Provincie Noord-Holland gaat meer doen aan de waterkwaliteit

Een nipte groene meerderheid vraagt om grotere inspanningen om schoner water te bereiken op 7 juli in Provinciale Staten. De tussenrapportage van de kaderrichtlijn water was er duidelijk over: Noord-Holland haalt de doelen niet, en dat is zeer zorgelijk. Statenlid Krista Jansen nam samen met Partij voor de Dieren het initiatief om dit voor Provinciale Staten te agenderen.

Krista Jansen - Beeld: D66 LB

Tussenrapportage over waterkwaliteit

Geen enkel oppervlaktewaterlichaam in Noord-Holland voldoet aan de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Ook de waterkwaliteit in en rond Natura 2000-gebieden is onder de maat. Hoewel het grondwater momenteel nog aan de chemische normen voldoet, vormt het op termijn een bedreiging voor de drinkwaterkwaliteit. De provincie dreigt de KRW-doelen voor biologische en chemische kwaliteit voor 2027 niet te halen.
Krista Jansen, Statenlid voor D66, vindt dit een zeer zorgwekkende ontwikkeling. Bovendien is de Europese Commissie inmiddels een zgn. inbreukprocedure gestart: Als landen niet aan de Europese wetgeving voldoen dan krijgen ze een boete (tenzij ze kunnen aantonen dat alle mogelijke inspanningen verricht zijn). Het is dus ook een financieel risico om te weinig te doen.

Toegang tot schoon en voldoende water is een mensenrecht en essentieel voor onze veiligheid, maar water is ook een kwetsbare, eindige hulpbron die vraagt om weerbaar beheer citaat Commissaris van de Koning Arthur van Dijk bij Conference of Peripheral Maritime Regions

Extra maatregelen voor betere waterkwaliteit

Jansen: “Laten wij als Noord-Holland het goede voorbeeld geven en stappen maken om onze waterkwaliteit echt te verbeteren. Schoon en gezond water is essentieel voor natuur, landbouw en mensen. Ook in de toekomst moet er voldoende kwalitatief en betaalbaar drinkwater zijn.“ Daarom dienen D66 en PvdD voorstellen in voor aanvullende maatregelen.
Naar voorbeeld van Noord-Brabant stelde D66 voor provinciale gronden alleen nog aan agrariërs te verpachten onder duurzame voorwaarden vanaf 2027. Daarmee verbeteren we de waterkwaliteit, bevorderen we de biodiversiteit en werken we aan natuurherstel. Het college wilde geen harde deadline stellen, maar is wel bereid dit serieus te onderzoeken. Het voorstel is aangenomen.

Krista Jansen (D66) en Marieke van Aesch (PvdD) - Beeld: ConnyvS

Nog meer groene aanvullingen

Twee voorstellen van de Partij voor de Dieren om het gebruik van bestrijdingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden geheel te stoppen en om uitbreiding van bollenteelt alleen toe te staan als de bollen zonder chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen geteeld gaan worden zijn ook aangenomen.

Ook enkele voorstellen van GroenLinks en Volt om de voortgang van klimaatadaptatie beter te gaan volgen werden aangenomen met een nipte meerderheid. De coalitie stemde verdeeld. Een meerderheid liet zijn/haar groene hart spreken deze maandag in Haarlem.