Alternatieven voor invoering reclamebelasting verworpen
Woensdag 08 november sprak de gemeenteraad voor de (voorlopig) laatste keer over de invoering van de reclamebelasting. Ondanks geboden alternatieven door de oppositie, is het voorstel toch aangenomen. Lees hier de woordvoering van raadslid Tom Rustebiel en onze reactie op de beraadslaging.
Voorzitter,
Gisteren bezocht ik in Martiniplaza de Noordelijke Promotiedagen, waar ondernemend Groningen zich jaarlijks presenteert.
Toen ik daar rondliep, voelde ik trots. Trots op al die mooie bedrijven die het verschil maken. En zorgen voor werkgelegenheid, innovatie, verduurzaming, leefbaarheid en andere maatschappelijke thema’s.
Ook de gemeente Groningen was met een mooie stand aanwezig en daar liep ondernemend Groningen af en aan.
Maar hoe anders is momenteel de realiteit. Tal van ondernemerskringen, die honderden ondernemers vertegenwoordigen, zeggen dat de samenwerking met de gemeente onder druk staat.
De reclamebelasting is daarbij de druppel, waardoor sommige ondernemers nu al zeggen zich terug te trekken uit samenwerkingsverbanden.
Duizenden handtekeningen, posters, tientallen brieven en mailtjes, veel aandacht in de media als ook veel telefonisch contact moeten het college alarmeren.
Dit gaat niet alleen over de invoering van deze belasting, maar vooral de manier waarop ondernemers worden overvallen. Sportverenigingen en maatschappelijke organisaties wisten al helemaal van niks.
Maar het wordt ook weer morgen. Dan moeten we weer samen verder, om samen het verschil te maken voor Groningen.
Elke portefeuillehouder in het college heeft het bedrijfsleven nodig voor het behalen van zijn of haar doelen.
Wij verwachten in de reactie van het college een reflectie op het proces, maar vooral een reactie op hoe ervoor gezorgd wordt dat gemeente en ondernemers weer met elkaar kunnen.
————————————–
Bovenstaande is de woordvoering van raadslid Tom Rustebiel op de beoogde invoering van de reclamebelasting. Omdat reactie op de vragen en verzoeken uit de woordvoeringen uitbleef, steunde D66 een motie van afkeuring om zich uit te spreken tegen dit proces, die werd verworpen door de coalitie.
D66 diende samen met andere partijen een voorstel in om invoering uit te stellen, maar ook een plan om maatschappelijke organisaties te ontzien en de opbrengsten naar het ondernemersfonds te laten gaan.
De coalitie van GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en ChristenUnie stemden, met uitzondering van PvdA-raadslid Pestman, tegen bovenstaande twee voorstellen.