Dikke onvoldoende voor de uitvoering van klimaatbeleid

De energietransitie schiet niet genoeg op vindt D66. Woordvoerder Emre Kanik hield een gloeiend betoog in Provinciale Staten op 16 december bij de begrotingswijziging, omdat daaruit bleek dat er dit jaar 12,5 miljoen minder is uitgegeven aan klimaatbeleid dan gepland. Een dikke onvoldoende voor de coalitie, die beloofd had om juist 11 miljoen méér uit te geven. 

Begrotingswijziging legt stilstand bloot 

Er wordt te weinig bereikt op het gebied van het klimaat en de energietransitie. De groene coalitiepartijen horen we echter niet daarover in de Staten, terwijl ze bij het sluiten van het coalitieakkoord claimden dat ze dit onderdeel het belangrijkste vonden. Aan het begin van dit jaar waren ze trots dat er in 2024 11 miljoen meer voor klimaat beschikbaar zou zijn. Helaas is de werkelijkheid aan het einde van dit jaar dat er juist 12,5 miljoen minder is uitgegeven. Zo wordt er niets bereikt. 
De problemen zijn duidelijk: netcongestie, vertraging in het waterstoftransportnetwerk, geen concrete strategie in het warmtebeleid, maar Kanik vraagt zich af: “Waar is de wil om er absoluut alles aan te doen om de problemen op te lossen? Dit college komt niet met een strategie op netcongestie, een concrete strategie op het warmtebeleid blijft uit en er is vertraging in het aanleggen van het waterstoftransportnetwerk. Hierdoor kunnen bedrijven hun verduurzamingsopgave niet doorzetten.” Helaas bleef het bij PvdA en GroenLinks oorverdovend stil. 

Emre Kanik - Beeld: ConnyvS

Problemen zijn er om op te lossen 

Een deel ligt aan de provincie zelf, maar voor een groot deel is de provincie ook afhankelijk van het rijk. Het is geen geheim dat D66 niet onverdeeld gelukkig is met het beleid vanuit Den Haag. Vanuit Noord-Holland gezien is het nodig dat het rijk snel stappen gaat zetten wil de provincie haar klimaatdoelen voor 2030 halen. 

Dit is belangrijk voor Noord-Holland omdat de rampen elkaar door klimaatverandering in steeds kortere tijd opvolgen. En economisch dreigt de provincie de boot te gaan missen als wij niet snel een waterstofnetwerk aanleggen. De verandering van de wereldeconomie richting een duurzame economie is niet meer te stoppen. Als Nederland niet mee verandert, kunnen wij het welvaartsniveau dat we nu hebben niet behouden. Dat zorgt er weer voor dat we niet genoeg kunnen investeren in de energietransitie, en zo komen we in een neerwaartse vicieuze cirkel terecht. Dat willen wij niet en kunnen wij voorkomen. 

Meedenken blijven we doen 

In een voorstel aan de Staten heeft D66 de oproep gedaan om een stevig signaal richting het kabinet te geven. Gelukkig nam de gedeputeerde de boodschap over en verzekerde dit te doen. Wij gaan het nauwlettend volgen. 
Daarnaast deed D66 samen met PvdD, CU en Volt een constructief voorstel om zelf iets aan netcongestie te gaan doen via de handhaving op energiebesparing bij bedrijven door de omgevingsdiensten. Want energie die niet gebruikt wordt, hoeft ook niet opgewerkt te worden. Hierop kregen we een toezegging dat er een voorstel hiervoor naar Provinciale Staten komt. 

Emre Kanik - Beeld: ConnyvS

Blik op de toekomst

Kanik riep de aanwezigen op om zich ondanks de problemen niet uit het veld te laten slaan: “We moeten verder naar een wereld waar onze energie uit schone bronnen komt zodat we in welvaart kunnen blijven leven. D66 zal daarvoor blijven strijden. We hopen in veel partijen daar medestanders voor te blijven vinden.”