De energietransitie loopt in Noord-Holland, maar het moet sneller

De regionale energiestrategie (RES) heeft een tussentijdse update gekregen. In Noord-Hollandse gemeenten wordt gewerkt aan het “bod” wat de provincie heeft gedaan in het Nationaal Programma RES. Vanaf 2019 zijn we bezig met het opwekken van meer duurzame energie met het doel om landelijk in 2030 55 Terrawattuur te bereiken. Er zijn in Noord-Holland al een aantal zoekgebieden afgevallen en alle geplande mogelijkheden moeten nu doorgaan om het bod te halen. D66 woordvoerder Emre Kanik heeft zijn zorg hierover geuit op 3 februari in Provinciale Staten. Hij kreeg gehoor bij zowel het college als bij de Staten. Twee voorstellen om er harder aan te werken zijn aangenomen. 

Goede plannen

In Noord-Holland zijn er in de vorige bestuursperiode goede stappen gezet naar een regionale energiestrategie (RES) met voldoende zoekgebieden om het bod te halen. Een aantal jaren later zien we in de herijking van de RES weliswaar minder zoekgebieden, maar in theorie nog altijd voldoende zoekgebieden om het bod te halen. Het vinden en aanwijzen van zoekgebieden is echter makkelijker dan daadwerkelijk duurzame energieprojecten realiseren. Zoekgebieden zijn nog theoretisch en nog geen project waar mensen zich iets bij voor kunnen stellen. 

Emre Kanik - Beeld: ConnyvS

Een nieuwe fase

Na het aannemen van deze herijking van de RES vindt D66 dat we in een nieuwe situatie binnen het RES-proces terechtkomen. Zoekgebieden moeten nu in snel tempo concreet gemaakt worden met vergunningen aan initiatiefnemers. Daarbij kan er geen enkel zoekgebied afvallen. Dat betekent dat er in elk zoekgebied windmolens en/of zonnepanelen moeten komen om het bod te halen. De druk op het lokaal bestuur neemt toe, participatieprocessen moeten snel plaatsvinden en gemeenteraden zullen de projecten gaan bespreken. 
 
D66 staat nog steeds achter de inzet van de provincie om de energietransitie van onderaf te laten plaatsvinden in de gemeenten. Ook waardeert D66 de inzet van de gedeputeerde, ook met betrekking tot het project van de zonneatollen in Wieringerhoek. Dat project is helaas door een blokkering vanuit Den Haag eigenlijk niet goed onderzocht.  

Focus op realisatie nu

Kanik ziet graag veel energie vanuit het college om nu in het vervolgproces de projecten van de grond te krijgen: “De provincie zou stevig naast de lokale bestuurder moeten gaan staan om tot realisatie te komen. Gemeentebesturen moeten beseffen dat ze geen eiland zijn, maar dat de RES een gezamenlijke opgave is.” 
 
D66 heeft daarom twee voorstellen gedaan om de provincie zich te laten voorbereiden op een stevigere rol binnen het RES-proces: enerzijds de gemeenten helpen en anderzijds zich voor te bereiden op de situatie wanneer het bod niet wordt gehaald. Kanik: “Het is nodig om een plan op te stellen hoe de uitvoering van duurzame energieprojecten te versnellen en anderzijds samen met de RES-partners te escaleren wanneer duidelijk wordt dat het doel niet gehaald gaat worden. Beide voorstellen zijn door PS aangenomen. 

D66 PvdD CU motie:
Hoe versnellen we de RES?
Een duidelijkere rol van Provincie Noord-Holland bij de versnelling van de Regionale Energiestrategie:
Link naar motie
D66 Volt PvdD motie:
Pak meer regie bij de RES
Over het opstellen van een escalatieplan als het niet voldoende blijkt wat gemeenten en provincie samen hebben bedacht:
Link naar motie

Windenergie is waardevol

Tegen windenergie lijkt steeds meer weerstand te komen terwijl dit nu juist een schone en vaak beschikbare manier van opwekken is, die ons de komende jaren verder kan helpen, ook op het gebied van netcongestie. Nieuwe windmolens zijn groter maar wekken ook veel meer energie op, dus kunnen er nu al een aantal oudere weer verdwijnen. 
D66 wil dat het college er bij gemeenten op aan te dringt dat nieuwe windenergieprojecten nog steeds nodig zijn om enerzijds netcongestie te lijf te gaan en anderzijds het bod van de RESsen te kunnen halen. Helaas is dit voorstel niet aangenomen. 

Emre Kanik - Beeld: ConnyvS

We zijn er nog niet!

Vorig jaar is er in Nederland  54% van onze energie duurzaam opgewekt. Dat is heel mooi, maar de energievraag blijft stijgen, en daarom is dat nog niet genoeg. Voor onze economische vooruitgang, een gezonde leefomgeving, onafhankelijkheid van buitenlandse energie en klimaatverandering is het belangrijk dat we doorgaan met verduurzamen. Het RES proces moet doorgezet worden. 
 
De stand van zaken van de RES wordt goed gepubliceerd. De RES-monitor laat precies zien hoe het staat met de RES in Noord-Holland Noord en in Noord-Holland Zuid. D66 blijft het volgen! 

Fractie D66NH in de leeskamer - Beeld: ConnyvS