De GMR: zoekende, maar cruciaal voor onze gemeente

Regionale agenda’s GMR - Beeld: Groene Metropoolregio
Tijdens de commissievergadering op 11 februari hebben we als fractie onze visie gedeeld op de regionale agenda van de Groene Metropool Regio (GMR). In een tijd waarin de landelijke overheid opnieuw nalaat om gemeenten adequaat te financieren, zien wij de waarde van regionale samenwerking zoals de GMR meer dan ooit. Samen kunnen we onze stem versterken richting Den Haag en Brussel. D66 Renkum staat dan ook volledig achter deelname aan de vijf regionale opgaven.
Toch is het duidelijk dat de GMR, zelfs na vijf jaar, nog zoekende is naar haar identiteit. Is het een uitvoeringsorganisatie, een lobbyclub of beide? En valt ze onder gemeentelijke verantwoordelijkheid of werkt ze meer vanuit de provincie of het Rijk? Voor ons als gemeenteraad – en zeker ook voor onze inwoners – is dit soms lastig te volgen. Wij hebben het college gevraagd om meer duidelijkheid te verschaffen over deze rolverdeling en samenwerkingen.
Een ander punt van aandacht is de ambitie van de GMR. Bij bepaalde opgaven, zoals de productieve regio, blijft het vaag. Het is cruciaal dat we samen werken aan het creëren van banen, maar waar ligt precies onze ambitie? Er zijn echter ook goede voorbeelden, zoals de regionale flexpool of de samenwerking rond de beken, waar concrete doelstellingen wél helder worden.
Daarnaast merken we dat soms de taal binnen de GMR ingewikkeld en onduidelijk is. Wat betekent bijvoorbeeld “het versterken en verschonen van multimodaliteit”? Wij hopen dat het college een brug kan slaan om dit soort terminologie begrijpelijker te maken voor raadsleden en inwoners.
Tot slot maken we ons zorgen over de financiële onderbouwing van de regionale agenda. Deze lijkt minimaal. Als fractie vragen wij ons af of het college, als onderdeel van het Algemeen Bestuur, voldoende informatie heeft om hierover goed te besluiten. Daarnaast willen wij weten hoe de verschillende budgetten van de opgaven worden beheerd en of er geschoven kan worden met middelen.
Zo bleek tijdens de commissievergadering dat een deel van de opgave gefinancierd wordt met de opbrengst van de toeristenbelasting. De fractie van GemeenteBelangen diende tijdens de raadsvergadering van 26 februari een amendement in om deze financiering anders op te lossen. Wij konden dit amendement niet steunen. We vinden dat we zo’n afweging moeten maken op een logisch moment in de P&C cyclus zodat je verschillende inkomsten en uitgaven ten opzichte van elkaar kan wegen.
Als D66 Renkum blijven wij ons inzetten voor duidelijke samenwerking, ambitieuze plannen en transparantie binnen de GMR. Want alleen samen kunnen we onze regio écht verder brengen.