Bas van Leeuwen

Bas van Leeuwen - Beeld: D66 Haarlem

Wat is het ontzettend leuk om voor D66 in onze Haarlems college te zitten!

  • 41 jaar
  • Haarlem
  • Haarlem
  • Hij/hem

De afgelopen jaren heb ik meegewerkt aan tal van mooie initiatieven. Zo wordt in Haarlem 30 km/u de norm, wordt het makkelijker om zonnepanelen op erfgoed neer te leggen, zijn er weer drinkwatertappunten in de stad en worden de onverharde paden in onze parken met voorrang verbeterd, zodat iedereen weer kan wandelen of hardlopen zonder natte voeten te krijgen.

Lievelingsplek in Haarlem?

Eigenlijk alle plekken langs ons prachtige Spaarne. Van de Zuid Schalkwijkerweg waar ik jaren actief ben geweest bij de scouting, tot Spaarndam waar ik regelmatig graag naar toe hardloop.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Haarlem is bij uitstek een gemeente om goed met elkaar in contact te blijven en om als politiek benaderbaar te blijven. We zijn groot genoeg om echt wat te doen en klein genoeg om elkaar te kennen. Zo kunnen we flinke stappen zetten om Haarlem leefbaarder te maken.

Wat zijn drie zaken die jij wil veranderen?

  • Meer ruimte voor fietsers en voetgangers
  • (De eerste stappen naar) een nieuwe middelbare school in Schalkwijk
  • Bij nog meer Haarlemmers het besef dat je altijd een raadslid kan benaderen als er iets speelt.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is de partij met een toekomstgerichte visie op Haarlem. Door Haarlemmers aan te spreken op hun eigen kracht kan Haarlem zich verder blijven ontwikkelen en iedereen de kans krijgt om zich te ontplooien. Voor de Haarlemmers die het tijdelijk of langer niet zelf
redden staan we klaar.

Wat is je favoriete boek?

Eén van de boeken die de laatste jaren het meest indruk op me hebben gemaakt is Congo van David Van Reybrouck. Een schokkende geschiedenis -waar ik voor het lezen heel weinig van wist-, die voor mij ook schetst hoe bijzonder en kwetsbaar een democratie is.

Laatst bezochte culturele event?

Herman van Veen in de Philharmonie. Ik had vier kaartjes gekocht om samen met mijn en mijn ouders heen te gaan. Helaas konden mijn ouders vanwege gezondheidsredenen niet mee. De ouders van een vriendin zijn toen gezellig als “leenouders” meegegaan.

Wat betekent het voor jou om Haarlemmer te zijn?

Haarlem is voor mij als geboren en getogen Haarlemmer thuis. Een geweldige plek tussen de duinen en de polder. Een plek waar je achterburen een briefje in de brievenbus doen als je per ongeluk het licht op zolder hebt laten branden.

Wat doe je om te ontspannen naast al dat vergaderen?

Sinds een paar jaar loop ik ultra trailruns. Dit zijn lange hardloop wedstrijden over onverharde paadjes. Zo ben ik inmiddels drie keer over de Alpen heen gerend. Gelukkig loop je vanuit Haarlem ook zo richting de duinen, dus daar kan ik mooi oefenen.