Keuzes voor de Begroting 2025

Geld Beeld: Beeldbank

Het was voor zomervakantie al een heet hangijzer: de begroting van 2025. Door een forse extra
korting op het gemeentefonds vanuit Den Haag zijn er nu geen makkelijke keuzes meer.
In september stond de kaderstelling van de begroting op de agenda. In de oktobervergadering ligt de uitwerking van de begroting voor bij de raad, ter vaststelling.
 
Het onderwerp “Begroting” lijkt een saai financieel onderwerp, maar dat is het niet. Want waar de raad eigenlijk voor kiest is: “Wat voor gemeente willen wij zijn?”. Dus ook “Wie stellen we teleur en waar gaat het pijn doen?” Niet alle uitgaven uit het verleden kunnen we voortzetten.
Naast de uitgaven, valt er ook aan de inkomstenknop te draaien. Daarin zijn de mogelijkheden niet heel talrijk, maar ook daar is een balans gezocht om de lasten naar ons inzicht eerlijk te verdelen. Naast de keuze in keiharde euro’s, moest de gemeenteraad ook kiezen waar de Renkumse ambtenaren hun tijd aan kunnen besteden. Ook in het Renkumse gemeentehuis is er tenslotte een personeelstekort, waardoor niet alles te realiseren is.
 
Een kijkje in de keuken van het raadswerk: naast de inhoudelijke keuzes blijkt het enorm lastig om onderling
tussen de raadsleden te organiseren hoe je de keuzes sluitend krijgt. Want je balanceert ongeveer 30 onderwerpen en dat doe je met (op dit moment) zeven verschillende partijen. Hoe doe je dat?
De gemeentelijke organisatie had gelukkig een voorstel gedaan van de verschillende bezuinigingsvoorstellen, inclusief kosten (euro’s en personele inzet). Daarna was het heeeel veel overleg.
 
Wat waren nou de uitgangspunten van D66 Renkum in deze hele exercitie? Daarvoor hanteerden we
de volgende uitgangspunten:
 
We moeten niet afbreken wat onze samenleving bij elkaar houdt.
We moeten niet afbreken wat we nooit meer terugkrijgen of wat veel meer kosten met zich meebrengt op de langere termijn.
We gaan voor een sluitende begroting en een sluitende meerjarenbegroting, want we willen niet onder toezicht komen van de Provincie.
Bezuinig niet meer dan nodig: strak en realistisch begroten.
Geen grote financiële buffer ten koste van afbraak van noodzakelijke voorzieningen die een dorp bij
elkaar houden.
We ontzien stichtingen en verenigingen: we zijn een hele rijke gemeente wat betreft de vele vrijwilligers die zich inzetten op velerlei gebied, zoals in de sport, kunst-cultuur en cultuurhistorie, in de natuur, in de zorg en welzijn enz. We hebben navraag gedaan waar de stichtingen en verenigingen verstopt zitten in de voorgestelde bezuinigingen en hebben deze activiteiten zoveel mogelijk gespaard.
Om voorgestelde bezuinigingen niet door te laten gaan heeft D66 Renkum een tiental amendementen ingediend. Ze werden allemaal aangenomen:
Toeristenbelasting, Afval, Efficiënter inrichten welzijnswerk, Schoon vervoer,
Landschap, natuurlijk en landgoederen, Bibliotheek, Sport en bewegen, Rekenkamer,
Renkum blijft groen en Waterkrachtcentrale Driel.
 
Daarnaast stemden we in met de amendementen genaamd Bestaanszekerheid en Energiewinkel.
 
In oktober besluit de gemeenteraad over de begroting 2025 met de doorkijk naar ravijnjaar 2026 en verder.