Uitslag gemeenteraadsverkiezingen en het vervolg.

Op 14, 15 en 16 maart waren de 2022 gemeenteraadsverkiezingen. De stof rond de uitslag is neergedaald en hoe nu verder……

De uitslag

De resultaten in Ambacht gaven een iets ander beeld dan in de overige gemeentes. Hier niet een enorme groei van de lokale partijen omdat er wellicht al vier aanwezig waren? De bestaande coalitie heeft twee zetels verloren (CDA -1 en GB -1) maar zouden nog een meerderheid behouden als deze coalitie door zou willen gaan (drie partijen). De politieke groepering AUB heeft de actieve politieke arena moeten verlaten. Van 3 zetels naar 1 zetel in de afgelopen periode en nu naar nu 0. Realistisch Ambacht een nieuwe lokale partij met 2 zetels wat voor de lokalen het totaal aantal zetels op hetzelfde aantal houdt. De VVD is weer terug op het aantal waar men in 2018 mee begon, namelijk 3 zetels. D66 bleef op hetzelfde niveau als 4 jaar geleden en blijft vertegenwoordigd met 2 zetels en de PvdA heeft een zetel gewonnen en is weer met 2 zetels vertegenwoordigd.

Het vervolg naar aanleiding van deze uitslag

Wat nu? Voor de tweede keer in de geschiedenis van Ambacht is er door de voltallige opposities gevraagd om een onafhankelijk informateur aan te stellen. Dit is bevestigd in het duidingsdebat gehouden op maandag 21 maart. De informateur is voorgedragen door de grootste partij SGP/CU (de huidig burgemeester van Waddinxveen). De eerste gesprekken zijn inmiddels gestart. Wat ons betreft liggen er twee opties op tafel en dat is als eerste dat de bestaande coalitie niet verder gaat. Er komt een geheel nieuwe coalitie met 5 partijen, meerdere combinaties zijn mogelijk, om een meerderheid in de raad te kunnen voren. Maar of dit laatste het gaat worden, we gaan het zien ……………………………………..