3.1 Duurzaamheid en schone energie
Voor D66 gaan groen en groei hand in hand. Duurzame ontwikkelingen zorgen voor innovatie en banen. De komende jaren blijft Heerlen investeren in duurzaamheid. Dat doen we door te zorgen voor voldoende investeringen, ruimte en talent. Energiearmoede is daarbij onacceptabel. Daarom moet er samen met inwoners, woningcorporaties en andere instanties worden samengewerkt om de verduurzaming voor iedereen te laten lonen.
- In aansluiting op het Nationaal Isolatieprogramma isoleren we koop- en huurwoningen, ook in samenwerking met woningcorporaties.
- We willen meer ruimte voor de fiets en voetganger in de stad. Vooral in de binnenstad moet de focus op duurzame bereikbaarheid liggen.
- Onze gemeente moet zo snel mogelijk energieneutraal worden. Daarom gaan we samen met inwoners verder op zoek naar mogelijkheden voor grootschalige opwekking van duurzame energie en we ondersteunen initiatiefnemers bij de realisatie hiervan. Waar mogelijk werken we samen met buurgemeenten en de provincie om gemeentegrensoverschrijdende ontwikkelingen mogelijk te maken.
- De gemeente heeft een voorbeeldfunctie; er moet volop ingezet worden op de verduurzaming van het gemeentelijke vastgoed.
- We ondersteunen initiatieven van bewoners gericht op duurzaamheid, zoals zonne- en windcoöperaties. Deze ondersteuning bestaat hoofdzakelijk uit het vormen en versterken van netwerken gericht op kennisuitwisseling met andere duurzame initiatiefnemers maar kan ook bestaan uit een passende bijdrage. Omwonenden kunnen daardoor meeprofiteren van verduurzamingen.
- Samen met bewoners werken wij de plannen uit voor de energietransitie.
- We gaan prestatieafspraken met woningcorporaties maken om alle geschikte daken van corporatiewoningen vol te leggen met zonnepanelen en werken samen met de Wonen Zuid, Wonen Limburg, Weller Wonen, De Voorzorg en Woonpunt met als doel om de financiële armslag van de woningstichtingen ten goede te laten komen van hun huurders. Om te beginnen met het naar beneden brengen van de energierekening door te investeren in energiebesparingen.
- We zetten in op intensief ruimtegebruik, waarbij bijvoorbeeld zonnepanelen uitsluitend op huizen en gebouwen worden geplaatst en niet in weilanden.
- We betrekken burgers, bedrijven en onderwijsinstellingen bij de energietransitie door ze proactief helderheid te bieden en ruimte te geven om te experimenteren met nieuwe energievormen. Dit zorgt voor ondernemerschap, werkgelegenheid en rendement.
- Voor (sport)verenigingen kijken we naar innovatieve oplossingen.
- Er moeten meer elektrische oplaadpunten in de hele stad, ook in alle wijken, komen.
- We stimuleren en faciliteren deelgebruik van vervoermiddelen met het waarborgen van de toegankelijkheid van de openbare ruimte en leefbaarheid in de stad.
- Maken we de straatverlichting duurzamer door Ledverlichting te gebruiken en waar mogelijk straatverlichting te dimmen of uit te schakelen als er geen verkeer of voetgangers zijn door middel van bewegingssensoren.
- Vanaf 2025 wordt bezorging in de bebouwde kom alleen nog door voertuigen die geen fossiele brandstoffen uitstoten gedaan.