In de ochtend houdt de regio Midden-Nederland haar algemene regiovergadering, de openbare vergadering voor leden woonachtig in de provincies Utrecht en Flevoland. De fracties uit de Provinciale Staten geven een update, de begroting wordt besproken en er wordt ingegaan op het traject ‘Vereniging 3.0’ in de regio. Voor deelnemers van de regiovergadering is er lunch beschikbaar.
Regiovergadering en Klimaatsymposium
D66 Midden-Nederland organiseert in samenwerking met de Tweede Kamerfractie een Klimaatsymposium op zaterdag 12 oktober. Na de ledenvergadering van de regio in de ochtend gaan we in de middag met elkaar in gesprek over onze groene agenda. Het programma bestaat uit interessante sprekers, zowel van binnen als buiten de partij. Ben jij erbij?
Sub-sessies
Sub-sessie 1 ‘Positieve Klimaat-framing’, oftewel: hoe krijg ik mijn buren mee naar een duurzame buurt?
We moeten iets doen om klimaatverandering tegen te gaan. Daar is het merendeel van de Nederlanders het wel over eens. Maar het is ook een hoop gedoe om dat vervolgens concreet te maken in de eigen keuzes van inwoners, ondernemers, sportverenigingen, scholen en noem maar op wat voor organisaties waar je mee te maken krijgt in je dagelijks leven als D66’er. Hoe voer je daar op een inspirerende, motiverende en positieve manier het gesprek over?
Puck Sanders is Politiek Secretaris van de landelijke thema-afdeling D66 Duurzaam en ex-raadslid in Nijmegen. In zijn dagelijkse werk is hij belangenbehartiger voor duurzaamheid binnen de overheid en het bedrijfsleven en daarom voert hij beroepsmatig veel gesprekken met een breed scala aan stakeholders over duurzame keuzes. In deze sessie krijg je vanuit zijn dagelijkse praktijk wat tips- & tricks mee en kun je hier ook alvast wat mee oefenen.
Sub-sessie 2: De eerste duurzame generatie
Wat kunnen we doen om daadwerkelijk voor het klimaat te kiezen? Welke stappen zijn noodzakelijk om de eerste duurzame generatie te worden? Het huidige kabinet lijkt te veel gefocust op kortetermijnoplossingen, zonder voldoende aandacht voor de belangen van toekomstige generaties. Maar hoe kunnen wij, vanuit het perspectief van 2050 en verder, weloverwogen keuzes maken?
Tijdens deze interactieve breakout-sessie nodigt D66 Klimaatwoordvoerder Ilana Rooderkerk je uit om in gesprek te gaan met de voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging en andere deelnemers. Samen bespreken we de keuzes die we nu moeten maken om onze duurzame toekomst te waarborgen. We richten ons op actuele kwesties zoals de druk op het stroomnet, de uitstoot van de industrie en de betaalbaarheid van de energierekening.
Sub-sessie 3: Belemmeringen en kansen voor koplopers
Nederland is een land van innovatie, van kansen pakken en van voorop lopen. Toch worden de koplopers in de landbouwsector en de voedselketen onvoldoende ondersteund, en soms zelfs tegengewerkt door Nederlands beleid. De Tweede Kamerfractie werkt daarom aan een koploper plan om ondernemers die willen werken aan een duurzame, groene en diervriendelijke toekomst de vrijheid geven om dat te doen. Worden subsidies effectief uitgegeven? Tegen welke knellende regelgeving lopen koplopers aan? Hoe kunnen vergunningen stimuleren in plaats van belemmeren? Wat zit het opschalen in de weg? Welke uitdagingen en oplossingen voor koplopers ken jij? D66 Kamerlid Anne-Marijke Podt gaat het gesprek aan over jullie ervaring en ideeën!