiging (PV) van Nederland aan de EU, waar we spraken met Charles (fiscaliteit) en Daan (I&W). Van hen kregen we een uitleg over diplomatie in de EU, inclusief een verduidelijking van termen als non-papers. We eindigden onze ronde langs de instituten met een bezoek aan ALDE, waar we spraken met D66’er Anita Pannebakker die onder andere de communicatieafdeling van de Europese Commissie leidt. Pannebakker vertelde hoe communicatie in de EU maatwerk is; waar men in Scandinavische landen de oproep tot preparedness bijvoorbeeld geen probleem vindt, kan dit in zuidelijke landen juist controversieel zijn. Moe maar voldaan sloten we de dag af bij Davi Thai en borrelden sommigen van ons bij La Machine nog door tot diep in de avond. 

Beeld: Routers

Vers van de pers, lobby en geschiendenisles

Op de tweede dag richtten we ons meer op de partijen die wel werkten met de EU, maar de instituties van buitenaf bekeken. We begonnen de dag met een bezoek aan het Huis van de Europese Geschiedenis. Hier werd uiteengezet hoe een gezamenlijke geschiedenis van Europa er uit kan zien, op basis van thema’s als democratie, gelijke rechten en activisme. Na de lunch – sommige Routers kozen bij Maison Antoine voor dezelfde maaltijd als Angela Merkel in 2016; friet met andalousesaus- gingen we met VNO-NCW/MKB-Nederland in gesprek met Winand Quaedvlieg en Frederik van Til. Hier werd praktische en effectieve EU-wetgeving bepleit, zodat het bedrijfsleven dit ook daadwerkelijk kan uitvoeren. We sloten de dag én de reis af met een rondleiding door voormalig NOS-correspondent Bert van Slooten, die ons nog een paar sappige anekdotes vertelde over de EU en het leven van een Europarlementariër. Hierna vertrokken we vanuit station Brussel-Midi met de trein terug naar huis.  

Beeld: Routers

Moe maar voldaan

We verlaten Brussel met een hoop opgedane kennis. Voor sommigen was dit een eerste kennismaking met de instituten van de EU, en heeft deze reis het reilen en zeilen van de EU verduidelijkt. Voor anderen bracht het bezoek meer diepgang aan de reeds bestaande kennis en ervaring met en over de EU. Duidelijk is wel dat deze groep jonge D66’ers de Europese Unie nog altijd een warm hart toedraagt! 

Beeld: Routers