Hoofdstuk 6: Klimaatverandering als uitdaging

D66 wil in Maasgouw een Klimaatschool oprichten. D66 heeft de ambitie om van de Gemeente Maasgouw een centrum te maken van innovatie en toepassing van kennis op het gebied van waterbeheer, alternatieve energie en gebouwisolatie, het gebruik van beplanting en de opvang van hemelwater.

Na de verwoestende waterstroom die de afgelopen zomer Limburg teisterde is de vraag actueel of we voldoende zijn voorbereid op wateroverlast. De Gemeente Maasgouw op zich heeft weinig overlast gekend. De vraag is of dat zo blijft.

D66 heeft de ambitie om van de Gemeente Maasgouw een centrum te maken van innovatie en 
toepassing van kennis op het gebied van waterbeheer, alternatieve energie (zonne-energie, kleinschalige windenergie, het gebruik van waterkracht in stromend en gespuid water) en gebouwisolatie, het gebruik van beplanting en de opvang van hemelwater. Als het aan D66 ligt krijgen kennisinstituten in de wijde omgeving ruim baan om – met inschakeling van lokale ondernemers – hier experimenten op te zetten en ideeën tot uitvoering te brengen. In elk geval wil D66 Maasgouw initiatieven op gebied van duurzaamheid maximaal stimuleren en faciliteren.
 
Er zou een middelbare klimaatschool opgezet kunnen worden, of anders aan bestaande opleidingen toegevoegd kunnen worden om jongeren de technieken te leren die voor de constructie hiervan en het onderhoud noodzakelijk zijn.
 
De gemeente Maasgouw heeft nu al de mogelijkheid om het gebruik van natuurlijke energie te bevorderen. We noemen het maximaal benutten van daken van publieke gebouwen voor zonne-energie, bij nieuwbouw van huizen rekening houden met de zon-oriëntatie en het bewerken van een optimale zon-inval (geen bomen planten voor zonnepanelen), het tegengaan van warmteopslag in de zomer in versteende woongebieden alsook de aanleg van koelte-eilanden, het bevorderen van schaduw door dak overstekken en veranda’s. 
 
De Gemeente Maasgouw zou niettemin in haar omgevingsvisie kunnen benadrukken dat ze eerder stuurt op resultaat dan op methoden om resultaat te behalen en dat ze zoekt naar een zo groot mogelijke samenwerking, met (boeren)bedrijven, kennisinstituten en inwoners om het gewenste resultaat te halen. 
 
In elk geval moet de Gemeente Maasgouw, optrekkend met buurgemeenten, zorgen voor ruimere toegang tot het stroomnet. Congestie op dit net belemmert nu de aanleg van alternatieve energievoorzieningen zoals zonne-energieparken. 
 
De Gemeente zou forse investeringen moeten doen in energiebesparing door isolatie van de huizen en gebouwen. Afgezien van de energielogica – die begint bij isolatie – heeft de gemeente weinig ruimte om andere grote bijdragen te leveren aan de klimaatdoelstellingen. De Gemeente zou de isolatie van huizen voor minder draagkrachtigen, en eventueel de plaatsing van zonnepanelen op huizen die zelf bezit (via de nog op te richten eigen wooncorporatie) of via een contract met particuliere verhuurders voor haar rekening kunnen nemen. Zij zou dat kunnen bekostigen via een fonds gevuld met de een deel van het vermogen voortgekomen uit de verkoop van de Essentaandelen. Uit dat fonds zou de Gemeente andere “groene” projecten kunnen meefinancieren. De Gemeente draagt daarmee indirect bij aan de verlichting van de woonlasten voor minder draagkrachtigen.

D66 wil een aangepaste (lagere) WOZ-heffing voor woningen die als gevolg van maatregelen ter verduurzaming in waarde stijgen. 

Maasgouw is omringd door plassen die als waterberging dienen. Een deel daarvan zou zo afgedamd kunnen worden dat bij hoge watertoevoer het waterpeil in het bekken stijgt tot een hoger niveau dan nu, zodat in perioden van water- (of energie) tekorten het bekken kan spuien. De Gemeente Maasgouw zou actief en enthousiast samenwerking moeten zoeken met het waterschap en Rijkswaterstaat om bij initiatieven voor het voorkomen van toekomstige wateroverlast betrokken te zijn.
 
De Gemeente Maasgouw zou subsidie moeten geven aan inwoners die willen investeren in energieopslagbatterijen, gekoppeld aan zonne-energie.
 
D66 begrijpt de moeite die het boeren kost om te reageren op telkens wisselend beleid. De natuur vraagt om een andere aanpak. Boeren moeten nadrukkelijk betrokken worden bij plannen om voor het bereiken van een omslag naar duurzame teelt van voedselgewassen, duurzame veeteelt, verantwoord water- en verantwoord landschapsbeheer. Het in ere herstellen van het oude idee van meentgebieden, gemeenschappelijke weides waar boeren gezamenlijk zorg voor dragen, zou hierbij kunnen helpen.
 
D66 bepleit het opzetten van natuurcentra nabij de grote natuurgebieden in Maasgouw, waarvanuit de rijkdom aan natuur beter ontsloten kan worden voor zowel inwoners als voor bezoekers. Er zou een langetermijnvisie ontwikkeld moeten worden voor deze natuurgebieden, waarbij de agrariërs in de omgeving, toerisme-ondernemers, natuurbeheerorganisaties en de inwoners betrokken worden.