Tom Rustebiel

Beeld: Ido Venhuizen

Introductie

  • 42 jaar
  • Veendam
  • Groningen
  • Hij/hem

Waar je opgroeit, is nog steeds van grote invloed op de kansen die je krijgt. Samen met mijn collega’s wil ik dat doorbreken. Wij gaan voor een gemeente waar iedereen het beste uit zichzelf kan halen en waar iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn. 

D66 wil ruimte maken voor de ontwikkeling van inwoners, organisaties en ondernemers. En hen die het nodig hebben daarbij helpen. Topprioriteit naast kansengelijkheid hebben de wooncrisis en de klimaataanpak. Als raadslid heb ik tal van initiatieven via moties in gang getrokken, van meer speelplekken tot een groenere Diepenring en van het stoppen met biomassa tot de Lelylijn in het landelijke programma. Door goede samenwerking met collega’s uit de raad, het college maar vooral inwoners willen we ook de komende vier jaar hét verschil maken voor Groningen. 

Dit alles doe ik naast mijn werk als senior adviseur public affairs in de natuursector, het opvoeden van m’n twee dochters en natuurlijk mijn grootste hobby: fietsen en koers. Daarover gesproken: wanneer komt de Tour de France eens naar Groningen?

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De ingang van de Brugstraat. Hier hebben we het asfalt van de drukke busbaan omgeruild voor de gele steentjes voor voetgangers en fietsers. Ik hou van het licht op de Der Aa-Kerk. Als de zon laag staat, licht hij prachtig op. Met een blik opzij kijk je over Hoge en Lage der A, de mooiste straten van Groningen.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Wij gaan voor een gemeente waar iedereen het beste uit zichzelf kan halen
  • Waar er ruimte is voor ondernemerschap en een bruisende stad
  • En waar vergroening en duurzaamheid bovenaan staan

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

De 100-jarige Man Die Uit Het Raam Klom En Verdween van Johannes Jonasson. Het boek is niet alleen absurdistisch en humoristisch, maar speelt zich af tegen de imposante mondiale geschiedenis van de 20e eeuw. Een voor mij vreugdevolle combinatie van twee van mijn interesses. Jammer dat wielrennen geen rol speelt, dan was het werk vervolmaakt.