Routezaterdag maart ’25: De Nieuwe Economie

Moeten wij als Nederland keuzes maken in welke industrieën we stimuleren? Wat is daarvoor nodig? En wat gebeurt er als we dit niet doen? Welke strategische keuzes maken we in Nederland en hoe concurreren we met het buitenland?

Beeld: Mathijs Rozemuller

De Nieuwe Economie?

Op 1 maart gingen we aan de slag met het thema “de nieuwe economie”! Een onderwerp dat alleen maar relevanter is geworden, sinds het verschijnen van het rapport van Mario Draghi’s report on the future of European competitiveness, dat duidelijk maakt dat de Europese economie achter begint te lopen op die van de VS en China, en dat grote hervormingen nodig zijn. Daarnaast zorgen politieke verschuivingen ervoor dat vrije handel niet langer vanzelfsprekend is.

De nieuwe economie moet voortkomen uit innovatieve startups die uitgroeien tot wereldwijde spelers. Daarom vond de dag plaats op het kantoor van een vooruitstrevende startup: QuantWare, gevestigd in Delft. QuantWare ontwikkelt quantumprocessoren en is de eerste speler in deze markt die wereldwijd verkoopt.

Beeld: Mathijs Rozemuller

Start bij QuantWare: innovatie en uitdagingen

Matthijs Rijlaarsdam, CEO van QuantWare, opende de dag met een korte introductie over zijn bedrijf. Toen het over quantumcomputing ging, zag je bij de routers verschillende reacties: sommigen begrepen het direct, anderen keken wat vragend, en de meeste gezichten bevonden zich in een soort superpositie tussen die twee.

Matthijs vertelde over de uitdagingen van het runnen van een startup in een van de tien sleuteltechnologieën uit de Nederlandse Nationale Technologie Strategie. Om startups in deze sectoren te ondersteunen, heeft QuantWare samen met andere innovatieve bedrijven de groep Tech Champions opgericht. Deze groep wil het geluid van startups laten horen over wat er nodig is om succesvol te zijn. Hun drie kernpunten: Consistent, langetermijnbelei, Snelheid in besluitvorming, Joint risk (gezamenlijke risicodragende investeringen).

Na de presentatie kregen we een rondleiding door het lab, waar we ontdekten dat een quantumcomputer voor een groot deel eigenlijk een zeer geavanceerde koelkast is. Helaas stond daar – ondanks carnaval – nog geen bier koud.

Beeld: Mathijs Rozemuller

Lessen uit de Valley of Death

Na een Hollandse lunch in de lentezon nam Lex Hoefsloot, co-founder van Lightyear, het woord. Hij vertelde over zijn avontuur met Lightyear, dat de immense uitdaging aanging om de meest efficiënte zonneauto ter wereld op de markt te brengen. Hoewel dit niet volledig is gelukt, bestaat Lightyear nog steeds en richt het zich nu op onderdelen voor elektrische auto’s.

Lex sprak over de beruchte “Valley of Death”, de investeringskloof die bedrijven moeten overbruggen voordat ze winstgevend worden. Europa is goed in het creëren van startups, maar zeer slecht in het doorfinancieren van scale-ups tot echte succesvolle bedrijven. Voor een autofabrikant kan dit proces tientallen miljarden kosten.

Beeld: Mathijs Rozemuller

InvestNL en het investeringsklimaat

Tot slot sprak Rinke Zonneveld, CEO van InvestNL. In de afwezigheid van een goed functionerende kapitaalmarkt speelt InvestNL (tijdelijk) een rol in het investeren in scale-ups. Dit gebeurde in de vorm van een interactieve sessie, waarbij de routers discussieerden over de positie van Europa, het soort beleid dat nodig is en de rol van de overheid in investeringen.

Beeld: Mathijs Rozemuller

Politiek in de praktijk: het amendementenspel

Beeld: Mathijs Rozemuller

Om de theorie in praktijk te brengen, speelden we het amendementenspel. In groepjes verzonnen de routers amendementen op het recente verkiezingsprogramma, die vervolgens – met strikte tijdslimieten – werden voorgedragen, bediscussieerd en in stemming gebracht. Politieke strategieën werden hierbij al goed toegepast!

Na deze inspirerende dag vertrok een groot deel van de routers naar restaurant De Waag in het hart van Delft om onder het genot van een goed diner verder te praten en te borrelen.