Een groener Gooise Meren begint bij jezelf

Maarten Balzar, D66-raadslid voor Gooise Meren met portefeuille natuur en duurzaamheid, doet een oproep.

Waarom meer groen?

Het eerste speerpunt van ons verkiezingsprogramma is om Gooise Meren groener te maken. Groen slaat CO2 op en gaat het broeikaseffect tegen. Groen zorgt ervoor dat we in de zomer minder hittestress ervaren. Meer groen zorgt voor meer biodiversiteit en vermindert de wateroverlast bij hevige regenbuien.

Wat doet de gemeente?

Als ik in mijn eigen buurt kijk, dan zie ik veel mensen bezig met het vergroenen van hun tuin. Helaas zie ik ook regelmatig dat er kapvergunningen worden aangevraagd, soms voor een aanzienlijk aantal bomen. De gemeente heeft verschillende mogelijkheden om het kappen van bomen tegen te gaan of het hernieuwd planten van bomen af te dwingen, maar ze kan nog meer doen om het particuliere groen te beschermen. Zo kan de gemeente het bomenfonds vaker inzetten, meer gebruik maken van de herplantplicht en vaker de aanvraag van een kapvergunning laten voorafgaan van een bomenrapport. Ik zou zelf graag zien dat de gemeente pro-actief de aanvragers van kapvergunningen informeert over het belang van bomen om ze ervan te weerhouden de kap van bomen door te zetten.

Wat kun jij doen?

Voor een groener Gooise Meren moeten we niet alleen naar de gemeente kijken. Juist inwoners kunnen het verschil maken! Ik geloof in de D66 richtingwijzer “vertrouw op de eigen kracht van mensen”, ook als het gaat om het vergroenen van de omgeving. Wil je de bomen in jouw buurt beschermen? Op de website van de gemeente kun je gemakkelijk opzoeken hoe het staat met kapvergunningen in jouw buurt (gooisemeren.nl/organisatie-en-bestuur/bekendmakingen). Het is zelfs heel eenvoudig om via deze pagina op de hoogte te worden gehouden van de aanvraag van kapvergunningen in je buurt (via de link “berichten over uw buurt op overheid.nl”). Ik zou iedereen willen aanraden om als omwonende vaker kritisch naar een kapvergunningsaanvraag te kijken, de gemeente hierover te bellen en eventueel een bezwaar te maken.

Via satellietbeelden middels de groenindex is te zien dat Gooise Meren steeds wat minder groen wordt. Helaas zijn we afgezakt naar de middenmoot van groene gemeenten in Nederland. Het is dus heel haard nodig dat we als D66 tijdens de komende coalitieonderhandeling duidelijke resultaten behalen op het speerpunt “een groener Gooise Meren”. Ons verkiezingsprogramma geeft duidelijke oplossingen: betere bescherming van bomen, groenindex op wijkniveau inzetten, betere voorlichting aan particulieren en ecologisch verantwoord groenbeheer. Over vier jaar zal dus de al jaren dalende groenindex moeten zijn omgekeerd in een stijgende groenindex, zodat we kunnen spreken van een groener Gooise Meren. Het is mij overduidelijk dat inwoners van Gooise Meren zelf het voornaamste verschil kunnen maken.