Ambitie: iedere inwoner krijgt de beste kans op een gezonde toekomst 

Meer ziekenzorg, dan gezondheidszorg. Meer behandelen, dan preventie. Meer genezen dan voorkomen. We zijn erg goed geworden in het behandelen van allerlei kwalen, maar écht oplossen en de oorzaak aanpakken doen we niet. Het aantal Nederlanders dat kampt met één of meerdere chronische aandoeningen stijgt alsmaar. Wat D66 Heeze-Leende-Sterksel betreft toveren we de parel van Brabant om in de blue zone van de lage landen. Blauwe zones zijn gebieden waar de bevolking een specifieke levensstijl en leefomgeving deelt en waar de mensen meetbaar langer leven. 

GezondDorp

Het GezondDorp concept van Dr. Norbert van de Hurk en Dr. Hans van Kuijk (Leende) en hun team is natuurlijk een prachtig voorbeeld hoe je zorgt voor meer aandacht voor wat leefstijl voor een goede gezondheid kan doen. Zij zijn hun tijd vooruit en wat ons betreft de artsen van de toekomst, die het begrip ‘je bent wat je eet’ weer tot leven hebben gewekt.  
 
Anno 2020 is de helft van de volwassen Nederlanders te zwaar en 13,9% heeft zelfs ernstig overgewicht.1 Tachtig procent van de mensen boven de vijfenzestig jaar heeft één of meerdere chronische aandoeningen. Op dit moment hebben 1,2 miljoen Nederlanders diabetes en 1,7 miljoen kampen met hart- en vaatziekten. Die trend is al zo lang gaande, dat het lijkt alsof het een normale gang van zaken is: je wordt ouder en dat komt met gebreken. En tot op bepaalde hoogte is dat natuurlijk waar, maar veel gezondheidsproblemen die wij kennen zijn te voorkomen, door een andere leefstijl.  
 
Zo is 70% van alle hart- en vaatziekten te voorkomen en van diabetes type 2 is zelfs 90% onnodig. Lees de zin nog eens en laat dat even op je inwerken. Dat zijn duizelingwekkende getallen. 
Is er dan ook goed nieuws te melden. Jazeker wel! Met elke hap die we nemen kunnen we een stap zetten naar een gezondere toekomst voor onszelf en de mensen die we liefhebben (en die meestal eten wat de pot schaft). En daardoor zijn veel ziektes te voorkomen en wordt gezond oud worden niet iets voor de happy few.  

Wat gaan we doen 

D66 wil dat iedere inwoner de beste kans krijgt op een gezonde toekomst. Daarom willen we de lokale zorg beter ondersteunen om meer impact te hebben op het gebied van leefstijlgeneeskunde. GezondDorp heeft hier een prachtige basis neergelegd en die mag nog meer achter de voorkeur komen bij mensen. We willen zorgen dat dit een vliegwieleffect krijgt door: 

  • Oprichten van een taskforce samen met de sociale kaart en inwoners om het preventie-akkoord daadkrachtig uit te rollen.
  • Mogelijk maken van structurele Health events in het Perron en de Schammert en Valentijn met gezondheidschecks zoals bloeddrukmeting, bloedglucosemeting en cholesteroltest.
  • Het team van GezondDorp extra middelen te geven om het concept verder uit te breiden, zodat we in 2030 de fitste gemeente van Nederland zijn. 
Gezonde gemeente

Beeld: Photo by Dose Juice on Unsplash