Het klimaatakkoordprogramma is een programma zonder programma

Op 24 maart 2025 is het Klimaatakkoordprogramma door het college aan de raad voorgesteld. D66 is schoorvoetend met dit programma akkoord gegaan omdat er anders in het geheel geen plan zou zijn. Het programma is een verzameling mooie tekst zonder een planning van maatregelen. De wethouder gaf op vragen aan zijn best te doen de gewenste resultaten in 2030 behaald te hebben, maar kon of wilde geen enkele garantie geven. D66 is hier heel teleurgesteld over.

Klimaatakkoordprogramma – onze inbreng

Voorzitter,

Op 21 september 2020 is door onze gemeenteraad de warmtevisie Noordoost Twente vastgesteld. In de routekaart van deze visie wordt aangegeven dat in 2021 de eerste WijkUitvoeringsPlannen klaar zijn voor De Thij, de Graven Es en Stakenbeek.
Het is nu maart 2025. Vier jaar na 2021. Er is slechts één Plan ge-maakt. Voor de andere Plannen zien we nog geen begin!
In 2030 moeten de WUP’s voor alle andere wijken klaar zijn en De Thij van het aardgas af. Vastgesteld door onze gemeenteraad in 2020.

Op 28 juni 2021 wordt de RES Twente 1.0 als strategisch koersdocument door onze raad vastgesteld. In dit document staat dat vergunningen voor windturbines en zonneprojecten uiterlijk 1 januari 2025 moeten zijn verleend. In de periode hiervòòr moet duidelijk geworden zijn hoe en waar de infrastructuur voor warmte gereali-seerd kan zijn in Twente.
Het is nu maart 2025. Is er een begin van een plan voor een infra-structuur voor warmte?
We lezen nu op pagina 11 van het voorstel dat er een warmte-programma moet zijn uiterlijk december 2026! Dit is twee jaar na de in de RES genoemde planning!
Vastgesteld door onze gemeenteraad in 2021.

Voorzitter, het schiet niet op met de beperking van het energie-verbruik in Oldenzaal en bijbehorende transformatie.

Weliswaar wordt gewerkt aan isolatie van woningen, aan het aanleggen van een laadstructuur voor auto’s. Er is een energieloket, er zijn individuele subsidies. Er is in 2022 een poging gedaan om middels een wijkuitvoeringsprogramma voor de wijk De Thij deze wijk gasloos te maken, maar dit is jammerlijk mislukt. Een actieve en enthousiaste groep van inwoners is nu goed bezig met maatregelen om in De Thij het energieverbruik terug te dringen, maar groot-schalige maatregelen kan deze goed werkende groep niet nemen of voorbereiden. Hiervoor is meer coördinatie vanuit de gemeente noodzakelijk. Door dit getreuzel besluiten enthousiaste inwoners individuele maatregelen voor verwarming te nemen, waardoor het voor hen niet zinvol zal zijn aan bijvoorbeeld een warmtenet deel te nemen. Dit terwijl deelname van zoveel mogelijk inwoners groot-schalige maatregelen betaalbaar kunnen maken.

Voorzitter, het van het gas afgaan heeft niets te maken met het stoppen van de gaswinning in Groningen, ook niet met het stoppen van de import van gas vanuit Rusland, zoals in het voorgestelde programma op pagina 10 wordt genoemd. Doelstelling is fossiele brandstoffen op den duur niet meer te gebruiken voor energie-opwekking.

Wij kunnen het voorgestelde programma niet afkeuren, ook al staat er geen programma in het programma. Dit omdat we anders helemaal geen plan hebben om in Oldenzaal het energieverbruik met bijbehorende CO2 uitstoot te verminderen. Wèl dringen we er bij het college en de raad op aan vanaf nu tempo te maken en te houden bij noodzakelijke studies en maatregelen om het energieverbruik haalbaar en betaalbaar terug te dringen. We hebben snel een toekomstbestendig uitvoeringsplan nodig, voorzien van piketpaaltjes en begroting. We zouden dat het liefst zien in de vorm van een planning waarop de raad en het college kunnen worden aangesproken. Wij steunen dan ook van harte de motie van GL om duidelijke doelstellingen en planningen te laten zien.

Tot zover.

( Jammer genoeg trok GL hun motie in omdat de wethouder toezegde binnen enkele maanden een plan, gebaseerd op dit programma, te presenteren. )