Biodiversiteit
De tijd dringt. Het is al vijf over twaalf en er moet écht iets gebeuren, want anders verliest onze parel straks een keer z’n glans. En als we eerlijk zijn, is die namelijk al wat doffer aan het worden. Dat gaat zo geleidelijk aan dat het ons soms ontgaat, maar de cijfers liegen er niet om.
De biodiversiteit holt schrikbarend achteruit. Een paar jaar geleden schreven Duitse onderzoekers in het gerenommeerde tijdschrift Nature, dat de biomassa van insecten in 27 jaar tijd met meer dan driekwart was afgenomen. In Engeland bekeken onderzoekers hoeveel insecten er te pletter sloegen tegen de autoruiten en dat was in 2019 de helft minder dan in 2004. Vogels leven van insecten en niet verwonderlijk dat één op de vijf vogelsoorten in Europa met uitsterven wordt bedreigd en hoog op de rode lijst van bedreigde diersoorten prijkt.
Een grote oorzaak van de teloorgang van de biodiversiteit is het intensieve gebruik van bestrijdingsmiddelen en meststoffen. De dieren in onze provincie produceren meer dan 2,5 keer zoveel mest, dan dat er verantwoord kan worden uitgereden op de akkers. We zijn als kikkerlandje de grootste vleesexporteur van de EU en wereldwijd hoeven we alleen Amerika en Brazilië voor ons te laten, maar dat zijn dan landen die meer dan tweehonderd keer groter zijn. Die enorme veestapel trekt een enorm zware wissel op onze natuur. In een groot deel van Brabant wordt de norm voor nitraat fors overschreden. Ecosystemen in beken, rivieren en sloten raken uit balans en drinkwaterbedrijven moeten steeds dieper boren om nog aan schoon drinkwater te komen.