Peter Soonius

Beeld: Denise Oerlemans

Na jaren van betrokken lidmaatschap van D66 is het voor mij hoog tijd om actief bij te dragen aan de toekomst van Heiloo. D66 betekent voor mij: laat iedereen vrij en niemand vallen, sta open voor de toekomst en handel daarnaar.

  • 55 jaar
  • Alkmaar
  • Heiloo

Ik ben van origine Heilooër en sinds eind 2020 weer terug in mijn oude dorp met mijn gezin. Na de geslaagde herstart van de gemeenteraad in 2021 in Heiloo wil ik graag bijdragen aan een succesvol vervolg. En een waardevolle bijdrage te leveren om van Heiloo een duurzame koploper te maken, zowel bestuurlijk als letterlijk. Mijn expertisegebieden zijn klimaat, energie en mobiliteit. Mijn ervaring met het werken met de verschillende overheden gaat me in de gemeenteraad van pas komen denk ik.

Vragen die mij bezig houden zijn:
– Wat kunnen we doen om Heiloo voor alle generaties ook in de toekomst een fijne plek te laten zijn?
– Hoe kunnen we de creativiteit en positieve energie van de bewoners beter tot zijn/haar recht laten komen?
– Hoe zorgen we ervoor dat alle inwoners mee kunnen in het verduurzamen van onze (oudere) huizen?
– Willen we meer woningen of meer parkeerplaatsen in ons dorp?

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

– Ons woningbestand actiever verduurzamen
– Het jongerenwerk ook voor twintigers en dertigers een boost geven
– De BUCH is er voor Heiloo, hoe laten we het voor ons werken?

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Ik wil bijdragen aan een open gemeenteraad waar ruimte is om te discussiëren over een veranderende wereld en onze directe omgeving
  • De ruimte in ons dorp is schaars: ruimte voor groen en biodiversiteit en wonen gaat boven ruimte voor de auto. Laat de parkeernorm los en bekijk per locatie of de hoogte een kans of probleem is.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Het Stationscentrum. Ik heb daar gedurende mijn leven het dorp zien veranderen en het verpersoonlijkt voor mij Heiloo. Op vrijdagavond bij Aris de Wit een biertje halen of zondagavond in de trein stappen naar Groningen voor mijn studie. Daarnaast rijd ik mijn leven lang al van de plek waar ik opgroeide, de Kanaalweg bij de melkfabriek, over het spoor naar ons strandhuisje in Egmond aan Zee.

Laatst bezochte culturele evenement?

Muziek is mijn favoriet, of het nu een festival is of een concert.Tijdens onze zomervakantie in Hongarije bezochten we het ‘boutique’ festival The Great Yonder. Het eerstvolgende geplande evenement is ‘Anneke van Giersbergen zingt Kate Bush’ in April ‘22 in de Cultuurkoepel.
De laatste keer dat ik mijn museumjaarkaart gebruikte was in het Stedelijk museum in Amsterdam vorig jaar. En tellen de thuiswedstrijden van AZ ook als cultuur?

‘Amsterdam’ van Russel Shorto. Als je de geschiedenis kent begrijp je het heden denk ik beter. En ‘Bonita Avenue’ van Peter Buwalda. Dat verleidde me tot een soort ‘binge’-lezen terwijl ik toch niet echt een boekenverslinder ben.