Driehoek noordpolder moet on-hold blijven

D66 heeft in de raad van 23 december aan het college vragen gesteld over de status van het project Driehoek Noorpolder. Dit naar aanleiding van 2 ingezonden brieven in de Heraut van woensdag 8 december 2022 jl. Met als titels ‘Burgerparticipatie: een wassen neus’ en ‘Provincie in de fout over bebouwing Driehoek Noordpolder.’ 

Verwarring

Raadslid Michiel Muis: “Er zijn momenteel veel ontwikkelingen rond het dossier Driehoek Noordpolder. Dat is vreemd omdat het college had aangegeven dat het project on-hold staat. Dit schept bij bewoners en de raad veel verwarring. Reden om vragen te stellen aan het college.” In de ingezonden brieven wordt gesproken over aankopen van grond ten Noorden van de Edelsteenwijk door een projectontwikkelaar. Collega-raadslid Blonk van Leefbaar3B heeft daar aparte rondvragen over gesteld aan het college. 

Ongepast actie provincie

Net als de bewoners werd D66 ook onaangenaam verrast door een brief van het Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (9 november 2021) aan het college van Lansingerland. Kern van de brief is dat de provincie het college van Lansingerland onder druk zet om de driehoek Noordpolder te bebouwen. Muis: “Ongepast en onnodig dreigend, aangezien het een project is wat on-hold staat in verband met mislukte participatie en waar de bestemming tot op heden agrarisch/ groen is.”   

Beeld: Michiel Muis

Neem participatie serieus!

D66 vraagt het college aan de provincie duidelijk maken dat de bestemming van de gronden in de Driehoek agrarisch/ groen is, het gebied al decennia deze bestemming heeft, het project on-hold staat door een mislukt participatietraject, het college de bewoners en de raad heeft beloofd de opbrengst in het participatieproces serieus te nemen, de studie naar de locatie nog niet afgerond is, ontsluiting van de locatie daarbij een groot probleem vormt en dit onderwerp pas in een volgende raadsperiode weer op de agenda komt.

NIMBY?!

Vlak voor de raadsvergadering van 23 december heeft het college de raad geïnformeerd met een notitie en een afschrift van de antwoordbrief aan de provincie. In de brief wordt jammer genoeg gemist dat de bestemming op dit moment agrarisch/groen is en dat het maar de vraag is of de locatie te ontwikkelen valt zonder het woongenot van 600 bewoners te bederven. Ook wordt het standpunt van de bewoners in de antwoordbrief teruggebracht tot ‘niet in mijn achtertuin.’ D66 vindt dat echt te makkelijk en het doet geen recht aan de oprechte betrokkenheid van vele bewoners. Ook vindt D66 de uitspraak dat het college nog steeds voornemens is de locatie te ontwikkelen niet handig omdat er maatschappelijk en politiek geen draagvlak en geen meerderheid voor is. 

On-hold betekent on-hold!

Tot slot verwijzen bewoners op hun website Driehoek Noordpolder naar uitspraken van wethouder Arends in een laatste bijpraatsessie. Hierin zou ze, ondanks dat het project on-hold staat, inwoners de suggestie hebben voorgelegd om in de Driehoek een veertigtal villa’s te bouwen. Onduidelijk is waar deze 40 woningen op zijn gebaseerd. Uit het antwoord van de wethouder blijkt dat dit in een informeel overleg inderdaad is geopperd. D66 heeft bij het college en de wethouder aangedrongen tijdens deze on-hold periode geen suggesties meer in die richting te doen, omdat het ruis en verwarring creëert voor de samenleving en de politiek.