Wat is er aan de hand?
Het is duidelijk dat de aarde opwarmt door het toedoen van de mens. Een wereldwijde zorg dat klimaatverandering onomkeerbaar zal zijn met grote gevolgen voor mensen en natuur. Dat zijn alarmerende inzichten, zeker voor een gemeente aan de monding van de IJssel en die in haar historie overstromingen en watersnoden kende. Maar gelukkig hebben landen internationaal en Europees afspraken gemaakt om verdere temperatuurstijging te beperken. Dat vergt een enorme inspanning, maar biedt ook nieuwe kansen.
En daarbij is het goed te bedenken dat dit niet de eerste energietransitie is in de geschiedenis. Eerder maakten we de stap van hout naar turf, naar kolen en vervolgens naar gas en olie. Elk van die energietransities had grote gevolgen voor economie, landschap en natuur. Ook de voorliggende energietransitie zal wederom terug te zien zijn in het landschap, tegelijkertijd is het de eerste transitie die gaat zorgen voor minder vervuiling en schonere lucht.
Maatregelen voor het klimaat zijn noodzakelijk en bieden kansen. Maar de enorme omvang van de inspanning roept bij veel mensen een gevoel van onzekerheid op. Is het betaalbaar, hoe krijg ik mijn huis warm, heb ik nog een baan? De gemeente moet oog hebben voor die gevoelde onzekerheid en hun houvast bieden.
De klimaataanpak is ook een sociaal vraagstuk. Niet iedereen kan even gemakkelijk de investering doen om zijn of haar woning te verduurzamen. Voor mensen met een lager inkomen zal de stijging van energieprijzen harder aankomen. Voor deze verdeling vragen moeten we oog houden, om draagvlak voor de energietransitie te behouden en energiearmoede te voorkomen.
Kampen kent overigens bijzondere uitdagingen bij de verduurzaming. Met de enorme diversiteit aan typen woningen, historische en monumentale panden is verduurzaming extra ingewikkeld. Terwijl een recente wijk eenvoudiger is te verduurzamen (en daarbij zijn moderne huizen al veel energiezuiniger), vergt de oudere bebouwing van Kampen, IJsselmuiden en de kernen eerder een maatoplossing.
Naast maatregelen om verdere uitstoot van broeikasgassen te voorkomen, zullen we onze gemeente ook klaar moeten maken voor een veranderend klimaat. Hoe zorgen we dat de gemeente behaaglijk blijft tijdens de warme zomers? Hierbij moeten we kansen creëren en pakken.