Partijdige Kieswijzer:
D66 en GBK of Hart voor Kampen
De verschillen
GBK en HvK: HvK/GBK maakt zich sterk voor divers basisonderwijs in de gemeente en is van mening dat kinderopvang en scholen meer moeten gaan samenwerken. Dit biedt scholen in kleine kernen betere kansen om te overleven. Verkeersveiligheid rondom scholen heeft voor ons prioriteit.
D66 verschilt zeker in ambitie. Wij willen dat de gemeente niet afwacht, maar met een wethouder onderwijs de rol aanneemt van aanjager voor de samenwerking tussen scholen en schoolbesturen om gemeenschappelijke vragen op te lossen. Passend onderwijs, leer- en taalachterstanden of hoogbegaafdheid en laaggeletterdheid.
Uiteindelijk zou ik elk school, in zijn eigen onderwijsniveau excellent moeten worden.
D66 wil werken aan de brede school waar kinderopvang, sport maar ook bijvoorbeeld muziekles is gecombineerd. , de aanpak van laaggeletterdheid en schooluitval.
Samen met het bedrijfsleven maken we werk van een leven lang leren.
D66 wil een universiteit in de regio. Zo zorgen we voor een complete leerlijn van MBO, HBO en WO. Zo krijgen jonge mensen in Kampen alle kansen om zich te ontwikkelen.
GBK en HVK vinden dat de keuze voor nieuwe energievormen gebaseerd moet zijn op goede argumenten en niet op modieuze aannames. Uitgangspunt voor de keuze van andere energievormen is vermindering van de uitstoot van CO2 bij het verbranden van fossiele brandstoffen. Men is tegen biomassacentrales.
GBK wil kernenergie maar vertelt niet of die kerncentrale in Kampen moet komen.
Wij zijn voorstander van kleine windmolens bij boerderijen en zonnepanelen op daken. Onduidelijk
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en GroenLinks
Net als D66 is GroenLinks een groene partij. Nadat D66-oprichter Hans van Mierlo het klimaatprobleem in Nederland als eerste agendeerde, hebben we dit thema samen vasthoudend op de kaart gezet. Toch zijn er ook verschillen, die lees je in de partijdige kieswijzer.
De verschillen
GroenLinks en D66 geloven beide in een leven lang leren. Dus niet alleen leren als jongere op school maar ook later als volwassene.
Groenlinks noemt bijvoorbeeld mensen met een uitkering.
D66 verschilt vooral in ambitie. Wij willen dat de gemeente niet afwacht, maar met een wethouder onderwijs de rol aanneemt van aanjager voor de samenwerking tussen scholen en schoolbesturen om gemeenschappelijke vragen op te lossen. Passend onderwijs, leer- en taalachterstanden of hoogbegaafdheid. En hoe we kunnen zorgen zorgen dat elke school in Kampen excellent wordt.
Op klimaat delen D66 en GroenLinks dezelfde ambitie. We willen doorpakken met verduurzamen van onze gemeente. Betaalbaar voor iedereen. Energiearmoede moeten we voorkomen.
D66 en Groenlinks willen niet alleen maatregelen om ons klimaat te beschermen, maar ook om onze stad leefbaar te houden nu het klimaat verandert. Stadsstranden, meer groen en waterbergingen.
Toch is er een belangrijk verschil met Groenlinks.
Groenlinks wil dat alleen Kampenaren kunnen investeren in verduurzaming en dat windmolens en zonneparken volledig eigendom van onze inwoners en lokale bedrijven moeten zijn.
D66 wil ook dat Kampenaren kunnen investeren in windmolens en zonneparken zodat inwoners ook financieel profijt kan trekken van verduurzaming. Maar als onze inwoner liever iets anders willen doen met hun spaargeld mag dat geen blokkade zijn voor de verduurzaming van onze gemeente.
Groenlinks zegt dat wonen een recht is en dat iedereen een betaalbare woning moet kunnen vinden. Toch wil Groenlinks alleen nieuwe huizen bouwen binnen de bebouwde kom.
D66 vindt dat onrealistisch. Er is een groot tekort aan woningen in alle soorten en maten. We zullen ook op een goede manier aan de randen van de stad moeten bouwen. Kampen Zuid-West bijvoorbeeld, maar ook in IJsselmuiden en de kernen. Alleen dan kunnen we voldoende huizen bouwen voor iedereen.
Hoewel binnenstedelijk bouwen maar een gedeeltelijke oplossing gaat bieden voor het woningtekort, ziet D66 Groenlinks wel als een bondgenoot bij het bouwen in de stad.
Want D66 en Groenlinks zijn het eens dat we nu kansen voor woningbouw in de bebouwde kom laten liggen.
D66 wil niet alleen aan de randen bouwen, maar ook in de bebouwde kom. Zo kunnen we lelijke plekken mooier maken en de stad een impuls. Dat is goed voor de lokale economische kracht en de leefbaarheid. En slaan we meerdere vliegen in één klap.
Ook op andere vlakken wil Groenlinks allerlei beperkingen. Zo wil men minder aandacht voor dure woningen voor mensen van buiten Kampen.
D66 wil dat iedereen in Kampen een plek kan vinden. En door ook duurdere woningen te bouwen, kunnen mensen doorstromen. Zo komt er vaak een goedkopere woning vrij. Juist nu de woningmarkt op slot zit, is dat heel belangrijk. En dat mensen van buiten hier graag willen wonen, vinden we een compliment en kan onze stad verder versterken.
Groenlinks wil van Kampen economisch een groene koploper maken. Die drang naar vergroening snappen we als D66.
D66 wil niet voortkabbelen maar dingen anders aanpakken. Kampen moet geen slaapstad worden maar een groene economie waar je een moderne baan kunt vinden die bij je past. Dus ruimte voor moderne maakindustrie en zakelijke dienstverlening bijvoorbeeld.
Groenlinks en D66 willen beide bestaande bedrijfsterreinen opknappen. Dat is goed voor de bedrijven maar spaart ook ruimte.
Groenlinks wil helemaal geen nieuwe bedrijventerrein in groengebieden.
D66 denkt dat nieuwe bedrijfsterreinen mogelijk wel nodig zijn. Nu al kunnen 16000 Kampenaren al geen passende baan in Kampen vinden. Als we meer huizen gaan bouwen, hebben we ook meer banen nodig.
Als we geen ruimte geven aan nieuwe bedrijven zullen die mensen blijven forenzen. Dat is dat slecht voor het milieu, de leefbaarheid en het levensgeluk van onze inwoners.
D66 neemt maatregelen om het -nu zeer lage- aantal startende ondernemers te verhogen. Met regelarme zones bijvoorbeeld.
De bedrijvendesk helpt ondernemers met kansen en mogelijkheden van de Europese markt. Want Duitsland is dichterbij dan Amsterdam.
D66 wil oog voor de sociale zorgen van ondernemers. Bijvoorbeeld door schuldenproblematiek.
D66 en Groenlinks willen af van de focus op ruimteintensieve economie. We zien geen toekomst voor een tweede Zuiderzeehaven in Kampen
D66 en Groenlinks willen dat de gemeente zorgdraagt voor de veiligheid vrijeheid van alle inwoners: wat je kleur ook is, en wie je ook liefhebt. Dat moet de gemeente niet alleen uitdragen maar ook meenemen in eigen beleid. Denk bijvoorbeeld aan de zorg.
Op coming-out day hijst Kampen de regenboogvlag.
D66 wil dat winkeliers zelf mogen mogen bepalen of op zondag open zijn. Ook voor evenementen of sport mag voor D66 de zondag geen obstakel zijn.
Groenlinks vindt dat het niet aan de gemeente is om ondernemen, werken of kopen op zondag te verbieden.
Sport is gezond en sport verbindt. D66 Kampen en Groenlinks vinden beide dat de gemeente sport moet stimuleren en ondersteunen.
D66 wil het denken over sport verbreden en moderniseren. Naast de onmisbare sportverenigingen moeten we kijken naar alle vormen van sportaanbod: sportverenigingen, sportscholen, en meer ‘ongeorganiseerde’ sportverbanden en individuele sporters als hardlopers en wielrenners.
D66 en Groenlinks willen beide een gemeente die uitnodigt tot bewegen. De beweeglijke stad. Wijken en buurten richten we in zodat er wandel- en hardlooprondjes mogelijk zijn bijvoorbeeld. En we geven alle ruimte voor de fiets en wandelaar als belangrijkste verkeersdeelnemer.
D66 vindt dat kunst en cultuur ons leven kleur geeft. Maar cultuur is ook iets heel gewoons. De muziekles van je kinderen, de fanfare op Koningsdag, of het museum dat het verhaal van Kampen vertelt.
Cultuur mag niet iets zijn voor alleen de mensen die het kunnen betalen.
D66 wil onze culturele instellingen (Quintus en de bibliotheek bijv.) actief mee laten doen in de zorg. Samen dansen, muziek of theater maken, het verrijkt levens en schept verbinding.
D66 wil Kamper tradities koesteren. Denk aan unieke manier waarop wij hier de avondvierdaagse vieren, of melkbusschieten met oudjaar. Belangrijk dat we dat zo regelen dat overlast beperkt blijft.
D66 is voorstander van de tentoonstelling van de IJsselkogge. Dat moet niet ergens achteraf in een vitrine maar als echte publiekstrekker en verteller van het verhaal van Kampen.
Voor D66 is daarbij het uitgangspunt dat kosten en risico’s beheersbaar zijn.
Groenlinks wil de IJsselkogge ook wel behouden maar alleen als de gemeentelijke investering minder is dan 990.000 euro.
Vrijheid begint bij je veilig voelen. Als het gaat om de aanpak van criminaliteit, ondermijning, de inzet van BOA’s, verlichting van de straat dan zijn de verschillen tussen Groenlinks en D66 ogenschijnlijk klein.
Beide willen we inzetten op preventie. Samen met de buurt, politie en ondernemers.
Dat geldt ook voor drugsmisbruik.
Zo zouden we volgens D66 moeten onderzoeken of de succesvolle IJslandse methode ook in Kampen kunnen inzetten.
Cameratoezicht is heel duur en je kunt pas optreden als het misdrijf al is gepleegd. En we willen niet onze inwoners continu begluren. Vaak is de investering in BOA’s veel nuttiger.
Daarom wil D66 alleen meer cameratoezicht als het echt nodig is.
Groenlinks spreekt zich hier niet over uit.
D66 wil dat daders schade direct vergoeden aan het slachtoffer, ook bij kleine vormen van criminaliteit.
Hoe we ons vervoersysteem inrichten bepaalt in grote mate het karakter van onze stad. D66 wil een moderne stad, die groen is en leefbaar, uitnodigt tot bewegen en het waard is om te bezoeken. Een stad die zo is ingericht dat deze goed bereikbaar is met auto en trein en waar je je comfortabel wandelend verplaatst. En waarbij de fiets centraal staat ruimte krijgt en het snelste en aantrekkelijkste vervoermiddel is. Leidend principe is Fiets en voetganger op één in al het beleid.
D66 wil dat alle kinderen in de gemeente veilig elke dag naar school kunnen fietsen of wandelen. Dat moet meer zijn dan een obligate wens, maar een doelstelling waarop het bestuur van Kampen mag worden afgerekend. D66 wil dat binnen vijf jaar dan ook minimaal 90% van alle kinderen naar school fietst of loopt.
Groenlinks wil ook de fietser de ruimte geven en de kwetsbare fietser beschermen. Met ideen over slimme fietsrouters, met verbindingen naar omliggende gemeentes
Groenlinks en D66 willen de binnenstad autoluw maken.
D66 wil ook aan de slag met de doorstroming in de gehele gemeente. Zo willen we de Europa-allee herinrichten. Binnen de bebouwde kom is 30 km/u de norm.
D66 en Groenlinks zijn tegenstander van de opening van Lelystad.
De N50 moet worden aangepakt. Groenlinks wil maatregelen voor verkeersveiligheid zoals rijbaanscheiding en filewaarschuwingssystemen.
D66 wil ook blijven lobbyen voor verbreding van deze weg.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en PvdA
Net als D66 is de PvdA een sociale partij. We willen allebei gelijke kansen creëren. Dat begint voor ons bij goed onderwijs en een betaalbare woning voor iedereen. We kunnen hier samen optrekken, maar er zijn ook verschillen. Je leest het in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
D66 Kampen en de Pvda willen dat de gemeente actief stimuleert op het gebied van passend onderwijs, leer- en taalachterstanden en hoogbegaafdheid.
D66 wil daarvoor wethouder onderwijs de rol aanneemt van aanjager voor de samenwerking tussen scholen en schoolbesturen om gemeenschappelijke vragen op te lossen.
D66 wil nog een stap verder gaan: wij willen niet alleen problemen oplossen, maar ook de samenwerking zoeken om te zorgen dat alle scholen in Kampen het predicaat excellent verdienen.
En D66 wil een brede blik op onderwijs: groene schoolpleinen en zorgen dat alle kinderen veilig naar school kunnen wandelen een fietsen.
D66 en Pvda willen beide Kampen zo snel mogelijk klimaatneutraal maken.
Pvda en D66 vinden beide dat de energietransitie betaalbaar moet zijn voor iedereen. Ook voor mensen met een laag inkomen.
D66 wil wel vaart maken met verduurzaming zodat onze inwoners niet meer afhankelijk zijn van steeds duurder wordende fossiele energie. Zo voorkomen we energiearmoede.
D66 is voorzichtig met gemeenschapsgeld te stoppen in een eigen energiebedrijf.
De Pvda wil wel dat de gemeente een omgevingsfonds opzet voor de realisatie van windturbines. De opbrengsten zouden dan weer gebruikt kunnen worden voor omwonenden.
D66 denkt dat een gemeente energieopwekking beter kan overlaten aan mensen die er verstand van hebben. Bijvoorbeeld energiecoöperaties. Die hebben wel de deskundigheid en inwoners kunnen daarin in participeren en meeprofiteren.
D66 wil windturbines inpassen in het landschap. Bijvoorbeeld bij bestaande infrastructuur als de N50 en de Hanzespoorlijn.
D66 wil dat Kampen klaar is voor klimaatverandering. Met waterbergingen voor extreem weer en vergroening en stadsstranden zodat Kampen ook leefbaar is bij warmere zomers.
D66 wil het tekort aan betaalbare woningen aanpakken door te gaan bouwen: binnen en buiten de bebouwde kom. De Pvda wil dat ook.
De Pvda wil de regels voor woningsplitsing verruimen. D66 vindt dat onverstandig. De regels zijn belangrijk om de enorme overlast van zorgwoningen in Kampen aan te pakken. D66 wil niet splitsen maar bouwen. Meer woningen voor jongeren in de binnenstad bijvoorbeeld. Huur en koop. Zo blijft de binnenstad een plek voor jong en oud en alle inkomensgroepen. En pakken we overlast aan.
D66 wil meer aandacht voor de moderne woonbehoefte. De beschikbare woningen in Kampen zijn vrij traditioneel. Maar steeds meer huishoudens bestaan uit één of twee personen. D66 wil niet meer alleen eengezinswoningen maar ook voor kleinere huishoudens en andere woonvormen.
D66 wil dat geen Kampen geen slaapstad wordt. Onze inwoners moeten hier de moderne baan kunnen vinden die bij hen past. Een groot deel van de Kampenaren moet nu dagelijks forenzen. Daarom willen we ons economisch beleid moderniseren met meer ruimte voor moderne maakindustrie en zakelijke dienstverlening en -heel belangrijk- meer startende ondernemers.
De Pvda wil wel nieuwe bedrijvigheid maar heeft daar geen concrete plannen voor.
De Pvda wil aanvragers van een uitkering beter informeren over rechten en plichten.
D66 wil dat een uitkering een opstap is om weer snel mee te doen. Daarom introduceert D66 een Werkbonus voor mensen in de bijstand die parttime gaan werken. Zo wordt het veel aantrekkelijk voor mensen om parttime te werken en zal een stap naar een fulltime baan makkelijk worden.
D66 vindt dat niet alleen oog moeten hebben voor sociale zorgen van werknemers maar ook voor die van ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan schuldenproblematiek.
D66 is een liberale partij en wil dat iedereen in Kampen de vrijheid krijgt zelf zijn leven in te richten en om te zijn wie je bent.
D66 wil dat winkeliers zelf mogen mogen bepalen of op zondag open zijn. Zo kunnen onze ondernemers ook profiteren van Kampenaren die nu op zondag op het internet of in Zwolle gaan shoppen.
Ook voor evenementen of sport mag voor D66 de zondag geen obstakel zijn.
De Pvda wil ook meer ruimte voor evenementen op zondagen.
In Kampen mogen zijn wie je bent, betekent meer dan jaarlijks een regenboogvlag hijsen.
D66 wil dat Kampen een echte regenbooggemeente wordt. Zo hebben specifiek aandacht voor de LHBTI-inwoners in het zorgbeleid. Denk aan roze ouderen.
De Pvda noemt dit onderwerp niet.
Voor zorg willen Pvda en D66 werk maken van preventie en vroegtijdige aanpak van problemen. En we kijken niet alleen naar de patiënt maar ook naar zijn/haar omgeving. Met creativiteit kunnen problemen blijvend aanpakken. Zo stelt de Pvda activiteiten voor die de gemeenschapszin versterken en wil D66 wijken leefbaarder maken. Want een leefbare wijk waar mensen elkaar ontmoeten, is een gezondere wijk.
Sport is gezond en sport verbindt. D66 Kampen en de Pvda vinden beide dat de gemeente sport moet stimuleren en ondersteunen. Zo zegt de Pvda samen met verenigingen en sportraad de sportvoorzieningen te willen handhaven en eventueel uit te breiden.
D66 wil het denken over sport verbreden en moderniseren. Naast de onmisbare sportverenigingen moeten we kijken naar alle vormen van sportaanbod: sportverenigingen, sportscholen, en meer ‘ongeorganiseerde’ sportverbanden en individuele sporters als hardlopers en wielrenners.
D66 wil een gemeente die uitnodigt tot bewegen. De beweeglijke stad. Wijken en buurten richten we in zodat er wandel- en hardlooprondjes mogelijk zijn bijvoorbeeld. En we geven alle ruimte voor de fiets en wandelaar als belangrijkste verkeersdeelnemer. De Pvda wil ‘uitnodigende en uitdagende sportelementen in de openbare ruimte.’
De Pvda besteedt in het programma weinig aandacht aan cultuur. Het Pvda-programma zegt zaken van grote culturele waarde in stand te willen houden.
D66 vindt dat kunst en cultuur geeft ons leven kleur. Maar cultuur is ook iets heel gewoons. De muziekles van je kinderen, de fanfare op Koningsdag, of het museum dat het verhaal van Kampen vertelt.
D66 wil dat cultuur niet alleen iets is voor de mensen die het kunnen betalen. Wat je inkomen ook is (of dat van je ouders) je moet mee kunnen doen.
D66 wil onze culturele instellingen (Quintus en de bibliotheek bijv.) actief mee laten doen in de zorg. Samen dansen, muziek of theater maken, het verrijkt levens en schept verbinding.
D66 wil Kamper tradities koesteren. Denk aan unieke manier waarop wij hier de avondvierdaagse maar ook het melkbusschieten met oudjaar. D66 wil die tradities behouden met oog voor het beperken van overlast voor mens en dier.
De Pvda en D66 zijn beide voorstander van de tentoonstelling van de IJsselkogge. Mits kosten en risico’s beheersbaar zijn.
D66 wil aandacht voor al ons erfgoed, niet alleen in de historische binnenstad maar ook in Brunnepe en de andere kernen. Daarbij maken zichtbaar wat onze gemeentelijke monumenten zijn met monumentenschildjes.
Vrijheid begint bij je veilig voelen. Als het gaat om de aanpak van criminaliteit, de inzet van BOA’s, verlichting van de straat dan zijn de verschillen tussen Pvda en D66 ogenschijnlijk klein.
D66 en de Pvda willen dat de gemeente initiatieven van bewoners ondersteunt en hen inspraak geeft: bewoners zijn vaak zelf goed op de hoogte van de veiligheidssituatie in hun eigen leefomgeving ervaren.
D66 wil dat de gemeente intensief werk maakt van het voorkomen van ondermijning en opsporen ervan. Samen met ondernemers, en de buurt. Zo laat je zien dat de criminaliteit niet deugt en niet loont.
D66 wil dat daders schade direct vergoeden aan het slachtoffer, ook bij kleine vormen van criminaliteit.
Bij drugs zetten we beide in op preventie. Pvda en D66 willen het huidige softdrugsbeleid voortzetten
D66 maakt een duidelijke keuze voor de stad: binnen de bebouwde kom zetten we de fietser en de wandelaar op één!
We richten de gemeente zo in dat de fiets het snelste vervoermiddel is. Met een consequent doorgevoerd systeem van brede vrijliggende en conflictvrije fietspaden.
Daarbij hebben we als verbindende doelstelling dat alle kinderen naar school fietsen of wandelen. Zo blijven we niet steken in een extra fietspad maar zorgen we dat er echt meer gefietst gaat worden. (en de ouders ook).
Het fietsbeleid van de Pvda is beperkt tot het willen opwaarderen van fietsroutes.
D66 en de Pvda willen de lobby voor de aanpak van de N50 voortzetten.
D66 Kampen ziet Lelystad Airport als obstakel voor de woningbouw en leefbaarheid in onze gemeente. Vooral Reeve, Onderdijks, Wilsum en Zalk. Terwijl de vakantieluchthaven amper tot geen economisch voordeel oplevert. Wij zijn daarom tegen de opening van Lelystad Airport.
De Pvda doet geen uitspraak over Lelystad Airport in het verkiezingsprogramma.
D66 wil dat de binnenstad aantrekkelijker wordt voor bezoekers en bewoners. Het is dan ook de hoogste tijd dat het aangenomen verkeersplan nu eindelijk wordt uitgevoerd. Daarbij maken we de binnenstad autoluw.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en ChristenUnie
D66 en ChristenUnie kunnen vaak goed met elkaar optrekken. Als het gaat over migratie en het klimaat bijvoorbeeld. Toch verschillen onze wereldbeelden, waarover je meer leest in deze partijdige kieswijzer.
De verschillen
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en CDA
Het CDA is een conservatieve partij met christelijke wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. De afgelopen jaren hebben we goed met het CDA samengewerkt. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
Het CDA staat voor een betere samenwerking tussen schoolbesturen, gemeente en bij het onderwijs betrokken organisaties. Er moet aandacht zijn voor de Lokale Educatieve Agenda.
Basisscholen in de kernen moeten behouden blijven, indien daarvoor lokaal draagvlak is.
D66 verschilt zeker in ambitie. Wij willen dat de gemeente niet afwacht, maar met een wethouder onderwijs de rol aanneemt van aanjager voor de samenwerking tussen scholen en schoolbesturen om gemeenschappelijke vragen op te lossen. Passend onderwijs, leer- en taalachterstanden of hoogbegaafdheid en laaggeletterdheid.
Uiteindelijk zou ik elk school, in zijn eigen onderwijsniveau excellent moeten worden.
D66 wil werken aan de brede school waar kinderopvang, sport maar ook bijvoorbeeld muziekles is gecombineerd. , de aanpak van laaggeletterdheid en schooluitval.
Samen met het bedrijfsleven maken we werk van een leven lang leren.
D66 wil een universiteit in de regio. Zo zorgen we voor een complete leerlijn van MBO, HBO en WO. Zo krijgen jonge mensen in Kampen alle kansen om zich te ontwikkelen.
D66 wil een ambitieus verduurzamen, betaalbaar voor iedereen. En vertelt ook hoe we dat willen doen.
Zo gaan we mensen met een laag inkomen helpen met energiezuinige investeringen door een voordelige lening of subsidie.
We gaan vaart maken met verduurzaming van woningen zodat onze inwoners niet meer afhankelijk zijn van de steeds duurder wordende fossiele energie.
D66 wil windturbines inpassen in het landschap. Bijvoorbeeld bij bestaande infrastructuur als de N50 en de Hanzespoorlijn.
En we maken de gemeente klaar voor klimaatverandering. Met waterbergingen voor extreem weer en vergroening en stadsstranden zodat Kampen ook prettig is bij warmere zomers.
Het CDA vindt verduurzaming belangrijk onderdeel van het rentmeesterschap. Maar die verduurzamingsopgave moet volgens het CDA ‘betaalbaar en behapbaar’ zijn. Het CDA spreekt over het belang van verduurzaming maar vertelt niet hoe dat moeten worden gerealiseerd.
De verduurzamingsopgave is voor het CDA ‘een doorlopend proces waarin wij al doende zullen gaan leren.’
Eerst zon op het dak. Landbouwgronden en natuurgebieden worden zoveel mogelijk ontzien.
Waar CDA en D66 zijn het erover eens dat we nieuwe huizen moeten bouwen. Er is een groot tekort aan woningen in alle soorten en maten. Bouwen dus, in de kernen en de stad.
Toch verschillen we ook. D66 wil niet alleen aan de randen bouwen, maar ook in de bebouwde kom. Zo kunnen we lelijke plekken mooier maken en de stad een impuls. Dat is goed voor de lokale economische kracht en de leefbaarheid. En slaan we twee vliegen in één klap.
Het CDA wil het bedrag voor startersleningen verhogen. D66 is daar kritisch over. Het mag niet zo zijn dat we zo de woningprijzen nog verder aanjagen. Dan komen we van de regen in de drup. Beter is om alle energie in te zetten op meer bouwen.
Het CDA wil zich inzetten voor flexibel omgaan met woonvormen. Zo kunnen mensen wonen en zorg voor een familielid combineren.
D66 deelt dat enthousiasme. Nieuwe en flexibele bouwconcepten zodat mensen in hun levensloop wonen, zorg of zelfs het starten van een onderneming kunnen combineren.
D66 en CDA dragen beide ondernemers een warm hart toe.
Maar er zijn grote verschillen. Zo wil het CDA vooral voortgaan in de traditionele sectoren als logistiek, landbouw en bouw.
D66 vindt dat een onverstandig idee.
D66 wil niet voortkabbelen maar dingen anders aanpakken. Want duizenden Kampenaren willen een moderne baan en die kunnen ze nu niet in Kampen vinden.
Kampen moet geen slaapstad worden maar een gemeente waar je een moderne baan kunt vinden die bij je past.
Dus ruimte voor moderne maakindustrie en zakelijke dienstverlening.
D66 neemt maatregelen om het -nu zeer lage- aantal startende ondernemers te verhogen. Met regelarme zones bijvoorbeeld.
De bedrijvendesk helpt ondernemers met kansen en mogelijkheden van de Europese markt. Want Duitsland is dichterbij dan Amsterdam.
Meer moderne en creatieve bedrijvigheid in de binnenstad.
Heb extra oog voor de sociale zorgen van ondernemers bijvoorbeeld door schuldenproblematiek.
Het CDA wil ruimte voor nieuwe bedrijventerreinen en vooral voor de bedrijven die nu al in Kampen zijn gevestigd.
Het CDA is voorstander van een tweede duurzame Zuiderzeehaven.
D66 wil dat we moderner en ambitieuser zijn. Geen ruimtevretende haven die amper banen oplevert en vooral geen banen die Kampenaren zoeken.
D66 wil bestaande bedrijventerreinen renoveren en nieuwe aanleggen waar we ruimte geven aan moderne bedrijvigheid.
D66 wil dat iedereen in Kampen de vrijheid krijgt zelf zijn leven in te richten en om te zijn wie je bent.
D66 wil dat winkeliers zelf mogen mogen bepalen of op zondag open zijn. Veel inwoners winkelen nu al op zondag alleen doen ze dat op internet of buiten Kampen.
Ook voor evenementen of sport mag voor D66 de zondag geen obstakel zijn.
Het CDA wil geen verdere verruiming van winkeltijden op zondag.
Op wie je verliefd wordt, is iets dat alleen jou aangaat. In Kampen mag je zijn wie je bent. D66 en CDA zijn het daar wel over eens.
D66 wil niet alleen dat het mag, maar ook dat iedereen zich in Kampen geaccepteerd voelt en erbij hoort. Dat gaat verder dan het hijsen van de regenboogvlag. Wij willen concreet LHBTI-beleid. In de zorg bijvoorbeeld, met aandacht voor onze roze ouderen.
Het CDA vindt dat de gemeente als werkgever moet werken aan een inclusieve organisatie.
Sport is gezond en sport verbindt. D66 Kampen en CDA vinden beide dat de gemeente sport moet stimuleren en ondersteunen.
Zo is het CDA voorstander van deskundigheidsbevordering van trainers en wil men de budgetten voor sportstimulering en het onderhoud van velden verdubbelen.
D66 wil het denken over sport verbreden en moderniseren. Naast de onmisbare sportverenigingen moeten we kijken naar alle vormen van sportaanbod: sportverenigingen, sportscholen, en meer ‘ongeorganiseerde’ sportverbanden en individuele sporters als hardlopers en wielrenners.
D66 en het CDA willen beide een gemeente die uitnodigt tot bewegen. De beweeglijke stad. Wijken en buurten richten we in zodat er wandel- en hardlooprondjes mogelijk zijn bijvoorbeeld. En we geven alle ruimte voor de fiets en wandelaar als belangrijkste verkeersdeelnemer.e gemeente Kampen wil graag dat iedereen gaat bewegen. Plezier is voor iedereen de drijfveer.
D66 vindt dat kunst en cultuur ons leven kleur geeft. Maar cultuur is ook iets heel gewoons. De muziekles van je kinderen, de fanfare op Koningsdag, of het museum dat het verhaal van Kampen vertelt.
Cultuur mag niet iets zijn voor alleen de mensen die het kunnen betalen.
Het CDA vindt het belangrijk dat iedere inwoner zich kan ontwikkelen via muziek, toneel of andere culturele vorming en toegang heeft tot plekken waar kunst en cultuur tot leven komen.
D66 wil onze culturele instellingen (Quintus en de bibliotheek bijv.) actief mee laten doen in de zorg. Samen dansen, muziek of theater maken, het verrijkt levens en schept verbinding.
Het CDA en D66 zijn tegen verdere bezuinigingen op het Stedelijk Museum, Quintus, Stadsgehoorzaal, bibliotheek en stadsarchief.
D66 en het CDA willen Kamper tradities koesteren.
Het CDA wil respect voor dialecten en streektalen, en feesten van gemeenschappelijkheid, zoals Kerst en carnaval.
D66 wil ook voor tradities als de unieke manier waarop wij hier de avondvierdaagse vieren, of melkbusschieten met oudjaar. Belangrijk dat we dat zo regelen dat overlast beperkt blijft.
D66 en het CDA zijn voorstander van de tentoonstelling van de IJsselkogge. Dat moet niet ergens achteraf in een vitrine maar als echte publiekstrekker en verteller van het verhaal van Kampen. Of zoals het CDA schrijft: het moet een echt wow-factor hebben.
Voor D66 is daarbij het uitgangspunt dat kosten en risico’s beheersbaar zijn.
Het CDA wil een een toekomstvisie van ons cultureel- en religieus erfgoed en investeren in het behoud van betekenisvolle en beeldbepalende monumenten.
D66 willen onze monumenten meer zichtbaar maken voor ons allen. Daarom wil D66 dat voor alle gemeentelijke monumenten monumentenschildjes. Belangrijk daarbij is dat we niet enkel aandacht hebben voor de monumenten in de binnenstad maar ook in de kernen en Brunnepe.
D66 wil dat onze monumenten niet tot een soort museumstuk verworden waar je enkel naar kunt kijken, maar dat onze monumenten gebruikt kunnen blijven worden. Zo moeten we op zoek naar een nieuwe functie voor het weergaloze Gotisch Huis zodat dit de deuren weer kan openen voor het publiek.
Vrijheid begint bij je veilig voelen. Als het gaat om de aanpak van criminaliteit, ondermijning, de inzet van BOA’s, verlichting van de straat dan zijn de verschillen tussen CDA en D66 ogenschijnlijk klein.
Beide willen we inzetten op preventie. Samen met de buurt, politie en ondernemers.
D66 wil dat daders schade direct vergoeden aan het slachtoffer, ook bij kleine vormen van criminaliteit.
Cameratoezicht is heel duur en je kunt pas optreden als het misdrijf al is gepleegd. En we willen niet onze inwoners continu begluren. Vaak is de investering in BOA’s veel nuttiger.
Daarom wil D66 alleen meer cameratoezicht als het echt nodig is.
CDA wil dat (mobiele) cameratoezicht een mogelijkheid is om in te zetten op plekken met langdurige ernstige overlast of onveilige situaties. Cameratoezicht
werkt preventief, draagt bij aan de veiligheidsbeleving en ondersteunt de opsporing van daders.
De inzet van het CDA Kampen is gericht op het zoveel mogelijk terugdringen van drugsgebruik en -handel en het consolideren van de situatie met één onder strenge voorwaarden gedoogd verkooppunt binnen de gemeente voor softdrugs. Er wordt streng opgetreden tegen verkoop van drugs buiten dit verkooppunt.
D66 wil het middelengebruik onder jongeren terugdringen. Bijvoorbeeld met de succesvolle IJslandse methode ook in Kampen te zetten.
D66 wil criminaliteit en overlast verminderen door softdrugs uit de criminaliteit te halen en houden. Ons doel hiermee is de gezondheidsrisico’s van drugsgebruik te verminderen en de overlast en criminaliteit die gepaard gaat met illegale wietteelt te beperken.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en VVD
De VVD is een conservatieve partij met liberale wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. Iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen. Er zijn dus duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
D66 verschilt met de VVD vooral in ambitie. Wij willen dat de gemeente niet afwacht, maar met een wethouder onderwijs de rol aanneemt van aanjager voor de samenwerking tussen scholen en schoolbesturen om gemeenschappelijke vragen op te lossen. Passend onderwijs, leer- en taalachterstanden of hoogbegaafdheid. En hoe we kunnen zorgen zorgen dat elke school in Kampen excellent wordt.
De VVD deelt veel van onze standpunten over onderwijs: denk aan de brede school, de aanpak van laaggeletterdheid en schooluitval en de verbinding met het bedrijfsleven.
D66 is altijd al een ambitieuze groene liberale partij. Het goede nieuws is dat de VVD nu ook zegt te willen verduurzamen.
Maar het VVD vertelt niet hoe men dat wil bereiken. Zo wil de VVD wel isolatie en zon op dak stimuleren maar dan mag het geen geld kosten.
D66 wil een ambitieus verduurzamen, betaalbaar voor iedereen. En vertelt ook hoe we dat willen doen.
Zo gaan we mensen met een laag inkomen helpen met energiezuinige investeringen door een voordelige lening of subsidie.
We gaan vaart maken met verduurzaming van woningen zodat onze inwoners niet meer afhankelijk zijn van de steeds duurder wordende fossiele energie.
D66 wil windturbines inpassen in het landschap. Bijvoorbeeld bij bestaande infrastructuur als de N50 en de Hanzespoorlijn.
En we maken de gemeente klaar voor klimaatverandering. Met waterbergingen voor extreem weer en vergroening en stadsstranden zodat Kampen ook prettig is bij warmere zomers.
Waar VVD en D66 zijn het erover eens dat we nieuwe huizen moeten bouwen. Er is een groot tekort aan woningen in alle soorten en maten. Bouwen dus, in de kernen en de stad.
Toch verschillen we ook. D66 wil niet alleen aan de randen bouwen, maar ook in de bebouwde kom. Zo kunnen we lelijke plekken mooier maken en de stad een impuls. Dat is goed voor de lokale economische kracht en de leefbaarheid. En slaan we twee vliegen in één klap.
D66 lijkt de VVD te hebben ingehaald als ondernemerspartij. De VVD spreekt in algemeenheden over een beter ondernemersklimaat maar concrete voorstellen blijven beperkt tot MKB-accountmanager en meer bedrijventerreinen en havens.
D66 wil niet voortkabbelen maar dingen anders aanpakken. Kampen moet geen slaapstad worden maar een gemeente waar je een moderne baan kunt vinden die bij je past.
Dus ruimte voor moderne maakindustrie en zakelijke dienstverlening.
We nemen maatregelen om het -nu zeer lage- aantal startende ondernemers te verhogen. Met regelarme zones bijvoorbeeld.
De bedrijvendesk helpt ondernemers met kansen en mogelijkheden van de Europese markt. Want Duitsland is dichterbij dan Amsterdam.
Meer moderne en creatieve bedrijvigheid in de binnenstad.
Heb extra oog voor de sociale zorgen van ondernemers bijvoorbeeld door schuldenproblematiek.
D66 wil dat iedereen in Kampen de vrijheid krijgt zelf zijn leven in te richten en om te zijn wie je bent. Voor een liberale partij zegt de VVD wel heel weinig over vrijheid. Amper twee zinnen.
De VVD spreekt met geen woord over verdere verruimingen op zondag.
D66 wil dat winkeliers zelf mogen mogen bepalen of op zondag open zijn. Ook voor evenementen of sport mag voor D66 de zondag geen obstakel zijn.
De VVD zegt dat onze gemeente inclusief moet zijn met gelijke rechten voor iedereen.
D66 is het daar helemaal mee eens en maakt het concreet: in ons zorgbeleid moeten we oog voor LHBTI-beleid. Denk aan aandacht voor roze ouderen.
Sport is gezond en sport verbindt. D66 Kampen en de VVD vinden beide dat de gemeente sport moet stimuleren en ondersteunen.
D66 wil het denken over sport verbreden en moderniseren. Naast de onmisbare sportverenigingen moeten we kijken naar alle vormen van sportaanbod: sportverenigingen, sportscholen, en meer ‘ongeorganiseerde’ sportverbanden en individele sporters als hardlopers en wielrenners.
D66 wil een gemeente die uitnodigt tot bewegen. De beweeglijke stad. Wijken en buurten richten we in zodat er wandel- en hardlooprondjes mogelijk zijn bijvoorbeeld. En we geven alle ruimte voor de fiets en wandelaar als belangrijkste verkeersdeelnemer.
D66 vindt dat kunst en cultuur geeft ons leven kleur. Maar cultuur is ook iets heel gewoons. De muziekles van je kinderen, de fanfare op Koningsdag, of het museum dat het verhaal van Kampen vertelt.
Cultuur mag niet iets zijn voor alleen de mensen die het kunnen betalen. Daarom is D66 tegen het plan van de VVD om entreegelden te verhogen.
D66 wil onze culturele instellingen (Quintus en de bibliotheek bijv.) actief mee laten doen in de zorg. Samen dansen, muziek of theater maken, het verrijkt levens en schept verbinding.
D66 wil Kamper tradities koesteren. Denk aan unieke manier waarop wij hier de avondvierdaagse vieren.
De VVD en D66 zijn beide voorstander van de tentoonstelling van de IJsselkogge. Mits kosten en risico’s beheersbaar zijn.
Vrijheid begint bij je veilig voelen. Als het gaat om de aanpak van criminaliteit, de inzet van BOA’s, verlichting van de straat dan zijn de verschillen tussen VVD en D66 ogenschijnlijk klein.
Cameratoezicht is heel duur en je kunt pas optreden als het misdrijf al is gepleegd. En we willen niet onze inwoners continu begluren. Vaak is de investering in BOA’s veel nuttiger.
Daarom wil D66 alleen meer cameratoezicht als het echt nodig is. De VVD wil nu al meer cameratoezicht in Kampen.
D66 wil dat daders schade direct vergoeden aan het slachtoffer, ook bij kleine vormen van criminaliteit.
De VVD Kampen blijkt een echte ouderwetse autopartij. VVD programma spreekt twee keer over de fiets, maar alleen in combinatie met het parkeren van je auto. Bijvoorbeeld: ‘Loop en fietsroutes vanaf de parkeerplaatsen zijn goed aangegeven en toegankelijk voor alle inwoners en bezoekers.’
D66 heeft wel fietsambities. Niet alleen omdat het groener en gezonder is, maar ook omdat het juist onze kinderen zijn die op de fiets of wandelend aan het verkeer deelnemen.
D66 wil zorgen dat alle kinderen veilig naar school kunnen fietsen of wandelen. Dat moet meer zijn dan een wens, maar een doelstelling waarop het bestuur van Kampen mag worden afgerekend. D66 wil dat binnen vijf jaar dan ook minimaal 90% van alle kinderen naar school fietst of loopt.
D66 wil een moderne stad, die groen is en leefbaar, uitnodigt tot bewegen en aantrekkelijk is om te bezoeken. Hoe we ons vervoersysteem inrichten bepaalt in grote mate het karakter van onze stad. De fiets krijgt de ruimte om het snelste en aantrekkelijkste vervoermiddel te zijn in de bebouwde kom.
Daarbij willen we de binnenstad autoluw maken met goede parkeergelegenheden aan de randen. Zo maken we onze binnenstad aantrekkelijker voor bezoekers en leefbaarder voor bewoners.
De VVD wil nieuwe parkeerplaatsen in het groene hart (Engelenbergplantsoen en tussen de Korteweg en de Buitensingel). De parkeerplaatsen worden voorzien van een koffie-restaurant of snackbar (particulier initiatief).De VVD wil het eerder vastgestelde en nog niet uitgevoerde Verkeerscirculatieplan evalueren en herzien.
Lelystad Airport zal voor overlast zorgen, in het bijzonder voor het dorp Reeve, Onderdijks, Wilsum en ook Zalk. En mogelijk is het een obstakel voor woningbouw. Dit terwijl deze vakantieluchthaven amper economisch profijt oplevert.
D66 is daarom tegen de opening van Lelystad Airport.
Het VVD-verkiezingsprogramma doet geen uitspraak over Lelystad Airport
D66 en de VVD willen beide de N50 aanpakken.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Meedoen met D66
Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil