Europese vlag in raadzaal Heerlen

Beeld: D66 Heerlen

Vandaag, 9 mei, is het Europadag. Op deze dag wordt gevierd dat op 9 mei 1950 de Schumanverklaring afgegeven werd. De Schumanverklaring legde de basis voor de Europese eenwording. Robert Schuman stelde voor om de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) op te richten, wat de voorloper van de Europese Unie zou worden.

Europa Lokaal

In Heerlen is Europa altijd dichtbij. Behoorlijk wat Heerlenaren werken of studeren over de grens, doen er hun wekelijkse boodschappen of gaan er een dagje uit. Jongeren maken ook regelmatig gebruik van nabije uitgaansgelegenheden in Aachen of bijvoorbeeld de Versuz in Hasselt. Een dagje zwemmen in het buitenzwembad van Gangelt of het Freizeitbad van Würselen behoort ook tot de favoriete uitjes. Ook bewandelen Duitse of Belgische bezoekers regelmatig de omgekeerde weg om van onze Heerlense horeca te genieten, zich onder te dompelen in ons cultuuraanbod, onze natuur te bezoeken en/of te shoppen bij de Woonboulevard.

Vrede, veiligheid en welvaart

De open grenzen maken het allemaal mogelijk. Daarnaast heeft de intensieve Europese samenwerking ervoor gezorgd dat wij al generaties lang opgroeien in vrede, veiligheid en welvaart. Iets wat allesbehalve vanzelfsprekend is, zoals bij de oorlog in Oekraïne weer duidelijk wordt.

Samenwerking

Voor Heerlen is goede internationale samenwerking essentieel. Wat we ook al jaren nastreven in onze samenwerking met de stad Aken (recentelijk ontvingen we het mooie bericht dat er zijn voor meer samenwerking op het gebied van toerisme) en de RWTH Aachen University. De lobby voor de intercity Heerlen-Aken is daar eveneens een belangrijk onderdeel van.

Om het belang van (het versterken van deze) Euregionale banden te benadrukken, doen wij de oproep om de Europese vlag een plek in onze nieuwe raadzaal te geven, net zoals dit voor de Heerlense en Limburgse vlag al het geval is.
D66 Heerlen zal dit voorstel bespreken in de Presidiumvergadering van woensdag 10 mei aanstaande.