Raad Verwerpt Motie voor Modelstraat Toegankelijkheid

In de raadsvergadering van afgelopen donderdag heeft een meerderheid van de Haarlemse gemeenteraad helaas tegen de motie voor een ‘Modelstraat voor Toegankelijkheid’ gestemd. Met 19 stemmen tegen en 17 voor werd de motie van D66 Haarlem, mede ingediend door OPHaarlem en Trots Haarlem, weggestemd. Een gemiste kans om de stad inclusiever te maken?

Gemiste kans

De motie, geïnspireerd door de ervaringen van belangenorganisatie Drempelloos Haarlem, vroeg om het inrichten van een specifieke straat volgens de principes van toegankelijk ontwerp. Denk aan brede stoepen, verlaagde stoepranden, geleidelijnen en contrasterende obstakels. Zo’n straat zou als voorbeeld kunnen dienen voor de rest van de stad.

Raadslid Dimitry van den Berg (D66) is teleurgesteld over de uitslag: “Natuurlijk respecteren we de uitspraak van de raad, maar ik vind het een gemiste kans. Als stad hebben we de plicht om onze openbare ruimte voor iedereen toegankelijk te maken. Dat is niet alleen comfortabel, maar ook een kwestie van gelijkwaardigheid.”

Opvallend is dat juist het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap vaak wordt aangehaald door de gemeenteraad. Toch lijkt het besef dat toegankelijkheid óók een mensenrecht is nog niet bij iedereen doorgedrongen. Een goed begaanbare openbare ruimte is immers essentieel om volwaardig te kunnen deelnemen aan de maatschappij.

De strijd gaat door

Dimitry van den Berg laat weten de strijd nog niet op te geven: “Dit is een teleurstelling, maar we blijven in gesprek met de gemeente en Drempelloos Haarlem. We hopen dat de raadsleden zich alsnog realiseren hoe belangrijk een toegankelijke infrastructuur is. Niet alleen voor mensen met een beperking, maar voor álle inwoners van Haarlem.”

Voorstanders benadrukken dat een Modelstraat niet alleen symboolwaarde zou hebben, maar ook praktische inzichten kan opleveren. Door ontwerpprincipes in de praktijk te testen en ervaringen van gebruikers te verzamelen, kan waardevolle kennis worden opgedaan voor toekomstige projecten. Kennis die Haarlem ook buiten de stadsgrenzen op de kaart kan zetten als pionier in toegankelijkheid.  

Of de motie nieuw leven ingeblazen wordt valt nog te bezien. Maar D66 Haarlem zal ervoor zorgen dat dit onderwerp niet van de agenda verdwijnt, zolang de openbare ruimte drempels opwerpt, is de strijd voor een inclusieve stad nog niet gestreden.